Колко години реално може да оцелее у дома бялото и червеното вино

12 януари 2018 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи - това е важно, за да не поемат въздух.

Ако някои имат теч, това лесно се установява и виното може да се прехвърли в друга бутилка или да се консумира.

При съхранението помещението ви трябва да бъде без пряка слънчева светлина и да има температура до 20 градуса.

Затворените с тапа стъклени бутилки могат и да се парафинират за по-сигурно.

При съхранение в продължение на години, трябва да се знае, че бялото вино може да се съхранява от 1 до 3 години докато червеното в зависимост от плътността му и алкохолното съдържание може да се съхранява от 10 до 20 и малко повече години.

Не трябва да се боите от утайката на дъното на бутилката.

Тя е естествена при стареенето, защото виното е жив организъм и протичат химични процеси, които до определен момент са благоприятни за качеството на напитката.

Но след много продължително отлежаване вече може да започнат и нежелани процеси на деградация, които да влошат качеството. Тогава цветът на червеното вино става ръждиво кафяв и част от багрилната материя пада като утайка - от това виното става по-светло на цвят.

Затова е добре при подходящи случаи да отваряте по една бутилка вино, като внимателно го разделяте от утайката и проследявате промяната на вкусовите му качества.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Как се преодолява полярността при лоза

Въпросът задава Веска Пеева от Благоевград Полярността е силно изразено явление при лозата и асмата. Тя се състои в това, че високо разположените и най-крайните пъпки се развиват по-силно от

Няма снимка

Презимували гъсеници атакуват от април

Опасен бич е лозовата пъстрянка, още преди сокодвижението огледайте пъпките Лозова пъстрянка, лозова педомерка, гъсениците на нощенки, турски лозов хоботник, мъхнат бръмбар.

Няма снимка

Грешки при формиране и резитба на асмите

Рамената трябва да не се оставят да пораснат много дълги Много често стопани, които имат асми в двора, допускат една основна грешка, която после се чудят как да оправят.

Няма снимка

Неутрализиране на стара плодова каша

Кога и в кои смеси се ражда опасният метилов алкохол, продължава отговорът на консултанта за група читатели Преди време подробно обяснихме, че при наличие на оцетнокисел вкус, дължащ се на вкисване,

Няма снимка

Лозата се присажда при над 20°С

За да има ефект операцията по присаждане на лоза със събрани от вас калеми, не се отклонявайте от следните важни правила: * По време на присаждането температурата в зоната на корените да бъде над

Няма снимка

Резници се събират наесен

Отново в отговор на читател за набавяне на собствени резници и присаждане, уточняваме, че събирането им започва през октомври, непосредствено след падането на листата.

Още от Фермер
Няма снимка

Пазете пчелите от третиране на земеделските култури с препарати

Трябва да се вземат мерки за опазване на пчелите, когато предстои третиране на селскостопанските култури или горите с отровни препарати. Открийте паразитите в кошера През април,

Няма снимка

Утре - слънце и максимални темепратури до 29 градуса

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса, предаде БТА.

Няма снимка

Сиво гниене по ягодите

При ягодата в началото на цъфтежа трябва да се извърши третиране срещу една от най-важните болести - сиво гниене. Болестта се характеризира със загниване на зелените плодове,

Няма снимка

От 8 до 10 юни Горна Оряховица посреща гости за ХІІ Празник на суджука

С много музика, кулинарни демонстрации, игри, забавления и изненади ще бъде изпълнена програмата на ХІІ-я Празник на горнооряховския суджук, който тази година ще се проведе от 8 до 10 юни.

Няма снимка

Как да предпазите пчелите от болести

Голямо значение за предпазването на пчелите от болести има спазването на мерките при подвижното пчеларствуване и покупко-продажбата на пчелни семейства, майки и пчаларски инвентар.

Няма снимка

2000 австралийски долара седмично получава добър стригач на овце

В една от най-големите овцеферми в австралийския щат Нов Южен Уелс от сутрин до вечер кипи усилена работа в цеха за стригане. Работният ден продължава 9 часа и работата не е лесна.