Колко дълъг светлинен ден да осигурите на свинете през зимата?

05 януари 2018 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Интензивността на осветлението, както и дължината на светлинния ден, играят важна роля във физиологията на животните. Затова през зимния период, когато светлинният ден е по-къс, в свинефермата трябва да има изкуствено осветление. Какви са евростандартите за осветеност в свинефермата, припомня Farmer.pl.

Действащите правила в ЕС забраняват животните да бъдат отглеждани под постоянно осветление, както и в пълна тъмнина. Минималната продължителност на дневната светлина в свинефермите е 8 ч., а интензивността на светлината не може да бъде под 40 лукса. Осветлението може да бъде както естествено, така и изкуствено, а през периода на късите зимни дни е желателно да се осигури допълнително изкуствено осветление.

В помещението за заплождане на свинете, както и в помещението с родилните боксове, интензивността на осветлението трябва да бъде 100 лукса, а в складовете и помощните помещения – около 50 лукса.

Осветлението е изключително важно за женските свине за разплод, особено през периода преди осеменяването. Осигуряването на необходимата светлина увеличава броя на овулиращите яйцеклетки, затова в много свинеферми при подготовката на женските свине за осеменяване трябва да им се осигури допълнително осветление. През този етап е целесъобразно продължителността на светлинния ден да бъде около 16 часа, а интензивността на осветяването – 200-250 лукса.

Специалистите съветват да се използват светодиодни лампи в свинефермата, които спестяват ток.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Допълнителна автоматична хранилка за новопридобитите прасета

Новопридобитите прасета се сблъскват с известни проблеми. Първо, всяко животно трябва да открие своето място за хранене. Дали ще успее да го направи на тъмно?

Няма снимка

Бозаещото теле потиска разгонването на кравата

Специалистите напомнят, че наличието на бозаещо теле потиска настъпването на еструс (разгонване) при кравата. Правилното функциониране на храносмилането и минималната загуба на тегло поддържат добър

Няма снимка

Не допускайте прасетата да си играят с поилките

При повишаване на температурата в свинефермата, животните започват да се чувстват некомфортно, вследствие на което може да започнат да си играят нипелните поилки.

Няма снимка

Задържане на плацентата се наблюдава при 5% от кравите

Отделянето на последъка (плацентата) е сложен процес, в чийто ход се разкъсва връзката между плацентата и матката. Ако ходът на процеса е нарушен, възниква задържане на последъка.

Няма снимка

Косвени признаци, че птиците боледуват

Ако една птица е много болна, признаците веднага се забелязват. Но има някои болести - такива като например инфекциозен бронхит по птиците, които не могат да се идентифицират само по външния вид на

Няма снимка

Птиците в риск посочват какво не е наред във фермата

В птичето стадо винаги имат птици от рискова група и най-вече изоставащи в развитието си. На тях първо се отразява недостигът на вода и други дефицитни състояния, те първи се разболяват.

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.