От лозето на баир се прави по-добро вино

10 януари 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Наш читател от Врачанско, отглеждащ на две места лозя, разказва как от тях става по-ароматна напитка

Едното лозе на Александър Василев, наш читател, е недалеч от Враца. Земята там е белопръстица, червена и черна, разказва той.

Виното става по-доброот равнината, сравнява стопанинът. Особено, когато масивът е с югоизточно изложение, на баир, и изглежда точно като при италианците, пояснява старият лозар.

Белопръстицата е пръст, която най-хубаво изпича гроздето. Според него досега лоша година не е имал, хвали се той, а от цели 40 г. насам сам си го копае.

Като спазва всички технологични практики, завещани от дедите му, но модерни и днес, той си прави сметката, че лоша година досега почти не е имал.

Питаме го на какво се дължи това. Според него едното му лозе е засадено в далечната 1929 г. с пръчка, донесена от Франция, но при добро гледане и на добър баир - всяко годинта се отплаща.

Щолкото до това как се докарват ароматите на виното

Александър споделя, че отглежда няколко сорта грозде. От Памид и Сензо прави червено вино - обаче се прибавя и Хамбурски мискет.

От Афуз, Чауш и малко Бяла теменуга се изкарва прекрасен Врачански мискет. Десертното Болгар трае близо половин година - почти до Великден.

Много важна е резитбата

От старите си деди лозарят знае едно - най-тънката работа е рязането, всеки сорт се реже различно.

Например Памидът и Сензото не се оставят на пръчка, защото гроздето не може да узрее. Режат се на две-три пъпки.

Болгар-ът пък се оставя на една две пръчки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Няма снимка

Коя е оптималната технологична зрялост на гроздето

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

Няма снимка

От какво грозде да се прави вино

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Няма снимка

Молецът не прощава - важи и за този месец

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

Няма снимка

Пръска се срещу мана и оидиум в лозята

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН През юли при лозата продължават пръсканията срещу мана и оидиум (брашнеста мана). Срещу маната са регистрирани Арметил М - 0,25% (20 дни), Полирам ДФ - 0,

Няма снимка

Сивото гниене тръгва с кафяви петна

Десертните сортове са по-податливи През юли в лозовите насаждения се провежда третиране и срещу сиво гниене, което е една от икономически важните болести по лозата и може да провали гроздовата

Още от Фермер
Няма снимка

Избиват 81 000 глигана, за да спасят от чума 620 000 прасета

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

Пак пресконференция за чумата - на областните дирекции по храните

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

Няма снимка

527 проекта за 4 месеца подадоха общините по подмярка 7.2

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

Няма снимка

Приключи предварителното класиране по подмярка 6.1

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

Няма снимка

Кои са основните вредители по зелето

Зелето се напада от голям брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец и листни въшки и листни бълхи, а от болестите – мана.