Лумбрикогенният хумус е най-качественият органичен тор

07 януари 2018 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Той има трайно действие и може да се използва при всички култури Червени калифорнийски червеи

Кирил Кръстев

Лумбрикомпостът е органичен продукт, получен в следствие на преработката на органични отпадъци - оборски тор от животновъдните ферми, растителни отпадъци, хартия, стърготини и домакински отпадъци с помощта на червените калифорнийски червеи. Крайният продукт представлява рохкава материя с влажност около 40%, тъмнокафяв до черен цвят и без миризма.

Това е най-качественият органичен тор, съдържащ всичко необходимо за растенията. Използването му дава възможност за получаване на висококачествени екологично чисти растителни продукти.

Основната храна на червеите е оборският тор. За получаването на 1 тон хумус червеите преработват около 2 тона тор.

Биоторът е неколкократно по-добър от всички видове изкуствени торове и органични торове. Той е близо четири пъти по-богат на хранителни елементи от най-добрият оборски тор - птичият.

Торенето с биохумус може да стане по всяко време

Лумбрикомпостът има трайно въздействие. Растенията усвояват по един и същи начин полезните вещества на биохумуса, независимо от начина и времето на неговата употреба. Редовната употреба на хумус подобрява плодородието и намалява ерозията на почвата.

Растенията по време на вегетацията изразходват приблизително 100% от хранителните вещества, съдържащи се в биохумуса. Те реагират с повишаване на интензивността на жизнените процеси и с по-висока продукция на органична маса, което води до повишаване на биологичните им качества.

Растенията, третирани с биохумус, имат голям развит корен, който интензивно усвоява храната, дори и в условията на чувствително намалена влажност. Под въздействието на хумуса те по-леко преодоляват сушата и повредите от болести и неприятели.

Предсеитбеното торене с хумус осигурява значително по-бързо и равномерно покълнване, поникване и израстване на практически всички култури. Бързият растеж се основава и на голямата органична продуктивност, която за всички растителни видове е средно от 20-30%, а за отделни култури дори надхвърля 100%.

Под въздействието на биохумуса плодовете по-рано узряват, имат по-добър вид и качество.

Полезно действие и приложение на биохумуса

Полезността на биохумуса се дължи на неговите физико-химични и биологични свойства. На лице са три позитивни аспекта от приложението на хумуса върху растенията:

биорегулиращо действие на червените калифорнийски червеи върху органичните материали;

хранително действие на макро- и микроминералните елементи;

мелиоративното действие на микроорганизмите в почвата.

Хумусът се използва по много начини, които се различават помежду си по функциите, времето на употреба, повтаряемостта на ефекта:

чистият хумус с малко съдържание на органични материали (30-40%), се използва като съставка за отглеждане на различни разсади и за производство на семена;

хумус със съдържание 40-50% органични материали и с по-голямо съдържание на ауксин и хумат е идеален субстрат за вкореняване на резници и подложки;

с участие на хумус от 5 до 50% се изготвят различни смеси за парници и оранжерии;

хумусът служи като основно есенно торене, а и като стартерен тор напролет;

за подхранване на овошки и лози се използва както в предходния случай, така и по време на вегетацията;

при култури с неколкократно прибиране хумусът редовно се прилага за всеки вид поотделно, както и за всеки откос;

хумусът за всички култури може да се ползва както заоран или разхвърлян по повърхността, в разтвор за поливане и във вид на субстрат за подхранване.

Съдържание и качество на лумбрикомпост

С увеличаване броя на производителите и с повишаване на разнообразието от материали, с които се хранят червеите, се появяват и различни видове биохумус.

Качеството на хумуса зависи от неговото съдържание - на тази основа е направена и категоризацията. В Западна Европа и САЩ се използва скала от 16 класа на хумуса, разделени в 5 категории. За установяне на категорията се използва таблица  (табл. 1).

