През 2018 г. фермите по света - с рекордни количества месо

04 януари 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Нови възможности за производители и преработватели заради увеличаващата се конкуренция между износителите

По прогнози на RaboResearch Animal Protein Outlook през 2018 г. производството на месо в света ще се разширява, а увеличаващата се конкуренция между различните видове месо и между износителите ще създава много нови възможности за производители и преработватели.

Специалистите от Rabobank очакват, че производството на месо ще се увеличава във всички региони, а общият ръст на производство ще надвиши средния показател за 10-годишен период е убеден аналитикът на Rabobank Джъстин Шерърд. "Виновници" за това ще са производителите в Бразилия, Китай и САЩ.

През 2018 г. се очаква световното производство на говеждо месода се разширява за трета година по ред.

При световното производство на свинско месо също се очаква значително разрастване.

Производството на птиче месо също ще нараства, но се очаква незначително намаление в сравнение с равнището от 2017 г.

Много държави ще се стремят да увеличат експорта и това ще доведе до увеличаване на очакваната конкуренция, казва Шерърд. Въпреки че конкретните търговски резултати също отразяват увеличаващо търсене проблемите, свързани с достъпа и с политическите решения, те могат да ограничат международната търговия, която ще стане важна област както за големи възможности така и за неопределеност през 2018 г.

Тази неопределеност ще бъде свързана с политическите въпроси в търговската политика - такива като преговорите за НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия), Brexit, отношенията между САЩ и Китай. Да не забравяме и биосигурността, свързана с разпространението на опасни болести като птичи грип и африканска чума по свинете.

Специалистите от Rabobank посочват четири проблема, които ще влияят на глобалното производство на месо през 2018 г.:

нарастващата, макар и неравномерна, консолидация в отрасъла;

развиващата се търговия на дребно;

алтернативните видове протеинови храни;

технологиите.

Търговията на дребно с хранителни продукти е един от каналите за нови възможности пред месопроизводителите - например онлайн-продажбите на пресни месни продукти в Китай.

Алтернативните проитеинови храни привличат интереса на потребителите към иновационни храни.

В същото време производствената верига на животински белтъчини ще бъде съсредоточена върху алтернативните протеини в качеството им на иновационна хранителна съставка.

Когато говорим за иновации и технологии и в частност до технология, основана на данни, тя започва да носи полза например при увеличаването на управлението на доставките.

Два важни фактора, способстващи ръста на технологии, са намалението на неблагоприятните въздействия върху околната среда и решаването на социални проблеми.

2018: ЕКСПОРТЪТ - КЛЮЧОВ ФАКТОР ЗА СЛОЖНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР

През 2018 г. експортът ще е ключов фактор за сложния европейски пазар. Достъпът до нови външни пазари ще придобива все по-голямо значение и за производители, и за преработватели на фона на ръста на производство и намаленото търсене от местни потребители.

В Северна Америка производството на месо ще продължава да расте. Продължаващото разширение на производството по различни видове месо увеличава зависимостта от външната търговия, но достъпът до нови пазари засега тъне в неопределеност.

Бразилия и Аржентина планират увеличаване на производството на месо съответно с 5% и 4%. А Бразилия активно ще разширява производството на птици и свине.

Китай ще увеличава доставките на свинско месо, тези с птиче месо ще останат без промяна. Вносът на свинско месо ще се увеличава, тъй като преструктурирането на местния свиневъден сектор пордължава.

Доставките на говеждо месо в Китай ще продължават да се увеличават.

В Югоизточна Азия производството на месо през 2018 г. ще има забавено развитие. Прозводството на птиче месо ще бъде по-ниско в отговор на свръхпредлагането. Търсенето на говеждо месо, както досега, ще се задоволява за сметка на вноса, като при това цената ще бъда основен фактор за търговските отношения.

Прозводството на говеждо и агнешко месо в Австралия и Новая Зеландия през 2018 г. ще е без промяна. Подобряването на климатичните условия ще е от полза за австралийските и новозеландските говедовъди на фона на добрите експортни пазари. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Как да опазите здравето на птичите стада

На подрастващите всеки месец в продължение на 3 до 5 дни да се дават витамини, микро- и макроелементи Ангел Рангелов Наши читатели се интересуват какви профилактични програми могат да използват за

Няма снимка

Балансирано мляко от пасищни крави

Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите,

Няма снимка

Първа партида ваксини срещу птичи грип - през пролетта на 2020 г.

Шест месеца след откриването на новото френско седалище на Центъра за здравеопазване на животните към Университета Клод-Бернар Лион-1 от научноизследователската фармацевтична компания Boehringer

Няма снимка

ОД "Земеделие" - Бургас, проведе демонстрационен ден в овцевъдна ферма

В овцефермата на земеделския стопанин Даниела Георгиева в с. Вълчин., общ. Сунгурларе, съвместно с експертите по преживни животни д-р Божидар Иванов и д-р Красимир Колев от Сева Анимал Хелт България

Няма снимка

Испанските свиневъди работят за външни пазари

Испанските свиневъди продължават да внедряват активно иновации в производството си и това им дава възможност да се развиват устойчиво и да налагат национални марки на световния пазар,

Няма снимка

Полските птицевъди произвеждат 20% от бройлерите в ЕС

Производството на птиче месо в Европа набира обороти, а Полша продължава да е лидер по производството на бройлери в ЕС-28. Според прогнозите на Департамента по земеделие на САЩ през 2018 г.

Още от Фермер
Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.

Няма снимка

Над 200 български животновъди ще участват в най-голямото изложение за животни у нас

Над 200 български животновъди ще вземат участие в най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. Домакин на събитието ще е град Сливен.