Дръвчетата са в дълбок покой

09 януари 2018 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Студът е важен за овошките, за да се развиват правилно

Зима е, естествено е, градинарите да се притесняват за състоянието на дръвчетата през студените месеци. Условията у нас в този период са твърде различни. Може зимата да е по-студена и продължителна, както и по-мека, снежна или с по-малко сняг.

Често се случва и редуване на по-хубави дни с рязко понижаващи се температури. Всъщност това е най-опасната комбинация, особено след като дръвчетата излязат от естествения си покой. Той е различен за отделните видове.

Плодните дръвчета задължително всяка година прекарват студените месеци в т. нар. относителен покой. Той се разделя на два периода. Първият е естествен покой, а вторият - принудителен.

Сега са в естествен

Различен е при отделните видове

Естественият или дълбокият покой е задължителен за дръвчетата. Той започва след листопада на овощните и приключва доста преди набъбването на пъпките. По време на него те са с понижени жизнени функции, не се наблюдават растежни изменения, а процесите, като дишане, транспирация и обмяна на веществата, са сведени до минимум. При различните овощни видове естественият покой е с различна продължителност.

Ябълката, крушата, сливата, джанката, черешата, прасковата, кайсията, ягодата, малината се отличават с продължителност на покоя от 45 до 60 дни.

Бадемът, вишнята, някои сортове круша, череша, слива се характеризират с по-малка продължителност - от 15 до 30 дни.

Естественият покой зависи и от температурата през периода. Тези срокове се дават, ако температурите за дадения период не са по-високи от 5-7 градуса за продължително време. При по-високи температури естественият покой се удължава.

Ще напомним на начинаещите овощари, че дълбокият покой е изключително важен за правилното развитие на дръвчетата. В случай, че той не премине много успешно, разпукването на пъпките се забавя, а може да се стигне и до оронването им.

Меката зима е рискова

Опасност при рязко затопляне и застудяване

Със сигурност безснежната студена зима е много по-опасна за овощните дръвчета, отколкото ако има сняг и температурите са нормални за сезона.

Дръвчетата измръзват при по-продължителни температури от минус 25-28 градуса. В нашите условия такива температури са рядкост, но понякога се случват.

Разбира се, отделни повреди по различни части на овощите дръвчета може да има и при много по-високи температури, но това зависи от самото състояние на дръвчето, фазата на развитие и т.н. Рядко се случват такива условия, които да доведат до сериозни измръзвания, т.е. цялостно измръзване. По-често има частични повреди по някои органи - пъпки, клонки.

Млади и стари са най-чувствителни

Растежните пъпки и корените са най-застрашени

Най-опасни са зимните студове за т. нар. южни култури - смокиня, бадем, киви, маслина. След тях се подреждат праскова, кайсия, череша, слива, круша, вишня, ябълка. Неиздръжливите на студ дръвчета могат да се повредят при температури 2-4 градуса.

Опасните температури за костилковите видове, както и за крушата през периода на дълбокия покой е около минус 25 - минус 30 градуса. Ябълковите дръвчета могат да издържат на кратковременно застудяване до минус 35 градуса.

Чувствителността към ниски температури е различна в зависимост от възрастта на дръвчето. В случай на силни студове най-засегнати са младите, както и възрастните дръвчета. Ниските температури могат да са опасни и за дръвчета, които са дали отлична реколта през миналия сезон и затова имат по-малко резервни хранителни вещества. В този случай през есента е трябвало да се направи добро торене и напояване, за да се възстанови доброто състояние на дръвчето след плододаването.

Отделните части на дръвчето, както органи и тъкани са различно чувствителни на студ.

Клончетата могат да издържат до минус 35 градуса.

Приосновната част на дънера и чаталите са най-чувствителните части на стъблото.

Растежните пъпки издържат по-малко на студ в сравнение с плодните пъпки.

Корените са много чувствителни към ниските температури. Корените на ябълката могат да измръзнат при температура минус 10 - минус 15 градуса.

