Търговското споразумение между ЕС и Япония дава шанс и на български агропроизводители

06 януари 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

През декември завършиха преговорите за търговското споразумение между Европейския съюз и Япония. Противно на вълненията, които предизвика споразумението с Канада (CETA), този път процесът премина почти незабележимо. В телеграфен стил новината бе отразена и от някои български медии. И това на фона на значително по-големите потенциални икономически ефекти, коментират от фондация ИнтелиАгро.

Със своя платежоспособен пазар от близо 127 млн. потребители, Япония неслучайно е четвъртият най-голям вносител на селскостопански суровини, храни и напитки от ЕС.

Европейската продукция е сред най-предпочитаната от японските потребители. Въпреки това, досега съществуват редица пречки пред търговията и достъпа до този пазар. Най-общо, с постигнатата договорка се либерализира търговията с 85% от селскостопанските суровини, храни и напитки; премахват митата за над 90% от стойността на износа на ЕС за Япония още с влизане в сила на споразумението; намаляват се митата (постепенно в период до 15 години) за някои категории продукция, чувствителни за Япония; влизат в сила безмитни квоти за внос в Япония за някои категории, където ще продължат да бъдат прилагани мита; премахват се нетарифни бариери, сложни и неясни процедури за достъп до пазара; признават се 205 продукта със специфичен географски произход, които ще могат да се продават в Япония по същите правила, каквито и в ЕС.

Сред най-облагодетелстваните са виното, свинското месо и продукти, говеждото месо и сирената, цитирана е като източник Европейската комисия.

Според анализаторите споразумението по никакъв начин не променя съществуващите регулации на ЕС, спрямо безопасността на храните, санитарните и фитосанитарните изисквания и ГМО. В някои отношения съществуващите правила в Япония са дори още по-рестриктивни. Договореностите не засягат и установените процедури за установяване произхода на суровините и продуктите.

Що се отнася до търговията между България и Япония, тя е определена като символична. Българският износ през 2016 г. е едва 15-16 млн. евро – 0,4% от общата стойност на експортираните селскостопанска продукция и храни. Той е концентриран в четири продуктови категории – птиче месо, етерични масла, мекотели и други храни от морски дарове, като нито една от тях не надвишава 4 млн. лв.

Вносът е още по-символичен – всичко на всичко 279 хил. евро през 2016 г. (при 2,8 млрд. евро общ внос на земеделска продукция и храни), според Евростат.

Но се очаква, че либерализирането на търговията може да предостави на отделни производители платежоспособна ниша за реализация на висококачествена продукция. Освен вино и млечни продукти, имащи съществена роля в европейския износ, сред категориите, където споразумението елиминира мита са и други, в които българските производители вече традиционно намират реализация навън. Така например тарифата за замразените цели пилета ще бъде премахната постепенно в следващите десет години, а тази за замразените пилешки разфасовки – в следващите пет (сега 11,9% и при двете). Яйченият прах ще влиза напълно освободен от мита на шестата година от влизането в сила (ставка 18,8% сега), а пчелният мед – на осмата (25,5% мито към днешна дата).

Подобно на CETA търговското споразумение вероятно ще има предимно косвени ефекти за България, предполагат анализаторите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Днешни решения на фонд "Земеделие" за парите за овце и кози

Фонд "Земеделие" днес реши да увеличи финансовия ресурс за минимална помощ де минимис за земеделски стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки с 9 456 384 лв.

Няма снимка

Ръст в добивите от сливи,круши и лавандула

Значителен ръст на продукцията от круши, лавандула и сливи спрямо същия период на 2017г. - от три до над двадесет пъти, сочат оперативните данни на земеделското министерство.

Няма снимка

Спад на зърнената реколта в Европа

В Европа жътвената кампания продължава, което увеличава предлагането на пазара. Цените на физическия пазар остават стабилни с връщането на купувачите ,

Няма снимка

Вече 15 лв. де минимис за овцевъди и козевъди

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" увеличи на 15 лв. за овца-майка и коза-майка помощта de minimis за овцевъдите и козевъдите, според поетия ангажимент към протестиращите фермери.

Няма снимка

Италианци развиват енергийно фермерство

Каква е разликата между тях, както и с биоикономиката, мъчи се да обясни ЕК Диана Ванчева Кръговата икономика е тази, в която ресурсната ефективност е поставена в центъра на икономическия процес на

Няма снимка

Българската високопланинска боровинка е с доказано изключителни качества

Потиска вируси и замества антибиотици, сочи изследване на учени от няколко института Радина Иванова Лечебните свойства на боровинките са известни от антични времена.

Още от Фермер
Няма снимка

Министър Порожанов запозна народните представители с мерките срещу чумата по дребните преживни животни и предвидените обезщетения

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов запозна народните представители с мерките срещу заболяването чума по дребните преживни животни в страната.

Няма снимка

Добавяйте 200 г рядка овесена каша на яретата

И още от 10-ия ден Разбира се, не забравяйте и да давате и от най-хубавото сено. А овесената каша трябва да приготвяте всеки ден, тъй като бързо прокисва.

Няма снимка

Аз го правя така

Разказва дядо Борис от с. Новачене, Плевенско Няма лек против това време и дъждовете, оплакват се стопаните на лозя от доста райони на нашата страна. Георги Митов от село Гулянци,

Няма снимка

Полските животновъди ще продължат да хранят стадата си с ГМО фуражи?

Полското земеделско министерство е подготвило пакет от поправки, които внасят промени в т.нар. Акт за комбинираните фуражи, съобщава USDA. Ако те бъдат приети,

Няма снимка

Шведските животновъди тънат в отчаяние заради небивала суша

По ливадите няма добитък, нито зелена трева - незапомнена суша изгаря поля и ниви из Швеция, а това вещае трагични последици за животновъдите - някои ще трябва да отведат питомците си в кланицата

Няма снимка

Декоративни зайчета проявяват агресия

Държаните постоянно в клетка започват да хапят Зайците са доста упорити животни и никога няма да правят нещо, което не искат. Тези животни прекарват голяма част от времето си в ядене.