Лумбрикогенният хумус е най-качественият органичен тор

07 януари 2018 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Той има трайно действие и може да се използва при всички култури Червени калифорнийски червеи

Кирил Кръстев

Лумбрикомпостът е органичен продукт, получен в следствие на преработката на органични отпадъци - оборски тор от животновъдните ферми, растителни отпадъци, хартия, стърготини и домакински отпадъци с помощта на червените калифорнийски червеи. Крайният продукт представлява рохкава материя с влажност около 40%, тъмнокафяв до черен цвят и без миризма.

Това е най-качественият органичен тор, съдържащ всичко необходимо за растенията. Използването му дава възможност за получаване на висококачествени екологично чисти растителни продукти.

Основната храна на червеите е оборският тор. За получаването на 1 тон хумус червеите преработват около 2 тона тор.

Биоторът е неколкократно по-добър от всички видове изкуствени торове и органични торове. Той е близо четири пъти по-богат на хранителни елементи от най-добрият оборски тор - птичият.

Торенето с биохумус може да стане по всяко време

Лумбрикомпостът има трайно въздействие. Растенията усвояват по един и същи начин полезните вещества на биохумуса, независимо от начина и времето на неговата употреба. Редовната употреба на хумус подобрява плодородието и намалява ерозията на почвата.

Растенията по време на вегетацията изразходват приблизително 100% от хранителните вещества, съдържащи се в биохумуса. Те реагират с повишаване на интензивността на жизнените процеси и с по-висока продукция на органична маса, което води до повишаване на биологичните им качества.

Растенията, третирани с биохумус, имат голям развит корен, който интензивно усвоява храната, дори и в условията на чувствително намалена влажност. Под въздействието на хумуса те по-леко преодоляват сушата и повредите от болести и неприятели.

Предсеитбеното торене с хумус осигурява значително по-бързо и равномерно покълнване, поникване и израстване на практически всички култури. Бързият растеж се основава и на голямата органична продуктивност, която за всички растителни видове е средно от 20-30%, а за отделни култури дори надхвърля 100%.

Под въздействието на биохумуса плодовете по-рано узряват, имат по-добър вид и качество.

Полезно действие и приложение на биохумуса

Полезността на биохумуса се дължи на неговите физико-химични и биологични свойства. На лице са три позитивни аспекта от приложението на хумуса върху растенията:

биорегулиращо действие на червените калифорнийски червеи върху органичните материали;

хранително действие на макро- и микроминералните елементи;

мелиоративното действие на микроорганизмите в почвата.

Хумусът се използва по много начини, които се различават помежду си по функциите, времето на употреба, повтаряемостта на ефекта:

чистият хумус с малко съдържание на органични материали (30-40%), се използва като съставка за отглеждане на различни разсади и за производство на семена;

хумус със съдържание 40-50% органични материали и с по-голямо съдържание на ауксин и хумат е идеален субстрат за вкореняване на резници и подложки;

с участие на хумус от 5 до 50% се изготвят различни смеси за парници и оранжерии;

хумусът служи като основно есенно торене, а и като стартерен тор напролет;

за подхранване на овошки и лози се използва както в предходния случай, така и по време на вегетацията;

при култури с неколкократно прибиране хумусът редовно се прилага за всеки вид поотделно, както и за всеки откос;

хумусът за всички култури може да се ползва както заоран или разхвърлян по повърхността, в разтвор за поливане и във вид на субстрат за подхранване.

Съдържание и качество на лумбрикомпост

С увеличаване броя на производителите и с повишаване на разнообразието от материали, с които се хранят червеите, се появяват и различни видове биохумус.

Качеството на хумуса зависи от неговото съдържание - на тази основа е направена и категоризацията. В Западна Европа и САЩ се използва скала от 16 класа на хумуса, разделени в 5 категории. За установяне на категорията се използва таблица  (табл. 1).

