Търговското споразумение между ЕС и Япония дава шанс и на български агропроизводители

06 януари 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

През декември завършиха преговорите за търговското споразумение между Европейския съюз и Япония. Противно на вълненията, които предизвика споразумението с Канада (CETA), този път процесът премина почти незабележимо. В телеграфен стил новината бе отразена и от някои български медии. И това на фона на значително по-големите потенциални икономически ефекти, коментират от фондация ИнтелиАгро.

Със своя платежоспособен пазар от близо 127 млн. потребители, Япония неслучайно е четвъртият най-голям вносител на селскостопански суровини, храни и напитки от ЕС.

Европейската продукция е сред най-предпочитаната от японските потребители. Въпреки това, досега съществуват редица пречки пред търговията и достъпа до този пазар. Най-общо, с постигнатата договорка се либерализира търговията с 85% от селскостопанските суровини, храни и напитки; премахват митата за над 90% от стойността на износа на ЕС за Япония още с влизане в сила на споразумението; намаляват се митата (постепенно в период до 15 години) за някои категории продукция, чувствителни за Япония; влизат в сила безмитни квоти за внос в Япония за някои категории, където ще продължат да бъдат прилагани мита; премахват се нетарифни бариери, сложни и неясни процедури за достъп до пазара; признават се 205 продукта със специфичен географски произход, които ще могат да се продават в Япония по същите правила, каквито и в ЕС.

Сред най-облагодетелстваните са виното, свинското месо и продукти, говеждото месо и сирената, цитирана е като източник Европейската комисия.

Според анализаторите споразумението по никакъв начин не променя съществуващите регулации на ЕС, спрямо безопасността на храните, санитарните и фитосанитарните изисквания и ГМО. В някои отношения съществуващите правила в Япония са дори още по-рестриктивни. Договореностите не засягат и установените процедури за установяване произхода на суровините и продуктите.

Що се отнася до търговията между България и Япония, тя е определена като символична. Българският износ през 2016 г. е едва 15-16 млн. евро – 0,4% от общата стойност на експортираните селскостопанска продукция и храни. Той е концентриран в четири продуктови категории – птиче месо, етерични масла, мекотели и други храни от морски дарове, като нито една от тях не надвишава 4 млн. лв.

Вносът е още по-символичен – всичко на всичко 279 хил. евро през 2016 г. (при 2,8 млрд. евро общ внос на земеделска продукция и храни), според Евростат.

Но се очаква, че либерализирането на търговията може да предостави на отделни производители платежоспособна ниша за реализация на висококачествена продукция. Освен вино и млечни продукти, имащи съществена роля в европейския износ, сред категориите, където споразумението елиминира мита са и други, в които българските производители вече традиционно намират реализация навън. Така например тарифата за замразените цели пилета ще бъде премахната постепенно в следващите десет години, а тази за замразените пилешки разфасовки – в следващите пет (сега 11,9% и при двете). Яйченият прах ще влиза напълно освободен от мита на шестата година от влизането в сила (ставка 18,8% сега), а пчелният мед – на осмата (25,5% мито към днешна дата).

Подобно на CETA търговското споразумение вероятно ще има предимно косвени ефекти за България, предполагат анализаторите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Нужно е да имаме дигитална готовност за е-фермерите

Подсказва д-р Михай Чото от Националния институт за обществени услуги в Унгария, консултант на ФАО Унгарският изследовател, внедрител и консултант на ФАО д-р Михай Чото подчерта пред експерти и

Няма снимка

Министър Порожанов утре е в предприятието за преработка на царевица "Амилум"

Утре, 27 април министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще присъства на първа копка на разширението на производствените мощности на предприятието за преработка на царевица "Амилум

Няма снимка

57% от стопанствата в ЕС вече използват технологиите за прецизно земеделие

3 200 оперативни групи в света са финансирани за дигитално земеделие, разказва Луис Махи от ЕК Какво е положението с дигиталното земеделие днес в ЕС и какво прави в Генерална дирекция “Земеделие и

Няма снимка

ФАО: В Европа вече няма свободна земя за земеделска обработка

В източната ѝ част иновациите изостават най-много, казва Невена Александрова-Стефанова Диана Ванчева По последна статистика на ФАО в нашия район иновациите изостават най-много,

Няма снимка

11 държави разработват в София eвропрограма за обучение за малки производители на сирене и млечни продукти

Изработено е ръководство за добри хигиенни практики за фермерски и занаятчийски обекти На 24 и 25 април представители на 11 страни - България, Великобритания, Германия, Испания, Ирландия, Италия,

Няма снимка

Суша очаква Европа в случай на глобално затопляне

Учените направиха разочароващо за европейските фермери предсказание Ако температурата на Земята се покачи до 3 ° C, сухите региони в Европа ще се увеличат от 13 до 26% от общата площ,

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните пчели имат 170 рецептори за миризма

Сравнението е лесно по отношение на рецепторите на другите насекоми -  едва 62 при плодни мухи и 79 в комари. Има и още изненади в полза на пчелите: * Техните изключителни обонятелни способности

Няма снимка

Колко пчели са останали в света?

Почти е невъзможно да се отговори на този въпрос с някаква точност, поради липса на данни и различия в съществуващите данни, пише Лан Слъдър, пчелар любител, информира quora.com.

Няма снимка

Доматеният разсад да не етиолира

Причините за етиолирането, т.е. растенията стават тънки, светлозелено оцветени и много нежни - могат да са различни. Най-добре е превантивно да вземете мерки и да не допуснете растенията да

Няма снимка

Еврокомисията осъди България заради диви птици в Рила

България отново е осъдена от Европейската комисия (ЕК) за неспазване на екологичното законодателство на Съюза. Този път присъдата касае важни природни местообитания в Рила,

Няма снимка

Разлики между No-till, Strip-till и конвенционалното земеделиеи конвенционалното земеделие

В бъдеще ще се разчита все повече на биологични, екологични, биодинамични технологии Гергана Младенова От векове хората обработват почвата по един или друг начин, за да се изхранват с плодовете й.

Няма снимка

Продукти от над 15 български ферми - по време на животновъдното изложение в Сливен

Продукти от над 15 български ферми ще се предлагат по време на най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април т.г. в Сливен (на разклона за с. Мечкарево).