След излизането на дръвчетата от дълбокия покой също могат да се случат ниски температури, които да доведат до частични измръзвания, особено ако дръвчетата са започнали вегетацията си.

Най-чувствителни на студ са цветовете и завръзите. Ябълковите цветове се повреждат частично при минус 2,2 градуса. При същата температура повредите по прасковата са 50%. Цветовете на черешата няма да понесат температура дори при минус 1 градуса.

Филизите в началото на вегетацията измръзват при минус 3 градуса.

ЗАЩИТА ЗА ЮЖНИТЕ ВИДОВЕ

По-ценните, както и южни култури, може да защитите превантивно. За целта може да увиете основата и част от стъблото на дръвчето с подръчни средства. Използвайте естествени материали, клонки от вечнозелени растения, както и царевичак или от други широколистни горски видове, които е трябвало да си осигурите още през есента.

В специализираните магазини се продават готови материали. С тях се увива плътно стъблото на фиданката. Освен това те предпазват и от нападение за гризачи - зайци, сърни и мишки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Кога да се реже орехът

По принцип ореховите дръвчета имат по-чувствителна дървесина. Затова е препоръчително, особено в по-студените, както и планинските райони на страната, резитбата да се извършва възможно по-късно.

Няма снимка

Отгледайте си червена боровинка

Червената боровинка, както всички останали овощни видове, може де се засажда както през есента, така и през пролетта, когато се преминали големите студове.

Няма снимка

Подходящи подложки за череша

В практиката за подложки най-често се използват семеначета от махалебка, диви череши, както и от някои културни сортове. Махалебка Препоръчва се за варовити почви.

Няма снимка

Правилен избор на подложка

При избора на нови дръвчета е добре градинарите да се поинтересуват на каква подложка са присадени. Подложката е важно условия за правилното развитие на овощното дръвче.

Няма снимка

Кога ягодите са в риск

проверявайте лехата с ягоди, особено ако сте засадили нови растения през миналата година. Новозасадените ягодови растения са в риск, когато температурите са променливи и почвата често замръзва и се

Няма снимка

Някои симптоми, ако има измръзване

Симптомите, които подсказват, че дръвчето е измръзнало, могат да се различни и да се проявят по различни начини. . Много лесно се разпознава в основата на дървото, в областта на кореновата шийка.

Още от Фермер
Няма снимка

На какво се дължат тежките разстройства в пчелните семейства през зимно-пролетния сезон

Осигуряването на пчелните семейства с доброкачествена (медна) храна, както и с млади, неизтощени пчели е най-сигурна застраховка от неприятен, фатален край.

Няма снимка

Заразените пчелни майки с тютюнев вирус снасят и заразени яйца

Това  убеждава учените, че TRSV (тютюневият вирус) може да се предава вертикално от майката на нейното потомство. Как патогенният растителен вирус "скочи" до медоносните пчели, е въпросът,

Няма снимка

Еврокомисарят Фил Хоган подкрепи работния план на българското председателство в сектор „Земеделие“

Европейският комисар по земеделие Фил Хоган подкрепи плана на българското председателство да изготви заключения на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство,

Няма снимка

Къде вече не изкупуват сурово мляко, произведено с фуражи с глифозат?

Немската фермерска асоциация (DBV) съобщава, че производителите на хранителни стоки изискват от животновъдите да се откажат от изхранване на фуражи, при производството на които е използван хербицидът

Няма снимка

Пчелите са способни да се учат, но само срещу вкусна награда пред очите

Те могат да имат малки мозъци, но пчелите са способни на някои забележителни уроци, особено когато те могат да получат вкусна награда, сочат две проучвания на изследователите на Университета на Гуелф,

Няма снимка

Уволниха робот-продавач в супермаркет в Шотландия

Създаденият в Япония робот-продавач Pepper остана без работа в Шотландия. Той трябваше да помага да купувачите да намират нежните им продукти и въ същото време да ги развлича с разговори,