През 2018 г. фермите по света - с рекордни количества месо

04 януари 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Нови възможности за производители и преработватели заради увеличаващата се конкуренция между износителите

По прогнози на RaboResearch Animal Protein Outlook през 2018 г. производството на месо в света ще се разширява, а увеличаващата се конкуренция между различните видове месо и между износителите ще създава много нови възможности за производители и преработватели.

Специалистите от Rabobank очакват, че производството на месо ще се увеличава във всички региони, а общият ръст на производство ще надвиши средния показател за 10-годишен период е убеден аналитикът на Rabobank Джъстин Шерърд. "Виновници" за това ще са производителите в Бразилия, Китай и САЩ.

През 2018 г. се очаква световното производство на говеждо месода се разширява за трета година по ред.

При световното производство на свинско месо също се очаква значително разрастване.

Производството на птиче месо също ще нараства, но се очаква незначително намаление в сравнение с равнището от 2017 г.

Много държави ще се стремят да увеличат експорта и това ще доведе до увеличаване на очакваната конкуренция, казва Шерърд. Въпреки че конкретните търговски резултати също отразяват увеличаващо търсене проблемите, свързани с достъпа и с политическите решения, те могат да ограничат международната търговия, която ще стане важна област както за големи възможности така и за неопределеност през 2018 г.

Тази неопределеност ще бъде свързана с политическите въпроси в търговската политика - такива като преговорите за НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия), Brexit, отношенията между САЩ и Китай. Да не забравяме и биосигурността, свързана с разпространението на опасни болести като птичи грип и африканска чума по свинете.

Специалистите от Rabobank посочват четири проблема, които ще влияят на глобалното производство на месо през 2018 г.:

нарастващата, макар и неравномерна, консолидация в отрасъла;

развиващата се търговия на дребно;

алтернативните видове протеинови храни;

технологиите.

Търговията на дребно с хранителни продукти е един от каналите за нови възможности пред месопроизводителите - например онлайн-продажбите на пресни месни продукти в Китай.

Алтернативните проитеинови храни привличат интереса на потребителите към иновационни храни.

В същото време производствената верига на животински белтъчини ще бъде съсредоточена върху алтернативните протеини в качеството им на иновационна хранителна съставка.

Когато говорим за иновации и технологии и в частност до технология, основана на данни, тя започва да носи полза например при увеличаването на управлението на доставките.

Два важни фактора, способстващи ръста на технологии, са намалението на неблагоприятните въздействия върху околната среда и решаването на социални проблеми.

2018: ЕКСПОРТЪТ - КЛЮЧОВ ФАКТОР ЗА СЛОЖНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР

През 2018 г. експортът ще е ключов фактор за сложния европейски пазар. Достъпът до нови външни пазари ще придобива все по-голямо значение и за производители, и за преработватели на фона на ръста на производство и намаленото търсене от местни потребители.

В Северна Америка производството на месо ще продължава да расте. Продължаващото разширение на производството по различни видове месо увеличава зависимостта от външната търговия, но достъпът до нови пазари засега тъне в неопределеност.

Бразилия и Аржентина планират увеличаване на производството на месо съответно с 5% и 4%. А Бразилия активно ще разширява производството на птици и свине.

Китай ще увеличава доставките на свинско месо, тези с птиче месо ще останат без промяна. Вносът на свинско месо ще се увеличава, тъй като преструктурирането на местния свиневъден сектор пордължава.

Доставките на говеждо месо в Китай ще продължават да се увеличават.

В Югоизточна Азия производството на месо през 2018 г. ще има забавено развитие. Прозводството на птиче месо ще бъде по-ниско в отговор на свръхпредлагането. Търсенето на говеждо месо, както досега, ще се задоволява за сметка на вноса, като при това цената ще бъда основен фактор за търговските отношения.

Прозводството на говеждо и агнешко месо в Австралия и Новая Зеландия през 2018 г. ще е без промяна. Подобряването на климатичните условия ще е от полза за австралийските и новозеландските говедовъди на фона на добрите експортни пазари. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Бъдещето на 1,3 млн. животни зависи от мерките срещу чумата

Трябва да ограничим чумата по дребните преживни животни във възможно най-малък регион, в противен случай особено опасното заболяване по овцете и козите ще обхване цялата страна,

Няма снимка

Хранителните отпадъци и кръговата икономика

Около 1/3 от произведената в световен мащаб храна се губи - или около 1,3 млрд. т годишно, алармира Организацията по прехрана и земеделие Жени Владинова Няма място за хранителни отпадъци в ЕС,

Няма снимка

Производството на комбинирани фуражи в ЕС се е увеличило

Данните на Европейската федерация на производителите на комбинирани фуражи (European Feed Manufacturers' Federation - FEFAC) сочат, че през в 2017 г. производството на комбинирани фуражи в ЕС-28 е

Няма снимка

Ирландските животновъди стъпват на месния пазар на Катар

Наскоро Катар одобри вноса на говеждо, овче и птиче месо от Ирландия, съобщава Agriland. Според ирландския земеделски министър Макъл Крид отварянето на този нов пазар е отражение на увереността на

Няма снимка

Свободният достъп на кравите до вода увеличава млеконадоя със 7%

Как с помощта на водопоя да доите висококачествена суровина, обяснява холандски експерт Вкусът и миризмата на водата играят водеща роля в процеса на потреблението й от кравата.

Няма снимка

Ваксина против африканска чума по свинете разработват в ЕС

Евросъюзът засилва борбата си с африканската чума по свинете (АЧС), съобщава Pig Progress. Наскоро Еврокомисията обяви, че отделя 10 млн. евро за разработката на ваксина срещу АЧС.

Още от Фермер
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,