4 години проучване на пестицидите: Лошите новини не са само за пчелите

09 януари 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Наскоро учени публикуваха резултатите от свое 4-годишно изследване за интегрирана оценка на ефекта на системните пестициди – главно неоникотиноидите, но също така и фипронила. Тези пестициди, въведени в масова употреба през 90-те години, бяха приветствани като ново поколение химически вещества с много ниска токсичност за гръбначните животни, greentech.bg

Все по-голям брой проучвания обаче затвърждават подозренията, че тези пестициди са виновните за т. нар. синдром на празния кошер. А намаляването на броя на пчелите е достатъчно, за да надигне опасенията, че при липсата на опрашване на културите човечеството може да се окаже лишено от хранителни доставки.

Екип от специалисти анализирал над 800 съществуващи проучвания, опитвайки се да намери връзка между различните констатации, и е публикувал изводите си в заключителен преглед на това как системните пестициди взаимодействат с околната среда. Много от констатациите са шокиращи.

Концентрациите на тези химикали, натрупана във водите, надвишава нивата, одобрени като безопасни от регламентите за приложение на пестициди. Много от видовете, участващи във важни връзки в ниското ниво на хранителната ни верига, са изложени – по множество пътища – на този коктейл от химикали, които действат заедно.

Дъждовните червеи са най-силно изложени, следвани от пчелите и пеперудите. Сладководните охлюви и водните бълхи, важни за водната хранителна верига, също са силно изложени. И въпреки че неоникотиноидите като цяло се считат за безопасни за гръбначните животни, птиците и влечугите вече са изложени на риск от последиците от натрупването на системните пестициди.

Учените отбелязват, че профилактичната употреба на пестициди „съперничи“ на системната употреба на антибиотици и злоупотребата с тях. И в двата случая химикалите „се дозират“ и пускат в околната среда, причинявайки реални проблеми в стремежа ни да избегнем потенциални проблеми. Освен това обаче неоникотиноидите оставaт много дълго в почвата – понякога години. Това означава, че концентрацията им се увеличава с течение на времето. Още по-лошо е това, че някои от продуктите на разграждането им са по-токсични от оригиналния продукт.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

Как да спрете кражбата?

Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net.

Няма снимка

Как да се справите с нападения между пчелни семейства

В края на лятото и началото на есента много често се случва да се извърши кражба от едни пчели в кошерите на други. Това поведение се засилва от недоимъка на храна и от слабостта на нападнатите

Още от Фермер
Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,

Няма снимка

Открит ден в Кнежа събра водещи земеделци от района

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

Няма снимка

Производството на рапица в света през 2018/19 MГ ще е 66,6 млн тона

Световно производство на рапица през 2018/19 MГ, според прогнозите на експерти от Oil World, може да достигне максималната стойност за последните четири сезона - 66,6 милиона тона, което е с 0,

Няма снимка

Лавандулата – с ниски добиви, цените на маслото скачат

23 740 дка с лавандула са пожънати от засадените в Добричка област 39 640 дка с етеричната култура – съобщиха от областната служба „Земеделие”. Добивът е 539 кг от дка при 608 кг за м.г.