ИНТЕЛИФРЕШ 2018: Пътят на българските фермери към пазара

11 януари 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Първият професионален форум за реализация на плодове и зеленчуци ще се проведе в Стара Загора на 16 януари

Алма Давидова

Тенденцията към по-здравословно хранене, която залива света през последното десетилетие, променя потребителските навици за поколение напред. Хората търсят все повече пресни продукти, вместо преработени, включват в диетата си повече плодове и зеленчуци за сметка на храните с животински произход и това поведение вече се отразява в глобален план.

На този фон

България има достатъчно предпоставки да се превърне във важен доставчик на плодове и зеленчуци за прясна консумация за един от най-големите и платежоспособни пазари в света - ЕС.

С подходящи природно-климатични дадености и наличие на съществени водни ресурси на човек от населението (близо 15 хил. куб. м./година) страната ни определено има накъде да развива потенциала си. През последните 10 години в земеделието се натрупа сериозен капитал, а пазарната конюктурата кара все повече производители да търсят алтернативи на основните за страната зърнено-маслодайни култури.

Предизвикателствата също не са малко и са свързани най-вече с липсата на работна ръка

С нарастване на инвестициите в сектора, натискът за решаването на този проблем ще нараства. Технологичното развитие също ще подаде ръка на фермерите. Напредъкът при роботиката и развойната дейност на машини за прибиране на продукцията ще направят брането на плодове и зеленчуци за прясна консумация възможно без работна ръка още през следващото десетилетие.

Колкото и потенциалът на страната при производството на плодове и зеленчуци да изглежда недоразвит, вижда се че интересът към определени култури не само е постоянен, но и нараства

Площите със сини сливи например са се увеличили с 29% само през последните 5 години. За същия период площите с череши са се увеличили с 23%, доближавайки 11 хил. хектара - площ, която отрежда на България място в топ 15 на страните с най-големи черешови масиви в света. Нарастват и площите с круши (29%) и кайсии (6%). При меките плодове и по-специално малините, България се нарежда на 11-о място по площи в света.

Докато новите насаждения растат, намирането на платежоспособен пазар се явява жизнено важно за родните производители

Именно по този повод се организира и първото по рода си събитие в България за успешна реализация на плодове и зеленчуци - ИнтелиФреш (InteliFresh), което ще се проведе на 16-и януари т.г. в Стара Загора.

На него ще присъстват представители на най-големите търговски вериги у нас в търсене на подходящи партньори - земеделски производители.

Освен с възможностите за сътрудничество с Metro, посетителите ще могат да се запознаят и с представители на Billa, Фантастико и T-Market, както и на много други търговци от страната, които търсят да осъществят директен контакт с производители.

Форумът ще предостави възможности и за експорт чрез големият холандски търговец Olympic Fruit Group и MORE Bio Fresh - компания със солидно присъствие на пазара на биопродукция в Румъния и Гърция. Амбицията на организаторите от ИнтелиАгро е да представят един по-различен, оптимистичен и строго професионален поглед върху производството и възможностите за реализация. Затова специален акцент ще има и върху стандартите и изискванията, които трябва да покрива продукцията. Ценен опит по отношение внедряването на международни стандарти за качество ще сподели Климент Петров от BulGap, а един от най-успешните производители и износители на плодове в България ще разкрие как е стъпил на някои от най-платежоспособните пазари в Европа.

Не на последно място форумът ще обърне внимание и на нуждата от сътрудничество между земеделските производители тъй като платежоспособните пазари търсят обеми, които сам фермер трудно би могъл да изпълни.

Опит от западната ни съседка Сърбия ще сподели инж. Бранко Баятович, производител и управител на сдружение на производители на боровинки, които изнасят за ЕС.

Събитието е подкрепено от Съюза на дунавските овощари, Българската асоциация Биопродукти и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Регистрациите за участие са все още възможни на сайта на събитието www.agroevents.eu.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Еврокомисарят Фил Хоган подкрепи работния план на българското председателство в сектор „Земеделие“

Европейският комисар по земеделие Фил Хоган подкрепи плана на българското председателство да изготви заключения на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство,

Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през

Няма снимка

USDA повиши прогнозата си за реколтата от пшеница

В своя януарски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница до 757 млн. тона при 755.2 млн. тона в декемврийската прогноза.

Няма снимка

Търсенето на слънчоглед на Софийската стокова борса се раздвижи

В кръг "Зърно" на Софийска стокова борса АД цените на контрактите остават на старите позиции - хлебната пшеница от място се търсеше на 275.00-285.00 лв/т, предлагането е близо Ц 300.00-310.00 лв/тон.

Още от Фермер
Няма снимка

На какво се дължат тежките разстройства в пчелните семейства през зимно-пролетния сезон

Осигуряването на пчелните семейства с доброкачествена (медна) храна, както и с млади, неизтощени пчели е най-сигурна застраховка от неприятен, фатален край.

Няма снимка

Заразените пчелни майки с тютюнев вирус снасят и заразени яйца

Това  убеждава учените, че TRSV (тютюневият вирус) може да се предава вертикално от майката на нейното потомство. Как патогенният растителен вирус "скочи" до медоносните пчели, е въпросът,

Няма снимка

Къде вече не изкупуват сурово мляко, произведено с фуражи с глифозат?

Немската фермерска асоциация (DBV) съобщава, че производителите на хранителни стоки изискват от животновъдите да се откажат от изхранване на фуражи, при производството на които е използван хербицидът

Няма снимка

Пчелите са способни да се учат, но само срещу вкусна награда пред очите

Те могат да имат малки мозъци, но пчелите са способни на някои забележителни уроци, особено когато те могат да получат вкусна награда, сочат две проучвания на изследователите на Университета на Гуелф,

Няма снимка

Уволниха робот-продавач в супермаркет в Шотландия

Създаденият в Япония робот-продавач Pepper остана без работа в Шотландия. Той трябваше да помага да купувачите да намират нежните им продукти и въ същото време да ги развлича с разговори,

Няма снимка

Кога да се реже орехът

По принцип ореховите дръвчета имат по-чувствителна дървесина. Затова е препоръчително, особено в по-студените, както и планинските райони на страната, резитбата да се извършва възможно по-късно.