Как да бутилираме виното

12 януари 2018 В лозята 1     
Няма снимка
1 2 3
 

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване

Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Но е най-добре да си купите нови, защото старите, които не са отлично измити, може да причинят зараза на виното, за която въобще и не подозирате.

Стъклените бутилки се затварят с тапи или кроненкоркови запушалки.

Например в магазините от веригата "Златната бъчва" се продават устройства за затапване на цена от 9 до 200 лв.

Там пластмасовите затапвачки от 9 лв са много добри, както и за поставяне на кроненкоркови запушалки - на цена от 8 до 50 лв., в зависимост от желанието и възможностите на клиента.

Когато използвате пластмасови бутилки трябва да ги пълните, като оставяте празно място от 20 мл. до 30 мл. - в зависимост от обема на бутилката.

Тогава преди да завиете капачката леко трябва да притиснете бутилката, за да не остане в нея въздух и при затопляне виното да има възможност да се разширява без да създава налягане в бутилката.

Аз препоръчвам да използвате пластмасови бутилки от полиетилен терефталат с обем от 0,5 до 2 л, казва консултантът на нашия вестник по всички алкохолни въпроси.

При бутилиране в стъклени бутилки те се пълнят до цилиндричната част на гърловината на бутилката.

Това се препоръчва, за да има място за тапата и да остане въздушна камера от около 20 мл. Ако затваряте с кроненкоркови капачки, може да пълните до 1/3 от цилиндричната гърловина.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Няма снимка

Коя е оптималната технологична зрялост на гроздето

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

Няма снимка

От какво грозде да се прави вино

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Няма снимка

Молецът не прощава - важи и за този месец

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

Няма снимка

Пръска се срещу мана и оидиум в лозята

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН През юли при лозата продължават пръсканията срещу мана и оидиум (брашнеста мана). Срещу маната са регистрирани Арметил М - 0,25% (20 дни), Полирам ДФ - 0,

Няма снимка

Сивото гниене тръгва с кафяви петна

Десертните сортове са по-податливи През юли в лозовите насаждения се провежда третиране и срещу сиво гниене, което е една от икономически важните болести по лозата и може да провали гроздовата

Още от Фермер
Няма снимка

Избиват 81 000 глигана, за да спасят от чума 620 000 прасета

l Ловците минават през специално обучение l Има притеснения да не се стреля и по дивеч, който не е разрешен 81 211 диви свине трябва да бъдат отстреляни през тази година,

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

Пак пресконференция за чумата - на областните дирекции по храните

Огромен се оказа интересът към темата за чумата и справянето със заразните болести по животните през този доста горещ за ветеринарите месец юли. Що се отнася до стопаните на стоката,

Няма снимка

527 проекта за 4 месеца подадоха общините по подмярка 7.2

Днес приключи и последният прием на заявленията за подпомагане за реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги,

Няма снимка

Приключи предварителното класиране по подмярка 6.1

Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програма за развитие

Няма снимка

Кои са основните вредители по зелето

Зелето се напада от голям брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец и листни въшки и листни бълхи, а от болестите – мана.