През 2018 г. фермите по света - с рекордни количества месо

04 януари 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Нови възможности за производители и преработватели заради увеличаващата се конкуренция между износителите

По прогнози на RaboResearch Animal Protein Outlook през 2018 г. производството на месо в света ще се разширява, а увеличаващата се конкуренция между различните видове месо и между износителите ще създава много нови възможности за производители и преработватели.

Специалистите от Rabobank очакват, че производството на месо ще се увеличава във всички региони, а общият ръст на производство ще надвиши средния показател за 10-годишен период е убеден аналитикът на Rabobank Джъстин Шерърд. "Виновници" за това ще са производителите в Бразилия, Китай и САЩ.

През 2018 г. се очаква световното производство на говеждо месода се разширява за трета година по ред.

При световното производство на свинско месо също се очаква значително разрастване.

Производството на птиче месо също ще нараства, но се очаква незначително намаление в сравнение с равнището от 2017 г.

Много държави ще се стремят да увеличат експорта и това ще доведе до увеличаване на очакваната конкуренция, казва Шерърд. Въпреки че конкретните търговски резултати също отразяват увеличаващо търсене проблемите, свързани с достъпа и с политическите решения, те могат да ограничат международната търговия, която ще стане важна област както за големи възможности така и за неопределеност през 2018 г.

Тази неопределеност ще бъде свързана с политическите въпроси в търговската политика - такива като преговорите за НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия), Brexit, отношенията между САЩ и Китай. Да не забравяме и биосигурността, свързана с разпространението на опасни болести като птичи грип и африканска чума по свинете.

Специалистите от Rabobank посочват четири проблема, които ще влияят на глобалното производство на месо през 2018 г.:

нарастващата, макар и неравномерна, консолидация в отрасъла;

развиващата се търговия на дребно;

алтернативните видове протеинови храни;

технологиите.

Търговията на дребно с хранителни продукти е един от каналите за нови възможности пред месопроизводителите - например онлайн-продажбите на пресни месни продукти в Китай.

Алтернативните проитеинови храни привличат интереса на потребителите към иновационни храни.

В същото време производствената верига на животински белтъчини ще бъде съсредоточена върху алтернативните протеини в качеството им на иновационна хранителна съставка.

Когато говорим за иновации и технологии и в частност до технология, основана на данни, тя започва да носи полза например при увеличаването на управлението на доставките.

Два важни фактора, способстващи ръста на технологии, са намалението на неблагоприятните въздействия върху околната среда и решаването на социални проблеми.

2018: ЕКСПОРТЪТ - КЛЮЧОВ ФАКТОР ЗА СЛОЖНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР

През 2018 г. експортът ще е ключов фактор за сложния европейски пазар. Достъпът до нови външни пазари ще придобива все по-голямо значение и за производители, и за преработватели на фона на ръста на производство и намаленото търсене от местни потребители.

В Северна Америка производството на месо ще продължава да расте. Продължаващото разширение на производството по различни видове месо увеличава зависимостта от външната търговия, но достъпът до нови пазари засега тъне в неопределеност.

Бразилия и Аржентина планират увеличаване на производството на месо съответно с 5% и 4%. А Бразилия активно ще разширява производството на птици и свине.

Китай ще увеличава доставките на свинско месо, тези с птиче месо ще останат без промяна. Вносът на свинско месо ще се увеличава, тъй като преструктурирането на местния свиневъден сектор пордължава.

Доставките на говеждо месо в Китай ще продължават да се увеличават.

В Югоизточна Азия производството на месо през 2018 г. ще има забавено развитие. Прозводството на птиче месо ще бъде по-ниско в отговор на свръхпредлагането. Търсенето на говеждо месо, както досега, ще се задоволява за сметка на вноса, като при това цената ще бъда основен фактор за търговските отношения.

Прозводството на говеждо и агнешко месо в Австралия и Новая Зеландия през 2018 г. ще е без промяна. Подобряването на климатичните условия ще е от полза за австралийските и новозеландските говедовъди на фона на добрите експортни пазари. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Румънски холдинг инвестира 10 млн. евро в разширяване на птицепроизводство си

Румънският агрохолдинг Agricola Group планира до вложи 10 млн. евро за разширяване на птицевъдното си производство, съобщава Globalmeatnews. В рамките на планираните инвестиции Agricola Group ще

Няма снимка

В кои ферми по света ще продължат да произвеждат повече мляко?

Аналитици очакват, че през 2030 г. световното производство на мляко ще надвиши 1 млрд. т. Това означава ежегоден прираст от 16 млн. т, което е съпоставимо със средногодишния ръст за последното

Няма снимка

Финландска свинеферма печели с креативност

Годишният производствен оборот на Мика Вуринен е 6500 угоени прасета В момента не е лесно да бъдеш свиневъд във Финландия. Поради продължаващата забрана за внос на селскостопански стоки от целия

Няма снимка

Топ-10 на най-големите производители на мляко в света

Milknews е подготвил класация на световните производителите на мляко. В топ-10 влизат както световноизвестни компании, така и рядко появяващите се в новините кооперации.

Няма снимка

1,7% годишен ръст в глобалното производство на краве мляко за преработка

По данни на Международната млечна федерация (IDF) средногодишният растеж на световните доставки на краве мляко е 1,7% за 6-годишен период - 2010-2017 г.

Няма снимка

Водни биоактивни разтвори повишават продуктивността в животновъдната ферма

Продуктивността на селскостопанските животни и птици може да бъде повишена за сметка на използваната вода, но тя трябва да е електроактивирана. Ако се използват биоактивни водни разтвори при поене и

Още от Фермер
Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Колко семена ви трябват

Най-нетърпеливите градинари от най-топлите райони на страната вече се захванаха с разсадите. А през февруари предстои масовото засяване. Ето какво трябва да си припомните,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Евродепутатът Момчил Неков внася в ЕП становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“

Евродепутатът Момчил Неков обсъди днес с предсатвители на българските институции, браншови и неправителствени организации становище за двойния стандарт при храните в Европейския съюз,

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през

Няма снимка

USDA повиши прогнозата си за реколтата от пшеница

В своя януарски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница до 757 млн. тона при 755.2 млн. тона в декемврийската прогноза.