Зимният живот на пчелите - има риск от бързо амортизиране и смърт

14 януари 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Пчелното семейство претърпява редица качествени промени, които се обуславят от годишното време и флоропокривката около пчелина (в радиус от два километра). През зимния период растителната даденост се намира в покой, който се следва и от пчелните семейства. Жизнените функции (обмяната на веществата в пчелното семейство) са сведени до минимум с една-единствена цел - колкото може по-малко пчелите да губят енергия и да не се амортизирват, обясняват специалистите на пчелар.нет. Ето защо, за да оцелеят през този зимен период, най-труден за тях, те се събират в едно компактно кълбо с много интересна конфигурация и микроклимат, като по този начин оцеляват и при много ниски температури.

Към края на зимния период в пчелното семейство се събужда рефлексът за размножаване, т. е. майката снася първите яйца и с това настъпва рязка промяна в жизнените процеси. За да се развиват яйцата по своя биологичен път, се изисква специален температурен и хранителен режим.

Генератор на този режим е самото пчелно семейство, използвайки главно пчелния мед като горивен елемент, т. е. като храна. C появата на пилото (яйцата) консумацията на пчелния мед логично рязко се увеличава. Известно е, че освен мед като въглехидтратен компонент, е нужна и белтъчна храна - пчелен прашец, които, заедно с редица други обстоятелства, довеждат до произвеждане на пчелно млечице от страна на пчелите, т. е. осъществява се кърмаческата им дейност. Ha този етап пчелите преминават от пълен покой към нов активен период - много по-тежък, с много по-голям обем на работа. Много често яйцеснасянето на майката започва рано и преждевременно. To е нежелателно и често завършва със загиване на пчелното семейство. Това обикновено не е пробуждане на инстинкта за размножване, а се дължи на неблагоприятните условия за живот. Te обикновено са следните: слабото семейство е принудено да консумира много мед, за да поддържа оптимални температури. Това довежда до ранно свръхнапълване на дебелото черво при всички пчели. Стига се дотам, че се нарушава компактността на пчелното кълбо. Когато пчелата е със свръхпрепълнено черво, тя не може да произвежда топлина, защото не може да поема и разгражда храната. Най-често такива пчели напускат кълбото, но с този акт намират и смъртта си.

Te фактически изминават няколко сантиметра, падат и умират. Обикновено това става бавно, за няколко дни. Пчелите много бързо се амортизират. Това може да се случи и със силно семейство, което е било принудено много рано да отглежда пило. По-големите площи на пилото изискват по-голяма консумация на енергийни компоненти. To по същия механизъм частично или напълно загива. Ако силното семейство е имало много пило до късна есен (ноември - декември), неговата амортизация е напреднала.

Силните ветрове също се отразяват много неблагоприятно през зимния сезон. Удряйки по външните стени, те успяват да предизвикат високомащабно раздвижване на въздушните слоеве в затворения кошер. Това движение на въздушните маси вътре дразни много пчелите. Te консумират все повече и повече храна, което довежда до тяхната преждевременна амортизация и препълване на дебелото черво. Ветровете са истинско бедствие за пчелина, но на този факт все още не се обръща внимание от пчеларите. Един открит отгоре кошер, без покривна кутия (покрит само с телена мрежа), напълно защитен от външните течения на вятъра, ще презимува много по-добре, пчелите ще бъдат слабо амортизирани, за разлика от друг - нормално зазимен, но попадащ под ударите на дълготрайните ветрове.

Подобни дразнители са и най-различни гризачи, които често довеждат пчелното семейство до критична ситуация и фактически изострят инстинкта за размножаване, който в случая е вреден.

Качественото състояние на различните семейства в един пчелин е различно. Едни са силно амортизирани, с препълнено дебело черво от остатъчни несмлени вещества (изпражнения). B същия пчелин може и винаги има семейства, които са в критично състояние. Te доживяват топлите дни, излизат от семейството на така нареченото очистително облитане. При това облитане те изхвърлят обикновено 60 - 70% от фекалното съдържание, което вече ги поставя в свръхоблекчен режим. Te се успокояват и са в състояние да поддържат съответния топлинен режим, развиват своята кърмаческа дейност. В някои случаи може да се предотврати този ранен и вреден размножителен процес, т.е. да се угаси инстинктът за размножаване.

