Зимният живот на пчелите - има риск от бързо амортизиране и смърт

14 януари 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Пчелното семейство претърпява редица качествени промени, които се обуславят от годишното време и флоропокривката около пчелина (в радиус от два километра). През зимния период растителната даденост се намира в покой, който се следва и от пчелните семейства. Жизнените функции (обмяната на веществата в пчелното семейство) са сведени до минимум с една-единствена цел - колкото може по-малко пчелите да губят енергия и да не се амортизирват, обясняват специалистите на пчелар.нет. Ето защо, за да оцелеят през този зимен период, най-труден за тях, те се събират в едно компактно кълбо с много интересна конфигурация и микроклимат, като по този начин оцеляват и при много ниски температури.

Към края на зимния период в пчелното семейство се събужда рефлексът за размножаване, т. е. майката снася първите яйца и с това настъпва рязка промяна в жизнените процеси. За да се развиват яйцата по своя биологичен път, се изисква специален температурен и хранителен режим.

Генератор на този режим е самото пчелно семейство, използвайки главно пчелния мед като горивен елемент, т. е. като храна. C появата на пилото (яйцата) консумацията на пчелния мед логично рязко се увеличава. Известно е, че освен мед като въглехидтратен компонент, е нужна и белтъчна храна - пчелен прашец, които, заедно с редица други обстоятелства, довеждат до произвеждане на пчелно млечице от страна на пчелите, т. е. осъществява се кърмаческата им дейност. Ha този етап пчелите преминават от пълен покой към нов активен период - много по-тежък, с много по-голям обем на работа. Много често яйцеснасянето на майката започва рано и преждевременно. To е нежелателно и често завършва със загиване на пчелното семейство. Това обикновено не е пробуждане на инстинкта за размножване, а се дължи на неблагоприятните условия за живот. Te обикновено са следните: слабото семейство е принудено да консумира много мед, за да поддържа оптимални температури. Това довежда до ранно свръхнапълване на дебелото черво при всички пчели. Стига се дотам, че се нарушава компактността на пчелното кълбо. Когато пчелата е със свръхпрепълнено черво, тя не може да произвежда топлина, защото не може да поема и разгражда храната. Най-често такива пчели напускат кълбото, но с този акт намират и смъртта си.

Te фактически изминават няколко сантиметра, падат и умират. Обикновено това става бавно, за няколко дни. Пчелите много бързо се амортизират. Това може да се случи и със силно семейство, което е било принудено много рано да отглежда пило. По-големите площи на пилото изискват по-голяма консумация на енергийни компоненти. To по същия механизъм частично или напълно загива. Ако силното семейство е имало много пило до късна есен (ноември - декември), неговата амортизация е напреднала.

Силните ветрове също се отразяват много неблагоприятно през зимния сезон. Удряйки по външните стени, те успяват да предизвикат високомащабно раздвижване на въздушните слоеве в затворения кошер. Това движение на въздушните маси вътре дразни много пчелите. Te консумират все повече и повече храна, което довежда до тяхната преждевременна амортизация и препълване на дебелото черво. Ветровете са истинско бедствие за пчелина, но на този факт все още не се обръща внимание от пчеларите. Един открит отгоре кошер, без покривна кутия (покрит само с телена мрежа), напълно защитен от външните течения на вятъра, ще презимува много по-добре, пчелите ще бъдат слабо амортизирани, за разлика от друг - нормално зазимен, но попадащ под ударите на дълготрайните ветрове.

Подобни дразнители са и най-различни гризачи, които често довеждат пчелното семейство до критична ситуация и фактически изострят инстинкта за размножаване, който в случая е вреден.

Качественото състояние на различните семейства в един пчелин е различно. Едни са силно амортизирани, с препълнено дебело черво от остатъчни несмлени вещества (изпражнения). B същия пчелин може и винаги има семейства, които са в критично състояние. Te доживяват топлите дни, излизат от семейството на така нареченото очистително облитане. При това облитане те изхвърлят обикновено 60 - 70% от фекалното съдържание, което вече ги поставя в свръхоблекчен режим. Te се успокояват и са в състояние да поддържат съответния топлинен режим, развиват своята кърмаческа дейност. В някои случаи може да се предотврати този ранен и вреден размножителен процес, т.е. да се угаси инстинктът за размножаване.

Става дума за ненормални, нефизиологични дразнители и състояния. Често се долавя чрез подслушване синхронен плачещ рев от пчелното семейство, което значи, че има някаква нередност. Пчелите понякога се опитват да излизат, веднага се обръщат, движат крилата, имитиращи вентилация. Ако има някакво покривно платно отгоре, то е необичайно затоплено. Такова семейство се нуждае от проветряване и кислород. Отваряйки го отгоре, дори и за кратко време, задухът и кислородната нужда се преодоляват много бързо.

Често пъти пчелите имат нужда от вода, особено ако вече е започнал размножителният процес, т.е. ако имат пило. Нуждата от вода става още по-голяма, ако на този етап пчелите се хранят с манов мед. Освен че съдържа много минерални соли, той не е хигроскопичен, сух е, без вода. Той не е храна за пчели. Водната недостатъчност лесно се преодолява. Най-ефективно вода се дава с хигроскопични материали. Никога не се дава чешмяна или изворна вода, защото тя съдържа много минерални соли, които допълнително претоварват и без това натоварения организъм. Дава се само дъждовна или вода от стопен сняг.

По отношение на храната: отнема се мановият мед и се дава мед с нормален произход.

Гореизброените неблагополучия довеждат до прекомерно напълване на дебелото черво с много фекални маси. B крайна сметка това довежда до тежки, драстични явления: пчелите загубват способността си да задържат екскрементите, напускат кълбото и разрушават неговата цялост. При така създалата се обстановка често се развива болестта нозематоза, предизвикана от микроскопични паразити (червеи). Пчелите могат да направят първото очистително облитане дори и при минусови температури, стига да е тихо времето и входовете да са обърнати на юг.

Снимка heirloomhoney.us

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

По какъв начин да си взема восъка и да отделя меда?

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

Няма снимка

През няколко дни е добре медът да се разбърква за по-фина кристализация

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

Няма снимка

Съвети на специалиста: Изваждане и съхранение на пчелен мед

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

Няма снимка

Ако беритбата е слаба, давайте храна на пчелите само вечер

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

Как да спрете кражбата?

Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net.

Няма снимка

Как да се справите с нападения между пчелни семейства

В края на лятото и началото на есента много често се случва да се извърши кражба от едни пчели в кошерите на други. Това поведение се засилва от недоимъка на храна и от слабостта на нападнатите

Още от Фермер
Няма снимка

Фасулът е ценен при хипертония

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

Няма снимка

Да опазим плодовете

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

Няма снимка

ЕС: Статистиката за износа на мека пшеница и фуражен ечемик е все по-тъжна

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,

Няма снимка

Открит ден в Кнежа събра водещи земеделци от района

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

Няма снимка

Производството на рапица в света през 2018/19 MГ ще е 66,6 млн тона

Световно производство на рапица през 2018/19 MГ, според прогнозите на експерти от Oil World, може да достигне максималната стойност за последните четири сезона - 66,6 милиона тона, което е с 0,

Няма снимка

Лавандулата – с ниски добиви, цените на маслото скачат

23 740 дка с лавандула са пожънати от засадените в Добричка област 39 640 дка с етеричната култура – съобщиха от областната служба „Земеделие”. Добивът е 539 кг от дка при 608 кг за м.г.