Вкусът на млякото зависи от храненето на кравите

14 юни 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Причини за попадане в суровината на несвойствени и ароматни вещества

Освен най-важните хранителни вещества (мазнини, белтъци) на качеството и стойността на произведената млечна суровина влияят неговите органолептични и микробиологични свойства. Промените, обусловени от храненето, могат значително да повлияят на качеството на млякото заради преминаването на ароматните и вкусовите свойства на фуражите в млечната суровина.

Негативно се отразява и използването в храненето на окислени (гранясали) фуражи.

Причини за попадане в млякото на несвойствени ароматни и вкусови вещества:

Прекият контакт на млякото с въздуха в краварника - особено в топло състояние (току-що издоеното) млякото поема миризмите на помещението заедно с миризмата на фуражите.

Ароматните и вкусовите частици от въздуха в краварника попадат чрез вдишания въздух в кръвта на животните, а оттам - и в млякото.

Ароматните вещества могат да пападнат от храносмилателния тракт на кравата в млякото директно или в променен в хранослилателния тракт вид - като например бетаина от цвеклото, който се превръща в триметиламин и придава на млякото рибоподобен вкус.

В първия случай това може да бъде избегнато чрез поддържане на хигиена на доене и съхранение на млякото

Във втория и третия случаи ситуацията може да се промени чрез промяна на технологията на хранене и чрез стриктно изпълнение на правилата за производствени санитарни правила в кравефермата.

Силно миришещите фуражи се изхранват на малки порции след доене, а краварникът след изхранване много добре се проветрява. В процеса на обмяната на веществата по време на продължителното прекъсване между две издоявания малките порции силно миришещи фуражи ще бъдат напълно преработени и неутрализирани от храносмилателната система на кравата.

Такива фуражи никога не трябва да бъдат съхранявани в самия краварник (най-вече това важи за замразен силаж или силаж в разхерметизирани опаковки за размразяване и разположени в самата хранителна пътека).

Как влияят различните фуражи на вкуса на издоеното мляко

Съставът на млякото и процентът мазнини в него зависят от характера на преработването в търбуха. Недостигът на оцетна киселина в търбуха е една от причините за намаляване на маслеността на млечната суровина. Богатите на целулоза дажби подпомагат образуването на ацетат в търбуха, а дажбите, наситени със захари, водят до образуването на голямо количество маслена киселина и на незначително количество оцетна.

Фуражите, богати на скорбяла, повишават образуването на пропийонова киселина, което води до увеличение на белтъците в млякото.

Различните фуражи влияят различно на мириса и мкуса на млякото. Благоприятно въздействие върху млеконадоя и състава на млякото оказват хубавите зелени фуражи, сеното, цвеклото, морковите, тревният силаж, концентратите.

Опитните животновъди знаят, че зелената ръж и зеленият овес, както и повечето бобови култури, особено в пресен (просушен) вид, не трябва да се изхранват в големи количества.

Изхранването на рапица, особено ако е мръзнала, води до появата на парлив вкус(като на ряпа) и мирис на млякото.

Недоброкачественият силаж е причина за пенесто мляко, имащо неприятна миризма. Силажът, който продължително време стои в краварника, също може да е причина за неприятна миризма на суровото мляко.

Воднисто мляко може да доите при изхранването на кравите на голямо количество воднисти фуражи или пък на лошокачествени груби фуражи.

Вкусът на мляко и маслото се влошава при изхранването на кравите на слама и горско сено в големи количества, при паша върху пасища, замърсени с растения от семейство Кръстоцветни (например репко, бял и черен синап, хрян, боянка и др.), пелин. Или при изхранване в големи количества на воднисти фуражи: субпродукти от захарното производство - меласа, както и на кюспета с високо мастно съдържание.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Кокцидиозата причинява големи щети в птицефермата

Смъртността в заразените стада може да достигне до 70% Д-р Валентин Иванов, квмн При промишленото отглеждане на птици съществуват няколко опасни заболявания, водещи до тежки икономически загуби.

Няма снимка

6 мита за храненето на телета в млечния период

Нови изследвания продължават да доказват, че голямата порция в млечния период помага на телето да реализира напълно своя потенциал. Но и досега някои говедовъди робуват на неверни твърдения.

Няма снимка

Дори в модерните птицеферми вече често пропускат пясъка

А той е основна добавка от най-ранна възраст Жени Владинова Макар че хората, които отглеждат птици знаят, че на тях трябва да се дава редовно пясък, твърде често това не се прави.

Няма снимка

Годишният оборот на френския млечен сектор е 30 млрд. евро

Страната залага на семейното фермерство Таня Демирова Показателите на млечния сектор на Франция продължават да са стабилни с годишен оборот от 30 млрд. евро.

Няма снимка

Насекоми в комбинираните фуражи подобряват имунитета на животните

Някои насекоми съдържат вещества с антибактериални свойства - такива като хитин, хитозан, дипептиди и лауринова киселина. Тяхното активно използване в комбинираните фуражи може да подобри имунитета

Няма снимка

Създават нова порода овце "с намалени вредни газове"

Учени от Центъра за селскостопански изследвания - AgResearch, в новозеландския град Моусджайъл създават порода овце, които при храненето си ще отделят в атмосферата с 10 % по-малко метан в сравнение

Още от Фермер
Няма снимка

Интензивната работа по защита на означението „Странджански манов мед“ дава резултати

Манол Тодоров, Пчелар №1 на България за 2000 г., Царево: Много хора в България вече знаят за качествата на мановия мед от Странджа. Добри експериментални научни резултати излязоха и при изследванията

Няма снимка

Десет собственици на земя в България имат по над 100 000 декара

Десет собственици на земя в България имат по над 100 000 декара. Това  сочи справка на Министерството на земеделието, съобщава БНР. Според нея 1 861 410 граждани и фирми притежават общо близо 44

Няма снимка

Износът на зърно от Черноморския регион се забави

На черноморския пазар операторите се готвят за новия сезон, а напоследък дейността в пристанищата се забави. Украйна миналата седмица изнесе 75 000 тона пшеница и 65 000 тона царевица.

Няма снимка

САЩ и Китай отново покачиха напрежението на агропазарите

Напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай се покачи до нови висоти и зададе тон за движението на пазара по-рано през изминалата седмица,

Няма снимка

Предупреждават за опасност от валежи и градушки в Монтанско

Във връзка с постъпилата в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР прогноза за времето на 26.06.2018 г. от НИМХ–БАН и Метеорологичен център на ВВС за очакване на краткотрайни,

Няма снимка

Въпроси за начинаещи пчелари: Различавате ли маточниците?

Предлагаме ви съветите на опитни пчелари как да ги разпознавате: * Свищевите маточници се намират в плоскостта на питата, по средата, захранвани са личинки за работнички и това предопределя