Как да избираме мед

09 януари 2018 Кулинария / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Медът е един от най-действените антиоксиданти, но само ако е правилно избран. Към закупуването на мед трябва да се отнасяме внимателно и сериозно, а не да посягаме към първия буркан, попаднал пред погледа ни.

Медът неслучайно е наричан чудо на природата, но само когато е истински. Той се състои 75% от глюкоза и фруктоза, практически не съдържа захароза, но затова пък е богат на много ферменти, органични киселини, микроелементи и витамини.

Известни са няколко хиляди растения, от нектара на които пчелите правят мед, и всяко едно от тях си има своите особености:

Липовият е незаменим при настинка и грип.

Медът от планински кестен нормализира работата на пикочните пътища, а от млечка - дихателната система.

Медът от дяволска уста успокоява и употребата на една лъжичка от него може да подобри драстично съня.

Най-рядко алергия се предизвиква от меда от бяла акация.

Елдовият мед е добър при анемия.

Най-добре е да купувате мед там, където можете да го опитате: на пазара или в специализиран магазин. Той трябва да бъде с еднороден цвят, без бучки и бавно да се стича по лъжицата. Ако се стича твърде бързо, означава че съдържа твърде много влага и има шанс не след дълго да се вкисне.

Натуралният мед е течен само през първите 1-2 месеца, а след това кристализира. Захаросаният мед не е по-лош от течния, още повече че той винаги може да се разтопи на водна баня (температурата на водата обаче не трябва да превишава 40 градуса!).

Ако по средата на зимата търговците ви предлагат течен мед за натурален, не им вярвайте. Изключение правят само медът от елда и акация, които не се кристализират. Ако медът има привкус на горена захар, той вече не само се е лишил от полезните си свойства, но е и вреден за здравето: под въздействието на високата температура в него се образуват канцерогенни вещества.

Всеки може да направи тестове за проверка на качествата на истинския мед с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени - в него е добавена креда. Но въпреки опитите в домашни условия, само лабораторният анализ може прецизно да определи 100% натуралния мед.

На пазара или в специализираните магазини можете да изискате от продавача сертификат, в който трябва да е посочено мястото и годината на събиране на меда, резултатите от химичната експертиза и диоктазното число - параметър, който показва съдържанието на биологично-активни вещества в меда. Колкото по-голямо е то, толкова повече са те.

Вносният мед също трябва да е съпроводен с документи, потвърждаващи неговата натуралност и качество. За много добър се смята френският мед от лавандула и румънският мед от бяла акация. Ако медът е приготвен от захарен сироп, той е изкуствен. Може да притежава интензивна миризма и вкус (на ягоди, ананас), но няма нищо общо с натуралния.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Не изхвърляйте обелките от мандарините

Мандарините са богати на витамини - С, D и К, фибри и други полезни витамини и минерали. Но това не е всичко! Оказва се, че дори кората на плодоветете е много полезна!

Няма снимка

Съвети за сервиране на празничната трапеза

* Аперитивът се поднася за "добре дошли", а с него се сервират ядки и сухи мезета. Добре за това да има допълнителна масичка, на която да се отсервира.

Няма снимка

Красиви идеи за новогодишната трапеза

Новогодишната вечер е вълшебен празник, който носи нова надежда, светлина и куп очаквания и мечти.С няколко лесни стъпки можете да внесете магия на трапезата в празничната нощ!

Няма снимка

Вкусна коричка върху пържолата

Всеки обича ястия, които имат апетитна кашкавалена коричка отгоре. Препечена и ароматна тя се топи в устата. Но това е само докато ястието е топло, току-що извадено от фурната.

Няма снимка

Помощници за крехко месо

Често се случва да “спасявате” жилаво парче свинско или телешко месо. Ако откриете в камерата старо парче не се отчайвайте. Разбира се, от него няма да се получи сочна пържола,

Няма снимка

Таблетки за съдомиялни машини

Който има съдомиялна машина у дома знае, че покупката на препаратите за нея "гълтът" доста средства от семейния бюджет. За онези, които не искат да се примирят с този неизбежен разход добре решение

Още от Фермер
Няма снимка

На какво се дължат тежките разстройства в пчелните семейства през зимно-пролетния сезон

Осигуряването на пчелните семейства с доброкачествена (медна) храна, както и с млади, неизтощени пчели е най-сигурна застраховка от неприятен, фатален край.

Няма снимка

Заразените пчелни майки с тютюнев вирус снасят и заразени яйца

Това  убеждава учените, че TRSV (тютюневият вирус) може да се предава вертикално от майката на нейното потомство. Как патогенният растителен вирус "скочи" до медоносните пчели, е въпросът,

Няма снимка

Еврокомисарят Фил Хоган подкрепи работния план на българското председателство в сектор „Земеделие“

Европейският комисар по земеделие Фил Хоган подкрепи плана на българското председателство да изготви заключения на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство,

Няма снимка

Къде вече не изкупуват сурово мляко, произведено с фуражи с глифозат?

Немската фермерска асоциация (DBV) съобщава, че производителите на хранителни стоки изискват от животновъдите да се откажат от изхранване на фуражи, при производството на които е използван хербицидът

Няма снимка

Пчелите са способни да се учат, но само срещу вкусна награда пред очите

Те могат да имат малки мозъци, но пчелите са способни на някои забележителни уроци, особено когато те могат да получат вкусна награда, сочат две проучвания на изследователите на Университета на Гуелф,

Няма снимка

Уволниха робот-продавач в супермаркет в Шотландия

Създаденият в Япония робот-продавач Pepper остана без работа в Шотландия. Той трябваше да помага да купувачите да намират нежните им продукти и въ същото време да ги развлича с разговори,