Австралийска краудфъндинг кампания за пчелите събра 13,2 милиона долара

07 януари 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
1 2
 

Преди близо 18 месеца двама ентусиасти, баща и син, от Австралия стартират инициативата „Поточният кошер“ („Flow Hive”) – кампания за набиране на обществено финансиране с две основни насоки: да направи по-лесно добиването на мед в градски условия и да подпомогне застрашените пчелни популации. Кампанията за обществено финансиране счупи редица рекорди. Тя привлече над 1 милион долара още на първия си ден. Лудият й успех в Indiegogo влезе в историята, при това не само в полза на пчелите и бъдещите пчелари, но всички изобретатели и предприемачи, които търсят начин да финансират собствените си иновации, информира greentech.bg

До този момент идеята на двамата пчелари е привлякла обществено финансиране в размер на 13,2 милиона долара. Екипът Стюарт и Седър Андерсън изобщо не са очаквали такова нещо, стартирайки кампанията.

Многобройни са причините за такъв изумителен усех на начинанието, анализират наблюдатели от всички краища на света. Като за начало – изобретение на двамата австралийци е насочено към справянето с глобален проблем и осигурява практически решение, което отделните хора или малки общности могат лесно да използват (въпреки критиките за пластмасовите пчелни основи). Освен това Андерсън внимателно подготвят снимки, описания и видеоклипове на работата си, които демонстрират пред целия свят как работи техният прототип.

Тези съществени елементи са допринесли за това, което се случи впоследствие: кампанията за обществено финансиране стана „вирусна“. Поточният кошер получил отразяване в новинарски емисии и социални медии. Кампанията привлече толкова много внимание, че бързо счупи редица рекорди за колективно финансиране. Акцията стана кампания, най-бързо достигнала прага от 1 милион долара подкрепа (само в рамките на първите 24 часа), най-бързо достигна 2 милиона долара, а в крайна сметка надмина заложената цел хилядократно.

Всички, подкрепили проекта, са получили своите поточни кошери. И докато този конкретен проект определено обещава по-лек живот за пчелите и сладост за любителите на градското пчеларство, целият процес е чудесен пример за завладяващата сила, която идва от съчетаването на една добра идея, силен предприемачески дух и потенциала на интернет общността.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

Как да спрете кражбата?

Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net.

Няма снимка

Как да се справите с нападения между пчелни семейства

В края на лятото и началото на есента много често се случва да се извърши кражба от едни пчели в кошерите на други. Това поведение се засилва от недоимъка на храна и от слабостта на нападнатите

Още от Фермер
Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,

Няма снимка

Открит ден в Кнежа събра водещи земеделци от района

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

Няма снимка

Производството на рапица в света през 2018/19 MГ ще е 66,6 млн тона

Световно производство на рапица през 2018/19 MГ, според прогнозите на експерти от Oil World, може да достигне максималната стойност за последните четири сезона - 66,6 милиона тона, което е с 0,

Няма снимка

Лавандулата – с ниски добиви, цените на маслото скачат

23 740 дка с лавандула са пожънати от засадените в Добричка област 39 640 дка с етеричната култура – съобщиха от областната служба „Земеделие”. Добивът е 539 кг от дка при 608 кг за м.г.