Преди да налеете в бутилки домашното вино

12 януари 2018 В лозята 1     
Няма снимка
1 2 3 4
 

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов

Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от соли на винената киселина - т.нар. тартарати.

Това се отнася и за нестабилната багрилна материя при червените вина или белтъчините при белите вина.

След като се направи отделяне на виното от тези утайки бистрото вино може вече да се бутилира.

Независимо, че е станало бистро, преди операцията бутилиране е добре да се филтрира

Днес все повече производители на домашно вино започват да си купуват филтри.

В почти всички райони на България има вече специализирани фирми, които продават малки филтри с помпа - те са с размер на плочите 20 х 20 или 20 х 10 сантиметра.

За сведение на домашните майстори - те са на цена от около от 380 до 440 лв.

Филтрираното вино преди да се бутилира е добре да се сулфитира

Това се прави против окисление или микробиологични процеси.

Сернистата киселина е добър антиоксидант и предпазва от окисление или вкисване.

За бялото вино сулфитирането е по-важно, защото запазва цвета от пожълтяване или покафеняване.

Препоръчителни дози

Ако виното не е било сулфитирано - те са 60 до 70 мл на 100 л вино при 6% серниста киселина.Тя се продава в специализираните магазини в опаковки от 200 до 500 мл и струва само 1- 2 лв.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Няма снимка

Коя е оптималната технологична зрялост на гроздето

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

Няма снимка

От какво грозде да се прави вино

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Няма снимка

Молецът не прощава - важи и за този месец

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

Няма снимка

Пръска се срещу мана и оидиум в лозята

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН През юли при лозата продължават пръсканията срещу мана и оидиум (брашнеста мана). Срещу маната са регистрирани Арметил М - 0,25% (20 дни), Полирам ДФ - 0,

Няма снимка

Сивото гниене тръгва с кафяви петна

Десертните сортове са по-податливи През юли в лозовите насаждения се провежда третиране и срещу сиво гниене, което е една от икономически важните болести по лозата и може да провали гроздовата

Още от Фермер
Няма снимка

Избиват 81 000 глигана, за да спасят от чума 620 000 прасета

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

Пак пресконференция за чумата - на областните дирекции по храните

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

Няма снимка

527 проекта за 4 месеца подадоха общините по подмярка 7.2

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

Няма снимка

Приключи предварителното класиране по подмярка 6.1

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

Няма снимка

Кои са основните вредители по зелето

Зелето се напада от голям брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец и листни въшки и листни бълхи, а от болестите – мана.