Мерните единици (% и ppm) са дадени в отношение към сухо вещество. Когато резултатите са получени чрез анализ и сравнение, в таблицата за всеки от тях се отчитат определен брой точки.

Сумарният им брой точки дава подреждането им - категоризацията им, което е описано в таблица  И(табл. 2).

Най-често се получава втора и трета категория биохумус. Първа категория много трудно се постига, затова се среща рядко, а четвърта и пета категория се търсят малко. Според категорията се определя и цената.

Норми на торене с биохумус

Поради високата цена и недостатъчно предлагане торенето с лумбрикомпост се прилага най-много при отглеждане на цветя. Аналогично хумусът намира най-малко приложение при зърнопроизводството.

Цветя в градината трябва да се торят с хумус рано напролет с 50-100 г/кв. м, като след това се окопава.

При отглеждането на цветя в парници и оранжерии биохумусът е най-ефикасен, ако се употреби като субстрат - 20-30 % за многогодишни цветя и 10-20 % за едногодишни. По време на вегетацията хумус се дава още 2-3 пъти, като се разрохква повърхностния слой и се полива.

В застъклени оранжерии се подхранва на всеки 3-4 седмици и се полива с 5 % хумусен разтвор.

Разсад за цветя и зеленчуци, при които е важно бързо нарастване, може да се произведе и директно в чист хумус, но това не се практикува поради големи разходи. Резултати се постигат и при употребата на смес от почва и торф, в която хумусът участва с 30-40%. За разсад, който трябва да остане нисък, не бива да се използва субстрат с повече от 10 % биохумус. При разсаждане на разсада в лехи се слага по 200-250 г/м.

За направа на подложки в овощарството и лозарството се използва стартерен тор, а хумусът е 50-100 г на растение. По време на растежа се подхранва на всеки 6 седмици с 100 г/кв. м, по време на вегетацията до средата на август.

В овощните градини и лозя се практикува стартерно торене с биохумус 2-3 седмици преди началото на вегетацията. Нормата на торене е 2,5-4 т/10 дка. По време на вегетацията са необходими 2-3 подхранвания с разтвор 50 г/л, който е отлежал и прецеден. При по-големи площи хумусът се разпръсква в пътечка покрай реда, като след това се заорава, а при по-малки се разпръсква в околостъбления кръг на дръвчетата.

При зърнопроизводството минималните ефективни дози са 1 т/10 дка, но най-често се използва дозата 2-3 т/10 дка. При царевицата, захарното цвекло и слънчогледа се препоръчва подхранване с хумус един или два пъти преди култивиране с 500-800 кг/10 дка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

За максимални добиви: Подхранване на царевицата с азот напролет и с NPK наесен

С идването на пролетта, започва и сеитбата на различните земеделски култури. На преден план в края на април и началото на месец май е царевицата. Препоръчително е сеитбата й да започне,

Няма снимка

Актуални препоръки от Сортови Семена София

В продуктовата листа на Сортови семена София има над 250 вида и сорта зеленчукови семена, като залагаме както на утвърдени във времето български сортове, така и на качествени вносни семена,

Няма снимка

По-високи добиви чрез микробиологични препарати

Благодарение на нови уникални микробиологични продукти земеделските производители могат да увеличат производителността на стопанствата си. Такива са продуктите Славол, Славол Ес и Уникер,

Няма снимка

Как отглеждат люцерна в Германия

Люцерната е важна култура и за земеделци, и за животновъди. Първите задължително я включват в сеитбооборота поради добрата пазарна цена. А вторите – за да я осигурят в дажбата при изхранване на

Няма снимка

Мерки срещу ранно кафяво гниене

По време на цъфтеж е задължително пръскането срещу ранното кафяво гниене при кайсии, череши, праскови и сливи. Правят се три пръскания: при показване на боята на цвета,

Няма снимка

Актуално в овощната градина

През април честите валежи и високата атмосферна влажност са предпоставка за късни зарази от ранно кафяво гниене при костилковите овощни видове - кайсия, праскова, череша, вишна, слива.

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.