Свинете са чувствителни към микотоксини във фуражите

06 януари 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Фуражни добавки повишават ефективността на свинефермата

Разходите за фуражи в свинефермата може да достигнат до 70 процента от общите, затова познаването на хранителните потребности на животните е абсолютно необходимо за ефективното свиневъдство.

На какво трябва да обърнете особено внимание при изхранването на свинете?

Свинете са извънредно чувствителни към микотоксини и наличието им в изхранваните фуражи намалява продуктивността на угояваните и на племенните животни отразява се зле на имунния им статус и може да причини смъртта на пологолието.

Свинете трябва да получават органичен селен

Селенът е незаменим микроелемент и е компонент на повече от 30 протеини. Функциите на селенопротеините са строго регламентирани от антиоксидантната защита до метаболизма на тиреоидния хормон. От тях зависи дори изграждането на сперматозоидите, което е критично за репродукцията.

Но съдържанието на селен във фуражните суровини е ниско, което води до дефицит, който при свинете се изразява в голям брой мъртвородени прасенца и в специфични сърдечни изменения при животните.

За разлика от неорганичния селен органичният източник е с по-голяма биодостъпност, включва се в протеините и селенопротеините в организма и по този начин осигурява на свинете адекватно количество селен в периоди на повишена потребност от него.

Що се отнася до преработката, усвояването на фуражите и до намаляване на стойността на фуражните суровини голяма роля играят ферментите

Те могат да контролират и да минимизират равнищата на хранителните вещества, отделяни от организма, което води до намаляване както на замърсяването на околната среда, така и на стойността на фуражите и себестойността на производството. Използването на ферменти като произведените по метода на дълбочинната твърдофазна ферментация е с доказани предимства пред традиционните ферментни коктейли.

Те позволяват промяна на дажбите чрез намаляване количеството на суровинни компоненти при запазване на продуктивността на животните.

Възможно е и добавянето им към вече определени дажби с цел подобряване на продуктивността.

Сред най-използваните атернативни източници на протеин за свинете е натуралният дрождев екстракт

Проведени опити с този продукт в редица ферми по света демонстрират постоянно подобрение на здравето и продуктивността при млади животни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.

Няма снимка

Африканската чума по свинете се разпространява в ЕС с увеличени темпове

От началото на 2018 г. се наблюдават увеличени темпове на разпространение на опасното заразно заболяване африканската чума по свинете. Регистрираните огнища в ЕС са двойно повече в сравнение с

Няма снимка

Опасни патогени оцеляват при дълъг транспорт на комбинирани фуражи

Заразените комбинирани фуражи могат да станат причина за разпространение на заболявания в много ферми, тъй като някои опасни вируси имат способност да оцеляват в периода на транспортиране.

Няма снимка

Как да опазите здравето на птичите стада

На подрастващите всеки месец в продължение на 3 до 5 дни да се дават витамини, микро- и макроелементи Ангел Рангелов Наши читатели се интересуват какви профилактични програми могат да използват за

Няма снимка

Балансирано мляко от пасищни крави

Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите,

Няма снимка

Първа партида ваксини срещу птичи грип - през пролетта на 2020 г.

Шест месеца след откриването на новото френско седалище на Центъра за здравеопазване на животните към Университета Клод-Бернар Лион-1 от научноизследователската фармацевтична компания Boehringer

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

Как да успокоим ставните болки

Д-р Емилия Бенова Ставните болки могат да бъдат наистина досадни. Понякога, изглежда че няма облекчение на мъчителната болка, която пълзи в ставите и се установява там.