Зимният живот на пчелите - има риск от бързо амортизиране и смърт

14 януари 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Пчелното семейство претърпява редица качествени промени, които се обуславят от годишното време и флоропокривката около пчелина (в радиус от два километра). През зимния период растителната даденост се намира в покой, който се следва и от пчелните семейства. Жизнените функции (обмяната на веществата в пчелното семейство) са сведени до минимум с една-единствена цел - колкото може по-малко пчелите да губят енергия и да не се амортизирват, обясняват специалистите на пчелар.нет. Ето защо, за да оцелеят през този зимен период, най-труден за тях, те се събират в едно компактно кълбо с много интересна конфигурация и микроклимат, като по този начин оцеляват и при много ниски температури.

Към края на зимния период в пчелното семейство се събужда рефлексът за размножаване, т. е. майката снася първите яйца и с това настъпва рязка промяна в жизнените процеси. За да се развиват яйцата по своя биологичен път, се изисква специален температурен и хранителен режим.

Генератор на този режим е самото пчелно семейство, използвайки главно пчелния мед като горивен елемент, т. е. като храна. C появата на пилото (яйцата) консумацията на пчелния мед логично рязко се увеличава. Известно е, че освен мед като въглехидтратен компонент, е нужна и белтъчна храна - пчелен прашец, които, заедно с редица други обстоятелства, довеждат до произвеждане на пчелно млечице от страна на пчелите, т. е. осъществява се кърмаческата им дейност. Ha този етап пчелите преминават от пълен покой към нов активен период - много по-тежък, с много по-голям обем на работа. Много често яйцеснасянето на майката започва рано и преждевременно. To е нежелателно и често завършва със загиване на пчелното семейство. Това обикновено не е пробуждане на инстинкта за размножване, а се дължи на неблагоприятните условия за живот. Te обикновено са следните: слабото семейство е принудено да консумира много мед, за да поддържа оптимални температури. Това довежда до ранно свръхнапълване на дебелото черво при всички пчели. Стига се дотам, че се нарушава компактността на пчелното кълбо. Когато пчелата е със свръхпрепълнено черво, тя не може да произвежда топлина, защото не може да поема и разгражда храната. Най-често такива пчели напускат кълбото, но с този акт намират и смъртта си.

Te фактически изминават няколко сантиметра, падат и умират. Обикновено това става бавно, за няколко дни. Пчелите много бързо се амортизират. Това може да се случи и със силно семейство, което е било принудено много рано да отглежда пило. По-големите площи на пилото изискват по-голяма консумация на енергийни компоненти. To по същия механизъм частично или напълно загива. Ако силното семейство е имало много пило до късна есен (ноември - декември), неговата амортизация е напреднала.

Силните ветрове също се отразяват много неблагоприятно през зимния сезон. Удряйки по външните стени, те успяват да предизвикат високомащабно раздвижване на въздушните слоеве в затворения кошер. Това движение на въздушните маси вътре дразни много пчелите. Te консумират все повече и повече храна, което довежда до тяхната преждевременна амортизация и препълване на дебелото черво. Ветровете са истинско бедствие за пчелина, но на този факт все още не се обръща внимание от пчеларите. Един открит отгоре кошер, без покривна кутия (покрит само с телена мрежа), напълно защитен от външните течения на вятъра, ще презимува много по-добре, пчелите ще бъдат слабо амортизирани, за разлика от друг - нормално зазимен, но попадащ под ударите на дълготрайните ветрове.

Подобни дразнители са и най-различни гризачи, които често довеждат пчелното семейство до критична ситуация и фактически изострят инстинкта за размножаване, който в случая е вреден.

Качественото състояние на различните семейства в един пчелин е различно. Едни са силно амортизирани, с препълнено дебело черво от остатъчни несмлени вещества (изпражнения). B същия пчелин може и винаги има семейства, които са в критично състояние. Te доживяват топлите дни, излизат от семейството на така нареченото очистително облитане. При това облитане те изхвърлят обикновено 60 - 70% от фекалното съдържание, което вече ги поставя в свръхоблекчен режим. Te се успокояват и са в състояние да поддържат съответния топлинен режим, развиват своята кърмаческа дейност. В някои случаи може да се предотврати този ранен и вреден размножителен процес, т.е. да се угаси инстинктът за размножаване.

