Стабилизирайте потреблението на сухо вещество в сухостойния период на кравите

10 януари 2018 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Специалистите напомнят, че ако потреблението на сухо вещество от кравите по време на сухостойния период остава високо, то здравословното състояние на животните ще е стабилно.

Седмица преди очакваното отелване апетитът на кравата силно намалява. Средно животните потребяват с 32% по-малко сухо вещество, а в деня преди отелването намалението достига до 62%. Колкото по-ниско е потреблението на фураж преди отелването, толкова по-силен е негативният енергетичен баланс в началото на лактацията.

Експеримент, проведен в Университета Sasketchewan, показва колко силно действа намалението на потреблението на фураж на абсорбцията на хранителни вещества в търбуха:

- след 3 дни кравите отново достигат до първоначалния обем на потребление на фураж;

- стабилизирането на киселинността в търбуха продължава седмица;

- съдържанието на глюкоза в кръвната плазма и на BHB (бета-хидроксибутират) е повишено в продължение на седмица.

Потреблението на сухо вещество може бързо да се възстанови след отелването, но негативните следствия от обмяната на веществата остават дълго. Затова е важно максимално да стабилизирате потреблението на сухо вещество в сухостойния период.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Допълнителна автоматична хранилка за новопридобитите прасета

Новопридобитите прасета се сблъскват с известни проблеми. Първо, всяко животно трябва да открие своето място за хранене. Дали ще успее да го направи на тъмно?

Няма снимка

Бозаещото теле потиска разгонването на кравата

Специалистите напомнят, че наличието на бозаещо теле потиска настъпването на еструс (разгонване) при кравата. Правилното функциониране на храносмилането и минималната загуба на тегло поддържат добър

Няма снимка

Не допускайте прасетата да си играят с поилките

При повишаване на температурата в свинефермата, животните започват да се чувстват некомфортно, вследствие на което може да започнат да си играят нипелните поилки.

Няма снимка

Задържане на плацентата се наблюдава при 5% от кравите

Отделянето на последъка (плацентата) е сложен процес, в чийто ход се разкъсва връзката между плацентата и матката. Ако ходът на процеса е нарушен, възниква задържане на последъка.

Няма снимка

Косвени признаци, че птиците боледуват

Ако една птица е много болна, признаците веднага се забелязват. Но има някои болести - такива като например инфекциозен бронхит по птиците, които не могат да се идентифицират само по външния вид на

Няма снимка

Птиците в риск посочват какво не е наред във фермата

В птичето стадо винаги имат птици от рискова група и най-вече изоставащи в развитието си. На тях първо се отразява недостигът на вода и други дефицитни състояния, те първи се разболяват.

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.