Мерните единици (% и ppm) са дадени в отношение към сухо вещество. Когато резултатите са получени чрез анализ и сравнение, в таблицата за всеки от тях се отчитат определен брой точки.

Сумарният им брой точки дава подреждането им - категоризацията им, което е описано в таблица  И(табл. 2).

Най-често се получава втора и трета категория биохумус. Първа категория много трудно се постига, затова се среща рядко, а четвърта и пета категория се търсят малко. Според категорията се определя и цената.

Норми на торене с биохумус

Поради високата цена и недостатъчно предлагане торенето с лумбрикомпост се прилага най-много при отглеждане на цветя. Аналогично хумусът намира най-малко приложение при зърнопроизводството.

Цветя в градината трябва да се торят с хумус рано напролет с 50-100 г/кв. м, като след това се окопава.

При отглеждането на цветя в парници и оранжерии биохумусът е най-ефикасен, ако се употреби като субстрат - 20-30 % за многогодишни цветя и 10-20 % за едногодишни. По време на вегетацията хумус се дава още 2-3 пъти, като се разрохква повърхностния слой и се полива.

В застъклени оранжерии се подхранва на всеки 3-4 седмици и се полива с 5 % хумусен разтвор.

Разсад за цветя и зеленчуци, при които е важно бързо нарастване, може да се произведе и директно в чист хумус, но това не се практикува поради големи разходи. Резултати се постигат и при употребата на смес от почва и торф, в която хумусът участва с 30-40%. За разсад, който трябва да остане нисък, не бива да се използва субстрат с повече от 10 % биохумус. При разсаждане на разсада в лехи се слага по 200-250 г/м.

За направа на подложки в овощарството и лозарството се използва стартерен тор, а хумусът е 50-100 г на растение. По време на растежа се подхранва на всеки 6 седмици с 100 г/кв. м, по време на вегетацията до средата на август.

В овощните градини и лозя се практикува стартерно торене с биохумус 2-3 седмици преди началото на вегетацията. Нормата на торене е 2,5-4 т/10 дка. По време на вегетацията са необходими 2-3 подхранвания с разтвор 50 г/л, който е отлежал и прецеден. При по-големи площи хумусът се разпръсква в пътечка покрай реда, като след това се заорава, а при по-малки се разпръсква в околостъбления кръг на дръвчетата.

При зърнопроизводството минималните ефективни дози са 1 т/10 дка, но най-често се използва дозата 2-3 т/10 дка. При царевицата, захарното цвекло и слънчогледа се препоръчва подхранване с хумус един или два пъти преди култивиране с 500-800 кг/10 дка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.

Няма снимка

Открит ден в Кнежа събра водещи земеделци от района

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

Няма снимка

Открит ден в с. Якимово

Съвместен открит ден проведоха фирмите Екофол, Пионер и Дюпон в землището на с. Якимово, Монтанско. Фермерите, присъствали на форума, се запознаха с част от технологията на отглеждане на царевица и

Няма снимка

Дъждовете предопределят успех за пролетниците

Дъждовете, които почти съсипаха есенниците, вещаят успешен сезон за царевицата и слънчогледа. Специалистите са категорични, че картината и при двете пролетни култури в цялата страна, е отлична.

Няма снимка

Площите със слънчоглед нарастват

На фона на продължаващата криза в българското земеделие като цяло и в редица сектори, слънчогледът е най-прогресиращата култура - като площ, средни добиви и производство.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Баба Дора от Шарково: Никой не е взел втора проба

"Никой не е взел втора проба. Никога няма да дам стадото за евтаназия - само през трупа ми", каза баба Дора от Шарково пред Нова тв относно констатираната положителна проба за чума в стадото й.

Няма снимка

Експерти: България се бави с монтирането на малки слънчеви инсталации върху покривите на домовете

България се бави с монтирането на малки фотоволтаици върху покривите на домовете, алармираха експерти от "Грийнпийс" пред БТА. В Европейския съюз около 5 млн.