Става дума за ненормални, нефизиологични дразнители и състояния. Често се долавя чрез подслушване синхронен плачещ рев от пчелното семейство, което значи, че има някаква нередност. Пчелите понякога се опитват да излизат, веднага се обръщат, движат крилата, имитиращи вентилация. Ако има някакво покривно платно отгоре, то е необичайно затоплено. Такова семейство се нуждае от проветряване и кислород. Отваряйки го отгоре, дори и за кратко време, задухът и кислородната нужда се преодоляват много бързо.

Често пъти пчелите имат нужда от вода, особено ако вече е започнал размножителният процес, т.е. ако имат пило. Нуждата от вода става още по-голяма, ако на този етап пчелите се хранят с манов мед. Освен че съдържа много минерални соли, той не е хигроскопичен, сух е, без вода. Той не е храна за пчели. Водната недостатъчност лесно се преодолява. Най-ефективно вода се дава с хигроскопични материали. Никога не се дава чешмяна или изворна вода, защото тя съдържа много минерални соли, които допълнително претоварват и без това натоварения организъм. Дава се само дъждовна или вода от стопен сняг.

По отношение на храната: отнема се мановият мед и се дава мед с нормален произход.

Гореизброените неблагополучия довеждат до прекомерно напълване на дебелото черво с много фекални маси. B крайна сметка това довежда до тежки, драстични явления: пчелите загубват способността си да задържат екскрементите, напускат кълбото и разрушават неговата цялост. При така създалата се обстановка често се развива болестта нозематоза, предизвикана от микроскопични паразити (червеи). Пчелите могат да направят първото очистително облитане дори и при минусови температури, стига да е тихо времето и входовете да са обърнати на юг.

Снимка heirloomhoney.us

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

В Канада търсенето на пчелни продукти непрекъснато се увеличава

Канадският съвет за мед (SNA) публикува на своя портал общ преглед на динамиката на пазара на мед и продуктите, съдържащи мед. Потреблението на мед и продукти с добавяне на мед в Канада през

Няма снимка

Канада: Обществото иска защита за пчелите!

Международната природозащитна организация "Приятели на Земята" на (FoEI) в Канада през май 2017 проведе проучване за мнението на канадците за здравето на пчелите и дивите опрашители.

Няма снимка

Сърбия положи големи усилия Конгресът на Apimondia през 2021 г. да е в Белград

Сърбия направи всичко възможно през 2021 г. в Белград да се проведе 47-ият конгрес Apimondia и тя да бъде държава-домакин на голямото пчеларско събитие, напомнят сръбски медии.

Няма снимка

Сърбия увеличи експорта на мед 17 пъти

И то само за 10 години. Още през 2004 г. Сърбия е включена в списъка на страните, на които бе предоставено правото да доставят мед на ЕС. Делът на страните от ЕС в закупуването на сръбски мед

Няма снимка

Изчезва ли британската черна пчела от Ирландия

Доскоро се смяташе, че популацията на характерната за Ирландия Apis Mellifera Mellifera или европейската тъмна пчела (известна и като немска черна пчела) е застрашена от изчезване,

Няма снимка

Германските учени алармират: "Нашите внуци ще наследят един изключително беден свят"

Германия призова за разработване на "национален интегриран подход за защита на насекомите". Рязкото намалява броят на насекомите в Германия, обяви група от 12 германски, холандски и британски учени,

Още от Фермер
Няма снимка

Пуснаха компенсаторните плащания за агроекология за 2007-2013 г.

Държавен фонд "Земеделие" преведе 9 767 360 милиона лева по мярка 214 - Агроекологични плащания от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. на близо 700 земеделски стопани.

Няма снимка

Амилум България ще прави нова инвестиция в Разград

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на земеделието Румен Порожанов, посланикът на САЩ в България и множество представители на българското правителство и местната власт ще открият нова

Няма снимка

Намаляването на административната тежест обсъдиха общините

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и

Няма снимка

Кога да се отстраняват росните корени на лозите

Отговаряме на читателя Атанас Павлов от Варна Една от основните грижи след засаждането на малките лози е постоянната проверка за покарването им. Трябва да знаете, че те са много нежни.

Няма снимка

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над

Няма снимка

Кои култури са най-подходящи около дръвчетата

Да се предпочитат ранните видове или подправките Около дърветата може да се отглеждат по-ранни култури, както и тези, които имат по-къса вегетацията.