Става дума за ненормални, нефизиологични дразнители и състояния. Често се долавя чрез подслушване синхронен плачещ рев от пчелното семейство, което значи, че има някаква нередност. Пчелите понякога се опитват да излизат, веднага се обръщат, движат крилата, имитиращи вентилация. Ако има някакво покривно платно отгоре, то е необичайно затоплено. Такова семейство се нуждае от проветряване и кислород. Отваряйки го отгоре, дори и за кратко време, задухът и кислородната нужда се преодоляват много бързо.

Често пъти пчелите имат нужда от вода, особено ако вече е започнал размножителният процес, т.е. ако имат пило. Нуждата от вода става още по-голяма, ако на този етап пчелите се хранят с манов мед. Освен че съдържа много минерални соли, той не е хигроскопичен, сух е, без вода. Той не е храна за пчели. Водната недостатъчност лесно се преодолява. Най-ефективно вода се дава с хигроскопични материали. Никога не се дава чешмяна или изворна вода, защото тя съдържа много минерални соли, които допълнително претоварват и без това натоварения организъм. Дава се само дъждовна или вода от стопен сняг.

По отношение на храната: отнема се мановият мед и се дава мед с нормален произход.

Гореизброените неблагополучия довеждат до прекомерно напълване на дебелото черво с много фекални маси. B крайна сметка това довежда до тежки, драстични явления: пчелите загубват способността си да задържат екскрементите, напускат кълбото и разрушават неговата цялост. При така създалата се обстановка често се развива болестта нозематоза, предизвикана от микроскопични паразити (червеи). Пчелите могат да направят първото очистително облитане дори и при минусови температури, стига да е тихо времето и входовете да са обърнати на юг.

Снимка heirloomhoney.us

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Всяко излишно отваряне на кошерите е вредно, особено при ниски температури

Това е правило, което всеки пчелар трябва да запомни, напомня особено на начинаещите пчелари pchelar.net. Първо, защото самата светлина е силен дразнител,

Няма снимка

Нападения между пчелни семейства

В края на лятото и началото на есента много често се случва да се извърши кражба от едни пчели в кошерите на други. Това поведение се засилва от недоимъка на храна и от слабостта на нападнатите

Няма снимка

Канибализъм по време на пролетното развитие на пчелите, и не само тогава

Канибализмът при пчелите е често явление, ако атмосферните условия не са стабилни. Това явление е особено подчертано в ранна пролет, когато в един ден може да се сменят и четирите годишни времена,

Няма снимка

Опасни ли са минусовите температури за пчелите

Пчели, лишени от храна, живеят най-дълго при температура около 16-18° С, а най-кратко при високи стойности 35-36°С. Пчелите умират при температура по-ниска от 8°С и по-висока от 40°С,

Няма снимка

На какво се дължат тежките разстройства в пчелните семейства през зимно-пролетния сезон

Осигуряването на пчелните семейства с доброкачествена (медна) храна, както и с млади, неизтощени пчели е най-сигурна застраховка от неприятен, фатален край.

Няма снимка

Заразените пчелни майки с тютюнев вирус снасят и заразени яйца

Това  убеждава учените, че TRSV (тютюневият вирус) може да се предава вертикално от майката на нейното потомство. Как патогенният растителен вирус "скочи" до медоносните пчели, е въпросът,

Още от Фермер
Няма снимка

Обеззаразяване срещу вирусни болести

Вирусните болести са едни от най-опасните за културните растения. Това е така, тъй като те не могат да се лекуват, а мерките срещу тях трябва да са превантивни.

Няма снимка

Цветя, които се сеят/садят сега

Ето някои от цветята, които трябва да бъдат засадени/ засети през януари, за да ви радват с красотата си през топлите месеци. Пеларгония Може да се сее от ноември до април.

Няма снимка

Румен Порожанов: ОСП трябва да остане силна и адекватно финансирана политика

Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си, категоричен е министърът Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен Порожанов представи

Няма снимка

Рекордно ниски температури в Северен Китай, термометрите показаха -44,5 градуса

Рекордно ниски температури бяха измерени в Североизточен Китай, предаде ТАСС, като се позова на националната метеорологична служба. Термометрите в провинция Хейлунцзян показаха тази нощ 44,

Няма снимка

Как да разберете има ли измръзване в градината

Мразоустойчивостта на овощните видове зависи от много фактори - вид, сорт, време на настъпване на студовете и тяхната продължителност, състояние на растенията от предходната година.

Няма снимка

Внимание! Нов вид телефонна измама, кликват и очакват обратно обаждане

Нов вид телефонна измама става все по-популярна, съобщи Нова телевизия. При нея измамниците кликват веднъж на телефона, колкото да се появи пропуснато повикване,