До какво води дефицитът на калций при лактиращите крави?

04 януари 2018 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Дефицитът на калций по време на лактационния период на кравите води до остеомалация (омекване на костите) и до намалена млечна продуктивност.

Бременната крава (през последната трета на бременността) най-добре използва калция в сравнение с крава в началото на лактационния период, затова съдържанието на калций в 1 кг сухо вещество от дажбата на кравата през първите 2-3 месеца на лактацията трябва да е по-високо.

Нарушената калциева обмяна предизвиква хипокалцемия. Съдържанието на калций в кръвта през този период намалява, организмът на кравата не може в необходимото количество да използва калция от костите, за да попълни разхода на този макроелемент, който нараства рязко вследствие на обилната секреция на мляко.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Кокошките не обичат да им нарушават дневния режим

Кокошките носачки спазват стриктен дневен режим. Сутринта им започва с хранене и оглед на полога. След това снасят яйца. По обяд птиците почиват и приемат прашна вана.

Няма снимка

Сухостойният период е важен и за кравата, и за приплода

Сухостойният период обхваща времето от прекратяване на лактацията на млечните животни до поредното раждане. При дойните крави този период е физиологично обусловен.

Няма снимка

Причини за хипогликемия при новородените прасета

Хипогликемия при прасетата е заболяване, проявяващо се със значително намаление на съдържанието на захар в кръвта. Заболяването е животозастрашаващо.

Няма снимка

Птиците са привлечени от фуражи с оранжев цвят

Кокошките има особено възприемане на различните цветове. Птичият свят също е разноцветен като за нас, хората, но за кокошката е по-важна яркостта на окраската.

Няма снимка

Допълнителна автоматична хранилка за новопридобитите прасета

Новопридобитите прасета се сблъскват с известни проблеми. Първо, всяко животно трябва да открие своето място за хранене. Дали ще успее да го направи на тъмно?

Няма снимка

Бозаещото теле потиска разгонването на кравата

Специалистите напомнят, че наличието на бозаещо теле потиска настъпването на еструс (разгонване) при кравата. Правилното функциониране на храносмилането и минималната загуба на тегло поддържат добър

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните пчели имат 170 рецептори за миризма

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

Няма снимка

Колко пчели са останали в света?

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

Няма снимка

Доматеният разсад да не етиолира

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

Няма снимка

Еврокомисията осъди България заради диви птици в Рила

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

Няма снимка

Разлики между No-till, Strip-till и конвенционалното земеделиеи конвенционалното земеделие

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

Няма снимка

Нужно е да имаме дигитална готовност за е-фермерите

Подсказва д-р Михай Чото от Националния институт за обществени услуги в Унгария, консултант на ФАО Унгарският изследовател, внедрител и консултант на ФАО д-р Михай Чото подчерта пред експерти и