Какво знаем и какво не за видовете лук

10 февруари 2018 Кулинария / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Повечето от нас неправилно избират сорта за готвене

Сортовете лук са толкова много, че никак не е чудно и да се объркаш! И ако избереш грешния лук кулинарният ти шедьовър може да се превърне в ястие, което е трудно за преглъщане, предупреждава Рantry Сooker. Сега ще ви кажем за плюсовете и минусите на най-разпространените видове от този зеленчук и кой за какво ястие подхожда.

Жълт лук

Плюсове: Евтин и достъпен през цялата година.

Недостатъци: Няма.

Приложение: Този лук е подходящ за почти всичко. Започвайки с супи и завършвайки със салати, жълтият лук има превъзходен вкус! Сортът е подходящ за карамелизиране, тъй като съдържа много захари

Червен лук

Плюсове: Изразен пикантен вкус в суров вид.

Недостатъци: Не е подходящ за карамелизиране и продължителна термична обработка.

Приложение: Този лук е много подходящ за салатите. Много вкусен става и печен! Подходящ е като гарнитура на бургери и сандвичи - когато имате нужда от суров лук, използвайте именно този сорт!

Сладък лук

Плюсове: Мек вкус в сурова форма, отлично подхожда за много рецепти.

Недостатъци: Не може продължително да се съхранява.

Приложение: Подходящ е за много и различни рецепти. Сладкият вкус е чудесен и в сурова и варена форма. Перфектно се съчетава с домати и картофи!

Бял лук

Плюсове: Лют пикантен вкус и универсалност при готвенето.

Недостатъци: Тънка люспа и предизвиква обилно сълзене.

Приложение: Белият лук е неразделна част от латиноамериканската кухня! Може да се използва при приготвянето на салса, гуакамоле, такос или нещо подобно. На фона на неговия остър вкус най-добре ще изпъкнат меките аромати. Също така белият лук е подходящ за пица.

Бонус: Шалот

Плюсове: Мек вкус с нотка вкус на чесън.

Недостатъци: Скъп!

Приложение: Използвайте за украсяване на празнични ястия или в ястия от азиатска кухня. Тънко нарязан шалотът е отлична гарнитура за печено и пилешко месо.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Как да се справим с молците в храната

Молците са изключително вредни насекоми, които могат да се открият и в най-чистата и добре поддържана кухня. За кратко време те могат да причинят значителни щети на хранителните продукти.

Няма снимка

Патладжани с домати за зимните месеци

Патладжаните и доматите се допълват перфектно в разнообразие от ястия, към които можете да ги прибавите. Независимо дали става дума за гарнитура, предястие или зимна салата всичко се съчетава

Няма снимка

Как да си приготвим кокосово мляко

Кокосовото мляко много се използва в източната кухня. То придава на готовото ястие изисканост. Не трябва да се пренебрегва и факта, че млякото е богато на витамини и полезни микроелементи,

Няма снимка

Сладкият картоф не се бели

Сладкият картоф се мярна и в нашите молове. А по света го продават отдавна в най-различни цветове и видове. Смята се, че като кореноплодно това растение е произлязло от ямса.

Няма снимка

Да почистим дома с природни продукти

За да почистите дома си, не означава, че трябва да хвърляте купища пари за препарати. В действителност освен вредните изпарения, купените почистващи препарати могат да навредят на кожата ви или да

Няма снимка

Пригответе ментов сироп

Може да използвате както прясна, така и сушена мента Вземете 50-100 г сушени или около 200 г свежи листа от мента и залейте с 500 мл вода. Поставете на котлона и оставете да заври.

Още от Фермер
Няма снимка

На 12 септември в София - възлов дебат за ОСП и таваните на субсидиите

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

Няма снимка

Добрички панаир - от 28 до 31 август

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

Няма снимка

При най-малкия контакт с пчела акарът моментално се прикрепя към нея

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

Няма снимка

Женският акар Вароа живее до 10 месеца

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

Няма снимка

Нови хибриди рапица от Лимагрейн

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

Няма снимка

От днес до 25.08. Пловдив представя майсторска ракия на световен конкурс

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е