Черноносите овце от Вале се отглеждат за месо и вълна

06 януари 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Черноносите овце произхождат от високопланинската областта Вале в Швейцария и се отглеждат за месо и за вълна. Най-характерните им особености са черното лице,  уши, нос, колене и копита. Останалата част от покритието им е пухкава снежнобяла вълна.

Тези красиви овце са много издръжливи. Породата се е адаптирала към екстремните условия по високите планински склонове на Алпите.

Породата се отглежда от XIV век и оттогава почти няма изменения в екстериора и в нрава на тези животни. Те продължават да скачат по стъмните склонове на швейцарския кантон Вале и да радват стопаните си с дружелюбния си нрав, дебело топло руно и вкусно месо.

Гъстата им черно-бяла вълна с плътно подкосмие им позволява да не мръзнат по обветрените студени скалисти склонове, а по лекота на движение и по здравото си телосложение Черноносите овце от Вале почти не се отличават от своите диви роднини.

Всъщност тази древна порода овце е призната официално едва през 1962 г. Стандартът им предвижда:

- овцете тежат 70-90 кг и са високи 72-78 см;

- кочовете - 80-130 кг, височина - 75-83 см.

Телосложението им е плътно, с мускулести крака, а вълната им трябва да бъде еднакво дълга - до 10 см, както на тялото, така и на главата и краката. Тя изглежда пухкава, но всъщност е остра. От овца острижат средно по около 4 кг вълна.

Друга специфична особеност е, че и овцете, и кочовете имат дебели спираловидни рога.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.

Няма снимка

Африканската чума по свинете се разпространява в ЕС с увеличени темпове

От началото на 2018 г. се наблюдават увеличени темпове на разпространение на опасното заразно заболяване африканската чума по свинете. Регистрираните огнища в ЕС са двойно повече в сравнение с

Няма снимка

Опасни патогени оцеляват при дълъг транспорт на комбинирани фуражи

Заразените комбинирани фуражи могат да станат причина за разпространение на заболявания в много ферми, тъй като някои опасни вируси имат способност да оцеляват в периода на транспортиране.

Няма снимка

Как да опазите здравето на птичите стада

На подрастващите всеки месец в продължение на 3 до 5 дни да се дават витамини, микро- и макроелементи Ангел Рангелов Наши читатели се интересуват какви профилактични програми могат да използват за

Няма снимка

Балансирано мляко от пасищни крави

Животновъдите могат да увеличат печалбите си и пазарния си дял заради нарастващото потребителско търсене на биологични млечни продукти Учени от Университета в Минесота са установили, че кравите,

Няма снимка

Първа партида ваксини срещу птичи грип - през пролетта на 2020 г.

Шест месеца след откриването на новото френско седалище на Центъра за здравеопазване на животните към Университета Клод-Бернар Лион-1 от научноизследователската фармацевтична компания Boehringer

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

Как да успокоим ставните болки

Д-р Емилия Бенова Ставните болки могат да бъдат наистина досадни. Понякога, изглежда че няма облекчение на мъчителната болка, която пълзи в ставите и се установява там.