Преди отелването кравите трябва да се добре охранени, но не затлъстели

16 май 2018 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Към момента на отелването кравите трябва да са добре охранени, но да не са затлъстели. По време на сухостойния период живото тегло на кравите трябва да се увеличи с 10-12%, така че е необходим среден дневен прираст не повече от 800-900 г.

Храненето на заплодените крави и юници трябва да се планира така, че отлагането на хранителни вещества в организма трябва да става в продължение на цялата бременност. Достатъчното, но не прекаленото хранене преди отелването подпомага нормализацията на обмяната на веществата в предродилния и следродилния период и се отразява благоприятно на състава на коластрата след отелването.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Иновативен метод на отглеждане представи немският експерт д-р Бокман на Бизнес форума за говедовъдство

С огромен интерес от страна на фермерите премина организирания от HL-TopMix Бизнес форум за професионалното говедовъдство. Събитието събра фермери от цялата страна,

Няма снимка

Нормирайте захарите в дажбата на лактиращите свине-майки

Граничното количество захари в дажбата на свинете майки е 8-10%, съветват специалистите. Ако дажбата е добре балансирана по отношение на сурови влакнини, то са допустими и 15% захари,

Няма снимка

Всяка група свине има със "своя" комфортна температура

Всяка група свине има своя комфортна температура. За прасетата сукалчета оптималната температура е 28-30 градуса (под лампа), а за отбитите - 22-24 градуса.

Няма снимка

Хроничният стрес води до срив на имунната система на свинете

Хроничният стрес е вреден и за свинете, тъй като води до сривн на имунната им система. Вследстиве та това се увеличава риска от развиване на инфекциозни заболявания.

Няма снимка

Как да подобрите потреблението на фураж в кравефермата?

Може да подобрите потреблението на фураж от кравите ви със следните мерки. - Колкото се може по-често прибутвайте фуража на хранителната пътека. - Дажбата трябва да е прясно приготвена.

Няма снимка

Не бързайте с ферментиращите фуражи при телетата

Не бързайте да добавяте в дажбата на току-що отбитите телета ферментирали фуражи. Това е погрешно, припомнят специалисти. До 6-месечна възраст търбухът на телетата няма микрофлора,

Още от Фермер
Няма снимка

Подготовка на терена за охлювната ферма

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

Няма снимка

Следете влажността на въздуха и почвата във фермата за охлюви

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

Няма снимка

Ефектни висящи столове от подръчни материали

Висящите столове са перфектно място за отдих и почивка, независимо дали сте ги сложили на двора или на балкона. Още по-хубави и удобни стават, ако сами си ги направите.

Няма снимка

При много нектар пчелите стигат до пълно изтощение

За по-бързото изпаряване на водата от нектара пчелите вентилират усилено с крила. Те застават на входа на кошера, по дъното и по долните части на питите и непрекъснато махат с крилата си.

Няма снимка

Разплащателните агенции в ЕС сами ще определят критериите, по които ще работят след 2020 г.

Успешно приключи 43-тата конференция на директорите им, чиито домакин беше ДФ „Земеделие“ Успешно приключи 43-тата конференция на директорите на РА в ЕС която се състоя от 23-ти до 25-ти май в НДК и

Няма снимка

Ако искате да отглеждате охлюви

Съобразете се с почвата - тя е основен фактор За да изградите семейна ферма за охлюви, ви трябват от 1 до 5 дка земя и воден източник. Но предварително трябва да изследвате и почвата, и водата.