ИНТЕЛИФРЕШ 2018: Пътят на българските фермери към пазара

11 януари 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Първият професионален форум за реализация на плодове и зеленчуци ще се проведе в Стара Загора на 16 януари

Алма Давидова

Тенденцията към по-здравословно хранене, която залива света през последното десетилетие, променя потребителските навици за поколение напред. Хората търсят все повече пресни продукти, вместо преработени, включват в диетата си повече плодове и зеленчуци за сметка на храните с животински произход и това поведение вече се отразява в глобален план.

На този фон

България има достатъчно предпоставки да се превърне във важен доставчик на плодове и зеленчуци за прясна консумация за един от най-големите и платежоспособни пазари в света - ЕС.

С подходящи природно-климатични дадености и наличие на съществени водни ресурси на човек от населението (близо 15 хил. куб. м./година) страната ни определено има накъде да развива потенциала си. През последните 10 години в земеделието се натрупа сериозен капитал, а пазарната конюктурата кара все повече производители да търсят алтернативи на основните за страната зърнено-маслодайни култури.

Предизвикателствата също не са малко и са свързани най-вече с липсата на работна ръка

С нарастване на инвестициите в сектора, натискът за решаването на този проблем ще нараства. Технологичното развитие също ще подаде ръка на фермерите. Напредъкът при роботиката и развойната дейност на машини за прибиране на продукцията ще направят брането на плодове и зеленчуци за прясна консумация възможно без работна ръка още през следващото десетилетие.

Колкото и потенциалът на страната при производството на плодове и зеленчуци да изглежда недоразвит, вижда се че интересът към определени култури не само е постоянен, но и нараства

Площите със сини сливи например са се увеличили с 29% само през последните 5 години. За същия период площите с череши са се увеличили с 23%, доближавайки 11 хил. хектара - площ, която отрежда на България място в топ 15 на страните с най-големи черешови масиви в света. Нарастват и площите с круши (29%) и кайсии (6%). При меките плодове и по-специално малините, България се нарежда на 11-о място по площи в света.

Докато новите насаждения растат, намирането на платежоспособен пазар се явява жизнено важно за родните производители

Именно по този повод се организира и първото по рода си събитие в България за успешна реализация на плодове и зеленчуци - ИнтелиФреш (InteliFresh), което ще се проведе на 16-и януари т.г. в Стара Загора.

На него ще присъстват представители на най-големите търговски вериги у нас в търсене на подходящи партньори - земеделски производители.

Освен с възможностите за сътрудничество с Metro, посетителите ще могат да се запознаят и с представители на Billa, Фантастико и T-Market, както и на много други търговци от страната, които търсят да осъществят директен контакт с производители.

Форумът ще предостави възможности и за експорт чрез големият холандски търговец Olympic Fruit Group и MORE Bio Fresh - компания със солидно присъствие на пазара на биопродукция в Румъния и Гърция. Амбицията на организаторите от ИнтелиАгро е да представят един по-различен, оптимистичен и строго професионален поглед върху производството и възможностите за реализация. Затова специален акцент ще има и върху стандартите и изискванията, които трябва да покрива продукцията. Ценен опит по отношение внедряването на международни стандарти за качество ще сподели Климент Петров от BulGap, а един от най-успешните производители и износители на плодове в България ще разкрие как е стъпил на някои от най-платежоспособните пазари в Европа.

Не на последно място форумът ще обърне внимание и на нуждата от сътрудничество между земеделските производители тъй като платежоспособните пазари търсят обеми, които сам фермер трудно би могъл да изпълни.

Опит от западната ни съседка Сърбия ще сподели инж. Бранко Баятович, производител и управител на сдружение на производители на боровинки, които изнасят за ЕС.

Събитието е подкрепено от Съюза на дунавските овощари, Българската асоциация Биопродукти и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Регистрациите за участие са все още възможни на сайта на събитието www.agroevents.eu.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Пак пресконференция за чумата - на областните дирекции по храните

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

Няма снимка

Приключи предварителното класиране по подмярка 6.1

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

Няма снимка

7 световни тенденции в агроиновациите през 2018 г.

Все повече цифрови технологии работят за увеличаване на производителността на агробизнеса Ани Димитрова, по материали от Agrohub България повтаря траекторията, по която се движи западният свят.

Няма снимка

Американски стартъп получи $1,5 млн за разработка на роботизирана хидропонна ферма

Основната цел на Iron Ox е да се създаде хидропонна ферма,където цялата работа се върши от роботите. Проектът вече е получил инвестиции от 1,5 млн долара Стартъпът Iron Ox,

Няма снимка

Най-ниски добиви на зърно в Германия за последните десет години

Липсата на валежи в Германия през настоящия сезон доведе до факта, че анализаторите на немската компания DRV прогнозират най-ниската реколта от 41,1 млн. тона зърно за последните десет години.

Няма снимка

Тревожна картина за качеството на зърното почти в цялата страна

Жътвата е по средата Като цяло е направо тревожна картината на зърнената реколта, отговарят ни от Националната асоциация на зърнопроизводителите за хода на кампанията.

Още от Фермер
Няма снимка

Избиват 81 000 глигана, за да спасят от чума 620 000 прасета

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

527 проекта за 4 месеца подадоха общините по подмярка 7.2

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

Няма снимка

Кои са основните вредители по зелето

Зелето се напада от голям брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец и листни въшки и листни бълхи, а от болестите – мана.

Няма снимка

Започна изплащането на обезщетенията на фермерите за умъртвените овце и кози

От днес (16 юли) Българската агенция по безопасност на храните започна изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха евтаназирани заради огнищата на чума по дребните преживни

Няма снимка

Отпада издаването на хартия на шест вида удостоверения за гражданите и бизнеса

Общо шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват от гражданите и бизнеса, а данните за тях се проверяват служебно. Справките се извършват само по електронен път чрез