ЕК: площите с рапица могат да се свият до 0,5 млн. хектара

05 януари 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

През следващите няколко години рапицата бавно ще губи значението си за ЕС, като обработваемите площи с тази култура постепенно ще намаляват, пише topagrar, позовавайки се на последните оценки на Европейската комисия. Основната причина за това е спадът в търсенето на биогорива, както и увеличаването дела на употребата за масла и фураж на животните на други маслодайни култури като соята. Освен това растящата конкуренция на международните пазари води до силен спад на експорта на европейска рапица. Според оценките на ЕК, площите с рапица могат да се свият до 0,5 млн. ха, достигайки до нивото от 2013/14 стопанска година.

Свиването на обработваемите площи може да се компенсира с допълнителни приходи от средните добиви и да доведе до отчетлив спад в реколтата. Това ще насочи интереса на производителите към соята, която е и с по-високо съдържание на протеини в сравнение с рапицата. По оценки на ЕК производството на рапица в ЕС към 2030 година ще възлиза на 20,7 млн. тона, което ще е с 1 млн. тона под актуалната реколта. Реколтата на соя се очаква по същото време да достигне до 3 млн. тона, което би било с 0,3 млн. тона над реколтата за 2017/18 г. Зарди растящото търсене на масла за хранителната индустрия, експертите очакват постепенно увеличение и в реколтата от слънчоглед.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,

Няма снимка

Производството на рапица в света през 2018/19 MГ ще е 66,6 млн тона

Световно производство на рапица през 2018/19 MГ, според прогнозите на експерти от Oil World, може да достигне максималната стойност за последните четири сезона - 66,6 милиона тона, което е с 0,

Няма снимка

Световното производство на соевобобови - с 20 млн тона повече

Експертите на Oil World в последния си доклад увеличиха прогнозата за световното производство на соевобобови култури през 2018/19 MГ до 358.8 милиона тона, което е с 1.

Няма снимка

Доматите поевтиняват с 11%, краставиците поскъпват с 9%.

Оранжерийните домати поевтиняха с 11,2% и се продават по 1,27 лв./ кг. на едро, сочат данни от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Няма снимка

Спад в производството на зърно в Европа

Във Франция кампанията за прибиране на реколтата се движи с бързи темпове, благодарение на благоприятните климатични условия. Различията в добивите все още са големи при нормално качество на зърното.

Няма снимка

Разнопосочни движения на зърнените цени

През изминалата седмица на юли цената на пшеницата отвъд океана, в Европа и Черноморския регион е с противоречиво движение, а цената на царевицата е с определено низходящ тренд,

Още от Фермер
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

Открит ден в Кнежа събра водещи земеделци от района

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от