Природното пчеларство бори вароатозата по-добре от пестицидите

08 януари 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Традиционните африкански пчеларски методи предлагат по-добра защита на кошерите срещу акара Вароа от пестицидите, разработени специално за целта. Това сочи ново проучване, информира greentech.bg.

Акарите, които се прикрепват върху пчелите и смучат телесните им течности, са все по-устойчиви на пиретроиди, сочи проучването. Изследването показва, че генетични мутации позволяват на акарите да се адаптират и да оцеляват на постоянните усилия за „третиране“ на пчелите. В резултат на това акарите предизвикват хаос сред пчелните популации в Европа и САЩ.

Но пчеларите в повечето развиващи се страни не се боят толкова много от акарите. Основната разлика е, че африканските фермери не се притесняват от роенето на пчелите – разделянето на едно нараснало пчелно семейство на две – и от случаите, когато пчелите изоставят кошерите.

В същото време западните фермери пчелари прекарват много време в работа за предотвратяване на роенето, въпреки че това е естествен процес. Причината да се търси начин за спирането му е, че намалява добивите на мед. Учените обаче казват, че поддържането на големи пчелни популации в непосредствена близост и предотвратяването на роенето насърчава разпространението на акара Вароа.

В същото време „в Африка кошерите изобщо не се третират срещу вароатоза“, казва Джоел Гонзалес-Кабрера от Изследователския институт Rothamsted във Великобритания. „Фермерите се отървават от този проблем, просто защото техният стил на пчеларство е съвсем различен“, поясняват изследователите.

Акарите Вароа първоначално засягат само азиатската пчела, която обаче развива резистентност към паразита. В началото на ХХ век акарите достигат до европейските пчелни видове, се казва в анализа. Оттогава паразитите се разпространяват по целия свят, съсипвайки нетретираните кошери в рамките на около три години от началото на инвазията.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

Как да спрете кражбата?

Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net.

Няма снимка

Как да се справите с нападения между пчелни семейства

В края на лятото и началото на есента много често се случва да се извърши кражба от едни пчели в кошерите на други. Това поведение се засилва от недоимъка на храна и от слабостта на нападнатите

Още от Фермер
Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,

Няма снимка

Открит ден в Кнежа събра водещи земеделци от района

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

Няма снимка

Производството на рапица в света през 2018/19 MГ ще е 66,6 млн тона

Световно производство на рапица през 2018/19 MГ, според прогнозите на експерти от Oil World, може да достигне максималната стойност за последните четири сезона - 66,6 милиона тона, което е с 0,

Няма снимка

Лавандулата – с ниски добиви, цените на маслото скачат

23 740 дка с лавандула са пожънати от засадените в Добричка област 39 640 дка с етеричната култура – съобщиха от областната служба „Земеделие”. Добивът е 539 кг от дка при 608 кг за м.г.