Колко години реално може да оцелее у дома бялото и червеното вино

12 януари 2018 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи - това е важно, за да не поемат въздух.

Ако някои имат теч, това лесно се установява и виното може да се прехвърли в друга бутилка или да се консумира.

При съхранението помещението ви трябва да бъде без пряка слънчева светлина и да има температура до 20 градуса.

Затворените с тапа стъклени бутилки могат и да се парафинират за по-сигурно.

При съхранение в продължение на години, трябва да се знае, че бялото вино може да се съхранява от 1 до 3 години докато червеното в зависимост от плътността му и алкохолното съдържание може да се съхранява от 10 до 20 и малко повече години.

Не трябва да се боите от утайката на дъното на бутилката.

Тя е естествена при стареенето, защото виното е жив организъм и протичат химични процеси, които до определен момент са благоприятни за качеството на напитката.

Но след много продължително отлежаване вече може да започнат и нежелани процеси на деградация, които да влошат качеството. Тогава цветът на червеното вино става ръждиво кафяв и част от багрилната материя пада като утайка - от това виното става по-светло на цвят.

Затова е добре при подходящи случаи да отваряте по една бутилка вино, като внимателно го разделяте от утайката и проследявате промяната на вкусовите му качества.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Какво не знаете за собствената асма

* Тя почти не страда от сланите Асмата е катереща се лозница, която с помощта на ножицата и триона може да бъде формирана различно. В практиката са известни много формиромки - чашовидната, Гюйо, Роая,

Няма снимка

Дървената пергола за лозница е предпочитана

* Може да се изгради и на малък парцел Градинари и лозари, които са наши редовни читатели и абонати, ни помолиха да напишем малко повече по темата за подходящото място и време за създаването на

Няма снимка

Може ли да се сложат гниещи ябълки в компост?

Много градинари през лятото безразсъдно изхвърлят в ямата за компост всичко, което, според тях е в състояние да се преработи и да стане на тор. Въпреки,

Няма снимка

Как се прави ракия от тикви

Отговор дава д-р инж.техн. Николай Бакалов Наесен и от тикви може да се произведе домашна качествена ракия. Само че трябва да се има предвид, че тиквата съдържа от 4 до 15% захари което подсказва,

Няма снимка

Възстановяват ли се измръзнали главини при лозата

* Понякога се налага да се облагородят, но може да не е веднага При изключително силни студове надземните части на лозата може да загинат напълно.Едногодишните пръчки на такива главини се изрязват

Няма снимка

Как се познават повреди по лозата от студ

* По частите на лози и асми Няколко наши читатели-любители ни зададоха тези дни въпроса всъщност как биха могли да разпознаят дали по лозите и асмите има повреди, нанесени от студ.

Още от Фермер
Няма снимка

Намалява износът на мека пшеница от ЕС

От Strategie Grains за пореден път понижават прогнозата си за износа на мека пшеница от ЕС през 2017/18. Последната прогноза е на ниво 21.6 млн. тона и е със 750,

Няма снимка

Колко семена ви трябват

Най-нетърпеливите градинари от най-топлите райони на страната вече се захванаха с разсадите. А през февруари предстои масовото засяване. Ето какво трябва да си припомните,

Няма снимка

Преразглеждане на бюджетните разходи на ЕС за селското стопанство след 2020 г.

Анализ на проф. Алън Матюс, Trinity College, Дъблин Eврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер очерта насоките, по които върви ЕК при изготвяне на своето предложение за Многогодишната

Няма снимка

Евродепутатът Момчил Неков внася в ЕП становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“

Евродепутатът Момчил Неков обсъди днес с предсатвители на българските институции, браншови и неправителствени организации становище за двойния стандарт при храните в Европейския съюз,

Няма снимка

Спад в производството на царевица

В януарския си доклад USDA повиши прогнозата си за производството на груби зърнени храни през 2017/18 с 0.3 млн. тона до 1,324.2 млн. тона. Според данни от доклада световният износ на царевица през

Няма снимка

USDA повиши прогнозата си за реколтата от пшеница

В своя януарски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата си за реколтата от пшеница до 757 млн. тона при 755.2 млн. тона в декемврийската прогноза.