Видове сеитби през годината

05 януари 2018 Зеленчуци 0     
Няма снимка
 

Предзимна и зимна

Предзимната сеитба, а доста често в последните години поради многото хубави дни през зимните месеци се прави и т. нар. зимната сеитба. Характерно за тях е, че се извършват през студените месеци на годината.

Семената обаче поникват чак при затопляне на времето т. е. през пролетта. Целта на зимните сеитби е да се получи по-ранно производство на зеленчуци в сравнение с пролетните сеитба.

Ранна пролетна

Ранната пролетна сеитба започва веднага щом може да се влезе в градината и почвата да се обработва. Обикновено това е периодът от средата на февруари до средата на март.

Тогава може да се сеят семената на студоустойчивите култури - моркови, магданоз, репички, грах, салата, спанак и др. и да се засаждат различни видове лук.

Късна пролетна

Тази сеитба се извършва от началото на април до началото на май. По тове време вече се сеят топлолюбивите зеленчукови култури - пъпеши, дини, тиквички, краставици, тикви, домати, ранни картофи, фасул, захарна царевица, салатно цвекло, летни репи, зелеви култури, спанак, цикория и киселец.

Лятна

Тази сеитба е най-продължителна. Обикновено тогава се сеят вторите, зимуващите на открито и многогодишните култури. За този период са характерни зелевите, салатното цвекло, късните моркови, захарната царевица, зимуващите на открито салати и спанак и зимния лук за зелено.

Есенна

При есенната сеитба още в годината на засяването на семената се развиват растенията. Те достигат определена фаза и в нея презимуват в градината. През есента е подходящо да се засяват салата, маруля, киселец, къдраво зеле и др. и да се засажда зимен лук.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Каква е борбата срещу картофения молец

Агротехника: . Засаждане на здрави картофи. . При съмнение от зараза, клубените се заравят на дълбочина 18-20 см. . Последното загърляне на растенията се прави с повече почва. .

Няма снимка

Картофеният молец – сериозен вредител

Картофеният молец вече е сериозен вредител и в любителските градини. Вреди основно по картофите, но се среща и по патладжан, домати, пипер и плевелни растения. Какво трябва да знаете: .

Няма снимка

Листната плесен след влажното време

Листната плесен е болест, която напада доматите, отглеждани основно в оранжерии или парници. Когато времето е много влажно обаче, каквото имахме през тази година,

Няма снимка

Магнезият отговаря за хлорофила

При липсата му листата избледняват, страдат от хлороза Значението на магнезия като хранителен елемент за растенията произтича преди всичко от участието му в изграждането на хлорофила.

Няма снимка

Кои са основните вредители по зелето

Зелето се напада от голям брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец и листни въшки и листни бълхи, а от болестите – мана.

Няма снимка

Брашнестата мана по пипера

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Отначало се забелязват дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин,

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.