ИНТЕЛИФРЕШ 2018: Пътят на българските фермери към пазара

11 януари 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Първият професионален форум за реализация на плодове и зеленчуци ще се проведе в Стара Загора на 16 януари

Алма Давидова

Тенденцията към по-здравословно хранене, която залива света през последното десетилетие, променя потребителските навици за поколение напред. Хората търсят все повече пресни продукти, вместо преработени, включват в диетата си повече плодове и зеленчуци за сметка на храните с животински произход и това поведение вече се отразява в глобален план.

На този фон

България има достатъчно предпоставки да се превърне във важен доставчик на плодове и зеленчуци за прясна консумация за един от най-големите и платежоспособни пазари в света - ЕС.

С подходящи природно-климатични дадености и наличие на съществени водни ресурси на човек от населението (близо 15 хил. куб. м./година) страната ни определено има накъде да развива потенциала си. През последните 10 години в земеделието се натрупа сериозен капитал, а пазарната конюктурата кара все повече производители да търсят алтернативи на основните за страната зърнено-маслодайни култури.

Предизвикателствата също не са малко и са свързани най-вече с липсата на работна ръка

С нарастване на инвестициите в сектора, натискът за решаването на този проблем ще нараства. Технологичното развитие също ще подаде ръка на фермерите. Напредъкът при роботиката и развойната дейност на машини за прибиране на продукцията ще направят брането на плодове и зеленчуци за прясна консумация възможно без работна ръка още през следващото десетилетие.

Колкото и потенциалът на страната при производството на плодове и зеленчуци да изглежда недоразвит, вижда се че интересът към определени култури не само е постоянен, но и нараства

Площите със сини сливи например са се увеличили с 29% само през последните 5 години. За същия период площите с череши са се увеличили с 23%, доближавайки 11 хил. хектара - площ, която отрежда на България място в топ 15 на страните с най-големи черешови масиви в света. Нарастват и площите с круши (29%) и кайсии (6%). При меките плодове и по-специално малините, България се нарежда на 11-о място по площи в света.

Докато новите насаждения растат, намирането на платежоспособен пазар се явява жизнено важно за родните производители

Именно по този повод се организира и първото по рода си събитие в България за успешна реализация на плодове и зеленчуци - ИнтелиФреш (InteliFresh), което ще се проведе на 16-и януари т.г. в Стара Загора.

На него ще присъстват представители на най-големите търговски вериги у нас в търсене на подходящи партньори - земеделски производители.

Освен с възможностите за сътрудничество с Metro, посетителите ще могат да се запознаят и с представители на Billa, Фантастико и T-Market, както и на много други търговци от страната, които търсят да осъществят директен контакт с производители.

Форумът ще предостави възможности и за експорт чрез големият холандски търговец Olympic Fruit Group и MORE Bio Fresh - компания със солидно присъствие на пазара на биопродукция в Румъния и Гърция. Амбицията на организаторите от ИнтелиАгро е да представят един по-различен, оптимистичен и строго професионален поглед върху производството и възможностите за реализация. Затова специален акцент ще има и върху стандартите и изискванията, които трябва да покрива продукцията. Ценен опит по отношение внедряването на международни стандарти за качество ще сподели Климент Петров от BulGap, а един от най-успешните производители и износители на плодове в България ще разкрие как е стъпил на някои от най-платежоспособните пазари в Европа.

Не на последно място форумът ще обърне внимание и на нуждата от сътрудничество между земеделските производители тъй като платежоспособните пазари търсят обеми, които сам фермер трудно би могъл да изпълни.

Опит от западната ни съседка Сърбия ще сподели инж. Бранко Баятович, производител и управител на сдружение на производители на боровинки, които изнасят за ЕС.

Събитието е подкрепено от Съюза на дунавските овощари, Българската асоциация Биопродукти и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Регистрациите за участие са все още възможни на сайта на събитието www.agroevents.eu.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

След 2020 г. големите земевладелци ще платят цената за досегашното субсидиране

Всички очакват на 2 май предложението на Брюксел за бюджетната рамка - според POLITIKO и двата стълба на ОСП ще усетят свиване на парите Това, че големите земеделски стопанства и мултикомпании ще

Няма снимка

Кабинетът утвърди агроспоразумение със Саудитска Арабия

Министерски съвет утвърди споразумението за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството между българското Министерство на земеделието и Министерството на околната среда,

Няма снимка

Над 1000 лв. за декар нива в 33 населени места

През 2017 г. средната цена на един декар земеделска земя достига 872 лв., което е с 14.6% повече, в сравнение с 2016 г. Данните на НСИ сочат, че за миналата година средната сделка със земя е била за

Няма снимка

ЕП: Държавите членки на ЕС да улеснят достъпа до земя за млади производители

Евродепутатите приеха предложението на Момчил Неков за по-специален подход към младите в планинските райони. Европейският парламент призовава държавите членки да улеснят достъпа до земя за млади

Няма снимка

Субсидиите на Тръмп за фермерите могат да предизвикат "търговска криза на недоверие"

Ефектът на обявените от САЩ и Китай повишения на стотици търговски тарифи ще е спад за световната търговия Алма Давидова Има риск глобалната система, която промени света за последното поколение,

Няма снимка

ДФ „Земеделие“ преведе още 17 млн. лева за агроекология

Държавен фонд „Земеделие“ преведе още 17 343 703 милиона лева от мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

Още от Фермер
Няма снимка

Защо дюлята не образува завръзи

Със сигурност лошото време в периода на цъфтежа оказва влияние върху по-малкото образувани завръзи, а съответно и плодове. Друга причина може да е болестта - загиване на завръзите на дюлята.

Няма снимка

Гответе се за по-скъпо вино, глобалното винопроизводство удари 60 годишно дъно

Цената на виното вероятно ще се повиши, тъй като през 2017-а година световното винопроизводство се срина до 60-годишно дъно, съобщава Ройтерс. Парижката международна организация по лозята и виното

Няма снимка

Ветропарковете в зона "Калиакра" се обединиха в система за следене на птиците

Дванайсет ветропарка, които работят в защитената зона "Калиакра", се обединиха в обща Система за ранно предупреждение за прелитащи птици. Как ще работи новата система,

Няма снимка

Във Великобритания празнуват Голямата "говежда" седмица

Във Великобритания се отбелязва Голямата "говежда" седмица. По този повод в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факти за кравите, цитирани от БТА.

Няма снимка

30 градуса и валежи в четвъртък

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 10 и 15 градуса. Утре ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста,

Няма снимка

Първи търг на елитни животни - на най-голямото животновъдно изложение в Сливен

Търг на елитни животни ще се проведе в рамките на най-голямото Национално изложение по животновъдство, което ще се проведе от 27 до 29 април в Сливен.