Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт

12 януари 2018 В лозята 1     
Няма снимка
 

Става и за полупланински хълмове до около 500 метра надморска височина

Стотици читателски въпроси имахме през 2017 г. за сорта Велика. Интересът към него не стихва, макар че е създаден чрез инбридинг вече отдавна.

За изходен материал е използван хибрид, получен чрез кръстосване на сортовете Болгар и Алфонс Лавале.

Това е станало в опитното лозе на Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" край Русе.

По срок на узряване на гроздето - 24 август, сортът се отнася към ранозреещите и днес. Вегетационният му период е 132 дни.

Съвет за лозарите

Лозите са силно растящи. За предпочитане е стъблената формировка повдигнат Гюйо на 50-60 см и резитба с две плодни пръчки с по 12-14 очи и 4-5 чепа по на 2 очи.

Растенията са силно растящи и се отличават с голяма родовитост. Добивът от декар е средно около 3500 кг.

Гроздът е голям - 18/13 см, със средно тегло 595 г, коничен до цилиндричноконичен, рехав.

Зърната са много едри, дълги, със средно тегло 13 г. Кожицата е средно дебела, крехка, тъмночервена до тъмновиолетова. Месото е хрупкаво, с неутрален, хармоничен вкус - подобен на сорт Болгар.

Значителна част от нормално развитите зърна са безсеменни

При пълно узряване на гроздето захарите са 17%, а титруемите киселини - 5.04 г/л.

Гроздовете имат много привлекателен външен вид. По едрина на зърното превъзхождат повечето познати десертни сортове.

Гроздето не се напуква и има добра транспортабилност. Запазва се сравнително добре върху лозите след узряване и при съхранение при хладилни условия.

Сортът Велика може да се отглежда и на полупланински места

Изисква се обаче южно изложение и надморска височина до 400-500 м. Сортът не е устойчив на ниски зимни температури и болести, но пак е един от шедьоврите на българската селекция.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кои торове за какво се внасят в лозята

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

Няма снимка

Дойде времето на капаните за оси

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

Няма снимка

Съвети преди гроздобер

Укрепете леторастите, попълнете празнини При асмите, както и при стъблено отглежданите лозя сега периодично трябва да се привързват леторастите към съответната конструкция - правете това,

Няма снимка

Коя е оптималната технологична зрялост на гроздето

Различна е за различните сортове - коя е оптимална Инж.Николай Бакалов Технологичната зрялост на гроздето е най-важният показател, но тя е специфична за всеки отделен сорт.

Няма снимка

От какво грозде да се прави вино

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Няма снимка

Молецът не прощава - важи и за този месец

Новоизлюпените гъсенички се вгризват във вътрешността на зърната През юли щети по лозата, особено по десертните сортове, нанасят гъсениците от второто поколение на шарения гроздов молец.

Още от Фермер
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,