Как да избираме мед

09 януари 2018 Кулинария / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Медът е един от най-действените антиоксиданти, но само ако е правилно избран. Към закупуването на мед трябва да се отнасяме внимателно и сериозно, а не да посягаме към първия буркан, попаднал пред погледа ни.

Медът неслучайно е наричан чудо на природата, но само когато е истински. Той се състои 75% от глюкоза и фруктоза, практически не съдържа захароза, но затова пък е богат на много ферменти, органични киселини, микроелементи и витамини.

Известни са няколко хиляди растения, от нектара на които пчелите правят мед, и всяко едно от тях си има своите особености:

Липовият е незаменим при настинка и грип.

Медът от планински кестен нормализира работата на пикочните пътища, а от млечка - дихателната система.

Медът от дяволска уста успокоява и употребата на една лъжичка от него може да подобри драстично съня.

Най-рядко алергия се предизвиква от меда от бяла акация.

Елдовият мед е добър при анемия.

Най-добре е да купувате мед там, където можете да го опитате: на пазара или в специализиран магазин. Той трябва да бъде с еднороден цвят, без бучки и бавно да се стича по лъжицата. Ако се стича твърде бързо, означава че съдържа твърде много влага и има шанс не след дълго да се вкисне.

Натуралният мед е течен само през първите 1-2 месеца, а след това кристализира. Захаросаният мед не е по-лош от течния, още повече че той винаги може да се разтопи на водна баня (температурата на водата обаче не трябва да превишава 40 градуса!).

Ако по средата на зимата търговците ви предлагат течен мед за натурален, не им вярвайте. Изключение правят само медът от елда и акация, които не се кристализират. Ако медът има привкус на горена захар, той вече не само се е лишил от полезните си свойства, но е и вреден за здравето: под въздействието на високата температура в него се образуват канцерогенни вещества.

Всеки може да направи тестове за проверка на качествата на истинския мед с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени - в него е добавена креда. Но въпреки опитите в домашни условия, само лабораторният анализ може прецизно да определи 100% натуралния мед.

На пазара или в специализираните магазини можете да изискате от продавача сертификат, в който трябва да е посочено мястото и годината на събиране на меда, резултатите от химичната експертиза и диоктазното число - параметър, който показва съдържанието на биологично-активни вещества в меда. Колкото по-голямо е то, толкова повече са те.

Вносният мед също трябва да е съпроводен с документи, потвърждаващи неговата натуралност и качество. За много добър се смята френският мед от лавандула и румънският мед от бяла акация. Ако медът е приготвен от захарен сироп, той е изкуствен. Може да притежава интензивна миризма и вкус (на ягоди, ананас), но няма нищо общо с натуралния.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Сладкият картоф не се бели

Сладкият картоф се мярна и в нашите молове. А по света го продават отдавна в най-различни цветове и видове. Смята се, че като кореноплодно това растение е произлязло от ямса.

Няма снимка

Да почистим дома с природни продукти

За да почистите дома си, не означава, че трябва да хвърляте купища пари за препарати. В действителност освен вредните изпарения, купените почистващи препарати могат да навредят на кожата ви или да

Няма снимка

Пригответе ментов сироп

Може да използвате както прясна, така и сушена мента Вземете 50-100 г сушени или около 200 г свежи листа от мента и залейте с 500 мл вода. Поставете на котлона и оставете да заври.

Няма снимка

Вкусни суджуци от прасето

Припомняме домашна рецепта Изискване: Месото трябва да е без тлъстини. За 10 кг суджук ще ви трябват 3,5 кг кайма от телешки шол, 3,5 кг кайма от свинско гръдно месо, 3 кг кайма от свински бут,

Няма снимка

Как да си осолите сланина

Ценни рецепти от Троянския край за приготвянето на няколко деликатеса За да стане хубава сланина, трябва да имате студена маза (изба), подходящ съд и да не жалите сол.

Няма снимка

Коя подправка за какво да използваме

Ястието ви ще се получи вкусно и ароматно, ако знаете какви подправки да използвате За месо: червен, черен, сладък пипер или карамфил, майоран, мащерка, кимион, куркума, лук, ръган.

Още от Фермер
Няма снимка

Защо дюлята не образува завръзи

Със сигурност лошото време в периода на цъфтежа оказва влияние върху по-малкото образувани завръзи, а съответно и плодове. Друга причина може да е болестта - загиване на завръзите на дюлята.

Няма снимка

Кабинетът утвърди агроспоразумение със Саудитска Арабия

Министерски съвет утвърди споразумението за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството между българското Министерство на земеделието и Министерството на околната среда,

Няма снимка

Над 1000 лв. за декар нива в 33 населени места

През 2017 г. средната цена на един декар земеделска земя достига 872 лв., което е с 14.6% повече, в сравнение с 2016 г. Данните на НСИ сочат, че за миналата година средната сделка със земя е била за

Няма снимка

Гответе се за по-скъпо вино, глобалното винопроизводство удари 60 годишно дъно

Цената на виното вероятно ще се повиши, тъй като през 2017-а година световното винопроизводство се срина до 60-годишно дъно, съобщава Ройтерс. Парижката международна организация по лозята и виното

Няма снимка

Ветропарковете в зона "Калиакра" се обединиха в система за следене на птиците

Дванайсет ветропарка, които работят в защитената зона "Калиакра", се обединиха в обща Система за ранно предупреждение за прелитащи птици. Как ще работи новата система,

Няма снимка

Във Великобритания празнуват Голямата "говежда" седмица

Във Великобритания се отбелязва Голямата "говежда" седмица. По този повод в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факти за кравите, цитирани от БТА.