Поповото прасе се настанява в лехите

17 май 2018 Зеленчуци 0     
Няма снимка
 

Поповото прасе е всеядно насекомо, което напада всички зеленчукови и цветни култури.

Вредителят рядко може да бъде видяно през деня, то излиза на повърхността на почвата само нощем.

Вреди като изгризва младите растения главно под земята и близо до повърхността й.

Градинарите разбират, че вредителят е в лехите им, когато забележат прегризаните растения.

Мерки

. Борбата с поповото прасе трябва да започне още напролет чрез разхвърляне на отровни примамки. Може да се използва регистрирания продукт мезурол шнекенкорн 4 Г - 250 г/дка, както и да се приготвят примамки от зърно - пшеница, ечемик, царевица, примесено с инсектицид (дурсбан, Би-58 и др.) и растителна мазнина. Примамките се разхвърлят преди засаждането на зеленчуците, като се заравят с плитко обработка.

. Обработката на почвата също спомага за разрушаване ходовете и гнездата на поповото прасе, както и унищожаване на различните му стадии.

. При откриване на яйца на неприятеля, трябва да се унищожат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Внимание! Фасулев зърнояд

Със зазряването на фасула в градината се появява и най-опасния неприятел на тази култура. Това е фасулевият зърнояд. Вредителят е сред най-описните за културата, тъй като при силно нападение,

Няма снимка

Поливане на зеленчуци

. Доматите и пипера са много взискателни по отношение на напояването. Ако немя дъжд, трябва да се поливат всяка седмица. Доматите, колкото по-често се поливат, толкова по-ускорено зреят. .

Няма снимка

Мана по зелето при хладно време

Зелките много бързо изгниват Маната по зелето се развива често при по-хладно време. При разсада симптомите се появяват по листата на младите растения.

Няма снимка

Шербетуване на домати

Доматите са зеленчуков вид, който реагира много добре на шербетуването. Това е вид торене, при което добре разложен оборски тор се размива в поливната вода. Какви са ползите .

Няма снимка

Сее се спанак

Започна засяването на спанака като втора култура. Ако се засее в по-ранни срокове, ще берете още през есента. При по по-късна сеитба, ще реколтирате рано напролет.

Няма снимка

Клубените на бататите се вадят чак през октомври

* Растението е красиво, има декоративен ефект При нашите условия най-подходящият срок за засаждането на батати е около средата на май. Грижите са поливане, подхранване и окопаване.

Още от Фермер
Няма снимка

На 12 септември в София - възлов дебат за ОСП и таваните на субсидиите

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

Няма снимка

Добрички панаир - от 28 до 31 август

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

Няма снимка

При най-малкия контакт с пчела акарът моментално се прикрепя към нея

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

Няма снимка

Женският акар Вароа живее до 10 месеца

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

Няма снимка

Нови хибриди рапица от Лимагрейн

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

Няма снимка

От днес до 25.08. Пловдив представя майсторска ракия на световен конкурс

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е