Дръвчетата са в дълбок покой

09 януари 2018 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Студът е важен за овошките, за да се развиват правилно

Зима е, естествено е, градинарите да се притесняват за състоянието на дръвчетата през студените месеци. Условията у нас в този период са твърде различни. Може зимата да е по-студена и продължителна, както и по-мека, снежна или с по-малко сняг.

Често се случва и редуване на по-хубави дни с рязко понижаващи се температури. Всъщност това е най-опасната комбинация, особено след като дръвчетата излязат от естествения си покой. Той е различен за отделните видове.

Плодните дръвчета задължително всяка година прекарват студените месеци в т. нар. относителен покой. Той се разделя на два периода. Първият е естествен покой, а вторият - принудителен.

Сега са в естествен

Различен е при отделните видове

Естественият или дълбокият покой е задължителен за дръвчетата. Той започва след листопада на овощните и приключва доста преди набъбването на пъпките. По време на него те са с понижени жизнени функции, не се наблюдават растежни изменения, а процесите, като дишане, транспирация и обмяна на веществата, са сведени до минимум. При различните овощни видове естественият покой е с различна продължителност.

Ябълката, крушата, сливата, джанката, черешата, прасковата, кайсията, ягодата, малината се отличават с продължителност на покоя от 45 до 60 дни.

Бадемът, вишнята, някои сортове круша, череша, слива се характеризират с по-малка продължителност - от 15 до 30 дни.

Естественият покой зависи и от температурата през периода. Тези срокове се дават, ако температурите за дадения период не са по-високи от 5-7 градуса за продължително време. При по-високи температури естественият покой се удължава.

Ще напомним на начинаещите овощари, че дълбокият покой е изключително важен за правилното развитие на дръвчетата. В случай, че той не премине много успешно, разпукването на пъпките се забавя, а може да се стигне и до оронването им.

Меката зима е рискова

Опасност при рязко затопляне и застудяване

Със сигурност безснежната студена зима е много по-опасна за овощните дръвчета, отколкото ако има сняг и температурите са нормални за сезона.

Дръвчетата измръзват при по-продължителни температури от минус 25-28 градуса. В нашите условия такива температури са рядкост, но понякога се случват.

Разбира се, отделни повреди по различни части на овощите дръвчета може да има и при много по-високи температури, но това зависи от самото състояние на дръвчето, фазата на развитие и т.н. Рядко се случват такива условия, които да доведат до сериозни измръзвания, т.е. цялостно измръзване. По-често има частични повреди по някои органи - пъпки, клонки.

Млади и стари са най-чувствителни

Растежните пъпки и корените са най-застрашени

Най-опасни са зимните студове за т. нар. южни култури - смокиня, бадем, киви, маслина. След тях се подреждат праскова, кайсия, череша, слива, круша, вишня, ябълка. Неиздръжливите на студ дръвчета могат да се повредят при температури 2-4 градуса.

Опасните температури за костилковите видове, както и за крушата през периода на дълбокия покой е около минус 25 - минус 30 градуса. Ябълковите дръвчета могат да издържат на кратковременно застудяване до минус 35 градуса.

Чувствителността към ниски температури е различна в зависимост от възрастта на дръвчето. В случай на силни студове най-засегнати са младите, както и възрастните дръвчета. Ниските температури могат да са опасни и за дръвчета, които са дали отлична реколта през миналия сезон и затова имат по-малко резервни хранителни вещества. В този случай през есента е трябвало да се направи добро торене и напояване, за да се възстанови доброто състояние на дръвчето след плододаването.

Отделните части на дръвчето, както органи и тъкани са различно чувствителни на студ.

Клончетата могат да издържат до минус 35 градуса.

Приосновната част на дънера и чаталите са най-чувствителните части на стъблото.

Растежните пъпки издържат по-малко на студ в сравнение с плодните пъпки.

Корените са много чувствителни към ниските температури. Корените на ябълката могат да измръзнат при температура минус 10 - минус 15 градуса.

След излизането на дръвчетата от дълбокия покой също могат да се случат ниски температури, които да доведат до частични измръзвания, особено ако дръвчетата са започнали вегетацията си.

Най-чувствителни на студ са цветовете и завръзите. Ябълковите цветове се повреждат частично при минус 2,2 градуса. При същата температура повредите по прасковата са 50%. Цветовете на черешата няма да понесат температура дори при минус 1 градуса.

Филизите в началото на вегетацията измръзват при минус 3 градуса.

ЗАЩИТА ЗА ЮЖНИТЕ ВИДОВЕ

По-ценните, както и южни култури, може да защитите превантивно. За целта може да увиете основата и част от стъблото на дръвчето с подръчни средства. Използвайте естествени материали, клонки от вечнозелени растения, както и царевичак или от други широколистни горски видове, които е трябвало да си осигурите още през есента.

В специализираните магазини се продават готови материали. С тях се увива плътно стъблото на фиданката. Освен това те предпазват и от нападение за гризачи - зайци, сърни и мишки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Листно торене на овошките

Листните торове се отразяват изключително благоприятно върху растежа и развитието на растенията. Те се внасят няколко пъти по време на вегетацията на овощните видове: в края на цъфтежа,

Няма снимка

Колоновидна слива "Blue sweet"

Плодовете на сливите "Blue sweet" са много големи и узряват в началото на август. Развитите дърветата достигат височина до 2,20 м, а короната е с диаметър 70-90 см.

Няма снимка

Какви са дозите на торене при овошките

Основното торене на дръвчетата се прави през есента или рано напролет. Тогава е препоръчително да се внасят азотните торове, които са бързо подвижни и лесно се измиват от почвената влага.

Няма снимка

Анализът дава нормите на торене

Да се дадат точни норми на торене при различните овощни видове, е много трудно. Норми на торене на овошките се определят от възрастта на растенията, особеностите на отделните видове, подложките,

Няма снимка

Ръждата се контролира с комбинирани мерки

Борбата срещу цилиндроспориозата или бялата ръжда по череши и вишни се води чрез агротехнически и химически мерки. . Важно мероприятие е заораването на окапалите листа наесен в големите насаждения,

Няма снимка

Ръждата е опасна за череша и вишна

Цилиндроспориозата или бялата ръжда е най-важната болест по черешата и вишната. Най-характерните признаци на болестта са дребните, червено-кафяви до червено-виолетови петна,

Още от Фермер
Няма снимка

Избиват 81 000 глигана, за да спасят от чума 620 000 прасета

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

Пак пресконференция за чумата - на областните дирекции по храните

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

Няма снимка

527 проекта за 4 месеца подадоха общините по подмярка 7.2

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

Няма снимка

Приключи предварителното класиране по подмярка 6.1

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

Няма снимка

Кои са основните вредители по зелето

Зелето се напада от голям брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец и листни въшки и листни бълхи, а от болестите – мана.