Всяка група свине има със "своя" комфортна температура

16 май 2018 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Всяка група свине има своя комфортна температура.

За прасетата сукалчета оптималната температура е 28-30 градуса (под лампа), а за отбитите - 22-24 градуса.

Нерезите, заплодените и незаплодените свине-майки се чувстват комфортно при 16 градуса.

За ремонтните, бременните и лактиращите свине-майки е добре темпераурата да се покачи до 20 градуса.

Много важно е да не се забравя, че при неспазване на оптимален температурен режим въздействието на високите температури при свинете може да доведе до намалена заплодяемост и до увеличаване на броя на мъртвородени прасета и до влошаване на качеството на спермата на нерезите.

Освен това трябва да знаете, че свинете са с по-слабо развита терморегулация в сравнение с другите животни. Затова е важно в помещението да се поддържа не само необходимата температура, но и определено равнище на влажност на въздуха. Относителна влажност в свинефермата не трябва да надвишава 70-75%.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Иновативен метод на отглеждане представи немският експерт д-р Бокман на Бизнес форума за говедовъдство

С огромен интерес от страна на фермерите премина организирания от HL-TopMix Бизнес форум за професионалното говедовъдство. Събитието събра фермери от цялата страна,

Няма снимка

Нормирайте захарите в дажбата на лактиращите свине-майки

Граничното количество захари в дажбата на свинете майки е 8-10%, съветват специалистите. Ако дажбата е добре балансирана по отношение на сурови влакнини, то са допустими и 15% захари,

Няма снимка

Преди отелването кравите трябва да се добре охранени, но не затлъстели

Към момента на отелването кравите трябва да са добре охранени, но да не са затлъстели. По време на сухостойния период живото тегло на кравите трябва да се увеличи с 10-12%,

Няма снимка

Хроничният стрес води до срив на имунната система на свинете

Хроничният стрес е вреден и за свинете, тъй като води до сривн на имунната им система. Вследстиве та това се увеличава риска от развиване на инфекциозни заболявания.

Няма снимка

Как да подобрите потреблението на фураж в кравефермата?

Може да подобрите потреблението на фураж от кравите ви със следните мерки. - Колкото се може по-често прибутвайте фуража на хранителната пътека. - Дажбата трябва да е прясно приготвена.

Няма снимка

Не бързайте с ферментиращите фуражи при телетата

Не бързайте да добавяте в дажбата на току-що отбитите телета ферментирали фуражи. Това е погрешно, припомнят специалисти. До 6-месечна възраст търбухът на телетата няма микрофлора,

Още от Фермер
Няма снимка

Подготовка на терена за охлювната ферма

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

Няма снимка

Следете влажността на въздуха и почвата във фермата за охлюви

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

Няма снимка

Ефектни висящи столове от подръчни материали

Висящите столове са перфектно място за отдих и почивка, независимо дали сте ги сложили на двора или на балкона. Още по-хубави и удобни стават, ако сами си ги направите.

Няма снимка

При много нектар пчелите стигат до пълно изтощение

За по-бързото изпаряване на водата от нектара пчелите вентилират усилено с крила. Те застават на входа на кошера, по дъното и по долните части на питите и непрекъснато махат с крилата си.

Няма снимка

Разплащателните агенции в ЕС сами ще определят критериите, по които ще работят след 2020 г.

Успешно приключи 43-тата конференция на директорите им, чиито домакин беше ДФ „Земеделие“ Успешно приключи 43-тата конференция на директорите на РА в ЕС която се състоя от 23-ти до 25-ти май в НДК и

Няма снимка

Ако искате да отглеждате охлюви

Съобразете се с почвата - тя е основен фактор За да изградите семейна ферма за охлюви, ви трябват от 1 до 5 дка земя и воден източник. Но предварително трябва да изследвате и почвата, и водата.