Стабилизирайте потреблението на сухо вещество в сухостойния период на кравите

10 януари 2018 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Специалистите напомнят, че ако потреблението на сухо вещество от кравите по време на сухостойния период остава високо, то здравословното състояние на животните ще е стабилно.

Седмица преди очакваното отелване апетитът на кравата силно намалява. Средно животните потребяват с 32% по-малко сухо вещество, а в деня преди отелването намалението достига до 62%. Колкото по-ниско е потреблението на фураж преди отелването, толкова по-силен е негативният енергетичен баланс в началото на лактацията.

Експеримент, проведен в Университета Sasketchewan, показва колко силно действа намалението на потреблението на фураж на абсорбцията на хранителни вещества в търбуха:

- след 3 дни кравите отново достигат до първоначалния обем на потребление на фураж;

- стабилизирането на киселинността в търбуха продължава седмица;

- съдържанието на глюкоза в кръвната плазма и на BHB (бета-хидроксибутират) е повишено в продължение на седмица.

Потреблението на сухо вещество може бързо да се възстанови след отелването, но негативните следствия от обмяната на веществата остават дълго. Затова е важно максимално да стабилизирате потреблението на сухо вещество в сухостойния период.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Прасета ядат повече с лесен трик

Испански учени от Сеговия предлагат лесен начин да накарате неотбитите прасета да ядат захранващ фураж, съобщава El Espino de Yanguas. Те съветват вечер подхранващият фураж да се прибира от

Няма снимка

Минусите на естественото заплождане на кравите - повече от плюсовете

Какви са плюсовете от използването на бик за заплождане на кравите? - Сам открива разгонените крави и ги покрива. - Винаги е в стадото. - Може да заплоди дори някои проблемни крави.

Няма снимка

Три четвърти от угояваните свине - язваджии

Три четвърти от всички угоявани свине страдат от язва на стомаха, което се отразява на растежа им. При язваджиите стомашната лигавица е възпалена и с времето състоянието се влошава.

Няма снимка

Най-опасни за птиците са дребните прахови частици

Прахът е опасен за отглежданите птици, но няма птицеферма, в която да няма прах. Колкото по-дребни са праховите частици, толкова по-дълбоко проникват в белите дробове на птиците и затова са по-опасни.

Няма снимка

Коригиране на стреса в птицефермата чрез осветлението

За да намалите стреса при новозаредените птици, включете осветлението за 1 час, за да може групата да се аклиматизира и да пие вода. 1 или 2 часа по-късно отново го включете (например,

Няма снимка

Признаци, че птиците страдат от авитаминоза

Редица са признаци, по които наблюдателният птицевъд може да определи недостига на витамини в дажбата на поголовието: - Внезапно намаляване на яйценосността: при недостиг на витамини А, D, В2.

Още от Фермер
Няма снимка

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо (Видео)

Със стадото ще се процедира така, както с всички останали стада, които са заразени. При положение, че всички животни са сложени на оборен режим и помежду им няма контакти, избива се само стадото,

Няма снимка

Пренасяне на данни от едни на други телематични системи

Новата технология улеснява работата на операторите, като ликвидира проблема с несъвместимостта чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място JCB пуска в действие нова версия на

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Майдел: България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.

Няма снимка

Нова регулация в земеползването

Предвижда се нов ред за разпределяне на държавните и общински пасища, мери и ливади Диана Ванчева Министерство на земеделието, храните и горите стъпи смело на съвсем нова почва,

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.