Вкусът на млякото зависи от храненето на кравите

14 юни 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Причини за попадане в суровината на несвойствени и ароматни вещества

Освен най-важните хранителни вещества (мазнини, белтъци) на качеството и стойността на произведената млечна суровина влияят неговите органолептични и микробиологични свойства. Промените, обусловени от храненето, могат значително да повлияят на качеството на млякото заради преминаването на ароматните и вкусовите свойства на фуражите в млечната суровина.

Негативно се отразява и използването в храненето на окислени (гранясали) фуражи.

Причини за попадане в млякото на несвойствени ароматни и вкусови вещества:

Прекият контакт на млякото с въздуха в краварника - особено в топло състояние (току-що издоеното) млякото поема миризмите на помещението заедно с миризмата на фуражите.

Ароматните и вкусовите частици от въздуха в краварника попадат чрез вдишания въздух в кръвта на животните, а оттам - и в млякото.

Ароматните вещества могат да пападнат от храносмилателния тракт на кравата в млякото директно или в променен в хранослилателния тракт вид - като например бетаина от цвеклото, който се превръща в триметиламин и придава на млякото рибоподобен вкус.

В първия случай това може да бъде избегнато чрез поддържане на хигиена на доене и съхранение на млякото

Във втория и третия случаи ситуацията може да се промени чрез промяна на технологията на хранене и чрез стриктно изпълнение на правилата за производствени санитарни правила в кравефермата.

Силно миришещите фуражи се изхранват на малки порции след доене, а краварникът след изхранване много добре се проветрява. В процеса на обмяната на веществата по време на продължителното прекъсване между две издоявания малките порции силно миришещи фуражи ще бъдат напълно преработени и неутрализирани от храносмилателната система на кравата.

Такива фуражи никога не трябва да бъдат съхранявани в самия краварник (най-вече това важи за замразен силаж или силаж в разхерметизирани опаковки за размразяване и разположени в самата хранителна пътека).

Как влияят различните фуражи на вкуса на издоеното мляко

Съставът на млякото и процентът мазнини в него зависят от характера на преработването в търбуха. Недостигът на оцетна киселина в търбуха е една от причините за намаляване на маслеността на млечната суровина. Богатите на целулоза дажби подпомагат образуването на ацетат в търбуха, а дажбите, наситени със захари, водят до образуването на голямо количество маслена киселина и на незначително количество оцетна.

Фуражите, богати на скорбяла, повишават образуването на пропийонова киселина, което води до увеличение на белтъците в млякото.

Различните фуражи влияят различно на мириса и мкуса на млякото. Благоприятно въздействие върху млеконадоя и състава на млякото оказват хубавите зелени фуражи, сеното, цвеклото, морковите, тревният силаж, концентратите.

Опитните животновъди знаят, че зелената ръж и зеленият овес, както и повечето бобови култури, особено в пресен (просушен) вид, не трябва да се изхранват в големи количества.

Изхранването на рапица, особено ако е мръзнала, води до появата на парлив вкус(като на ряпа) и мирис на млякото.

Недоброкачественият силаж е причина за пенесто мляко, имащо неприятна миризма. Силажът, който продължително време стои в краварника, също може да е причина за неприятна миризма на суровото мляко.

Воднисто мляко може да доите при изхранването на кравите на голямо количество воднисти фуражи или пък на лошокачествени груби фуражи.

Вкусът на мляко и маслото се влошава при изхранването на кравите на слама и горско сено в големи количества, при паша върху пасища, замърсени с растения от семейство Кръстоцветни (например репко, бял и черен синап, хрян, боянка и др.), пелин. Или при изхранване в големи количества на воднисти фуражи: субпродукти от захарното производство - меласа, както и на кюспета с високо мастно съдържание.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Заради мастит много юници не доживяват до края на първата лактация

Заради мастит много юници не доживяват до края на първата лактация Разходите за лечение са от 170 до над 800 евро Д-р Петер Цигер Иновационна група "Млякото на Хесен" Една трета от кравите в

Няма снимка

Огнище на птичи грип в промишлена птицеферма за кокошки-носачки в пловдивското с. Трилистник

Българската агенция по безопасност на храните констатира първично огнище на заболяването инфлуенца по птиците (грип) в промишлен животновъден обект за отглеждане на кокошки-носачки, намиращ се в с.

Няма снимка

Ново: Пилетата се излюпват в птицефермата

Птицевъдите от Северозападна Европа, които отглеждат бройлери, вече не зареждат еднодневни пилета от люпилните, защото работят по иновативната концепция NestBorn.

Няма снимка

БАБХ: Заразени с бруцелоза животни могат да предадат болестта и на хората

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) припомнят, че в резултат на изследване на 28 овце от стопанство в село Вуково, община Бобошево, обл.

Няма снимка

От АЧС може да са заразени до 400 диви свине в Белгия, опасяват се експерти

Япония, Сингапур и ЮАР се присъединиха към Китай, Тайван, Филипините, Южна Корея, Мексико и Беларус са в списъка на трети страни, които спряха вноса на свинско месо от Белгия заради огнището на

Няма снимка

Заради случай на бруцелоза при овца правят инвентаризация на преживни и еднокопитни животни в Кюстендилско

При изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри

Още от Фермер
Няма снимка

Разширени вени

Не бързайте да искате операция Д-р Емилия Бенова Терминът разширени вени или варикоза (на латински: varicose - разширение) е заболяване, обозначаващо състояние на разширение,

Няма снимка

Изнасяме повече пшеница и ечемик

Експортът на пшеница и ечемик нараства съответно с 10,6% и 24,5%, в сравнение с предходния пазарен сезон, докато този на рапица намалява с 12,3% за 2017/18 пазарна година.

Няма снимка

По-високи добиви от трайните насаждения

При почти всички трайни насаждения и етерично-маслени култури, в средата на септември, експертите от земеделското министерство отчитат ръст на производството на годишна база - с 2,

Няма снимка

Слънчево и без валежи през почивните дни, температурите ще са до 32 градуса

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

Няма снимка

Подновете поне половината пити в гнездото

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

Няма снимка

Съвети за беритбата на грозде

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.