Какво знаем и какво не за видовете лук

10 февруари 2018 Кулинария / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Повечето от нас неправилно избират сорта за готвене

Сортовете лук са толкова много, че никак не е чудно и да се объркаш! И ако избереш грешния лук кулинарният ти шедьовър може да се превърне в ястие, което е трудно за преглъщане, предупреждава Рantry Сooker. Сега ще ви кажем за плюсовете и минусите на най-разпространените видове от този зеленчук и кой за какво ястие подхожда.

Жълт лук

Плюсове: Евтин и достъпен през цялата година.

Недостатъци: Няма.

Приложение: Този лук е подходящ за почти всичко. Започвайки с супи и завършвайки със салати, жълтият лук има превъзходен вкус! Сортът е подходящ за карамелизиране, тъй като съдържа много захари

Червен лук

Плюсове: Изразен пикантен вкус в суров вид.

Недостатъци: Не е подходящ за карамелизиране и продължителна термична обработка.

Приложение: Този лук е много подходящ за салатите. Много вкусен става и печен! Подходящ е като гарнитура на бургери и сандвичи - когато имате нужда от суров лук, използвайте именно този сорт!

Сладък лук

Плюсове: Мек вкус в сурова форма, отлично подхожда за много рецепти.

Недостатъци: Не може продължително да се съхранява.

Приложение: Подходящ е за много и различни рецепти. Сладкият вкус е чудесен и в сурова и варена форма. Перфектно се съчетава с домати и картофи!

Бял лук

Плюсове: Лют пикантен вкус и универсалност при готвенето.

Недостатъци: Тънка люспа и предизвиква обилно сълзене.

Приложение: Белият лук е неразделна част от латиноамериканската кухня! Може да се използва при приготвянето на салса, гуакамоле, такос или нещо подобно. На фона на неговия остър вкус най-добре ще изпъкнат меките аромати. Също така белият лук е подходящ за пица.

Бонус: Шалот

Плюсове: Мек вкус с нотка вкус на чесън.

Недостатъци: Скъп!

Приложение: Използвайте за украсяване на празнични ястия или в ястия от азиатска кухня. Тънко нарязан шалотът е отлична гарнитура за печено и пилешко месо.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Как да си осолите сланина

Ценни рецепти от Троянския край за приготвянето на няколко деликатеса За да стане хубава сланина, трябва да имате студена маза (изба), подходящ съд и да не жалите сол.

Няма снимка

Коя подправка за какво да използваме

Ястието ви ще се получи вкусно и ароматно, ако знаете какви подправки да използвате За месо: червен, черен, сладък пипер или карамфил, майоран, мащерка, кимион, куркума, лук, ръган.

Няма снимка

Важни съвети за съхраняване на продуктите

Много голяма част от продуктите запазват или губят своите качества според начина, по който ги съхраняваме. Затова прочетете внимателно тези съвети за съхраняване на продуктите и ги запомнете.

Няма снимка

Какви са триковете за перфектен ориз

На пръв поглед готвенето на ориз звучи като фасулска работа. Истината е, че оризът изисква определени умения и някои готвачи дори казват, че по това как приготвяш ориз могат да познаят колко си

Няма снимка

Не изхвърляйте обелките от мандарините

Мандарините са богати на витамини - С, D и К, фибри и други полезни витамини и минерали. Но това не е всичко! Оказва се, че дори кората на плодоветете е много полезна!

Няма снимка

Как да избираме мед

Медът е един от най-действените антиоксиданти, но само ако е правилно избран. Към закупуването на мед трябва да се отнасяме внимателно и сериозно, а не да посягаме към първия буркан,

Още от Фермер
Няма снимка

Ниските температури ще държат посевите в покой

Очакваните валежи ще попречат на подхранването на зимните житни култури Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През второто десетдневие на февруари агрометеорологичните условия се определяха

Няма снимка

Трус от 4,8 събуди Пловдив

Трус събуди Пловдив преди минути. Земетресението е усетено и в съседни градове. Към момента няма информация за щети и пострадали. По първоначални данни на европейския сеизмологичен център трусът е

Няма снимка

Прегледът на кошерите през февруари е осведомителен, не е задължителен. Освен ако няма признаци, че нещо не е наред

Февруари е последният зимен месец. Времето започва осезателно да се променя. Цъфтят и първите растения: кокиче, минзухар, леска, дрян. Хубаво е да ги имате на пчелина си - това са първите източници

Няма снимка

Напомняме: Заради ниските температури има опасност от конденз по стените на кошера!

Превенция на влагата Една от големите опасности за пчелите през зимата е влагата. Влагата е по-страшна от студа и е в състояние да доведе до заболявания и дори смърт в семейството.

Няма снимка

Анализ обобщава най-честите грешки при тръжните процедури по ПРСР 2014-2020 г.

ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция изготви анализ, в който обобщава най-често допусканите грешки по Закона за обществените поръчки, които правят възложителите при подготовката и провеждането на

Няма снимка

Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“

Фамилията на известния италиански певец Андреа Бочели презентира на зоната „Вкусове от Италия“ за първи път вина и кафе. Марката на световноизвестния тенор, продал повече от 75 милиона плочи по света,