Американски учени създадоха „татуировки“ стикери за мониторинг на растения

03 юли 2018 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Изследователи от щатския университет в Айова създадоха електронни сензори за мониторинг на растенията - как поемат нитрати и вода. Прикрепени за листото с лека и прозрачна лепяща лента, авторите ги наричат “plant sensor tattoo” (растителна сензор-татуировка).

Сензорите са толкова тънки, те могат да открият поглъщането от растенията, но няма да повлияят на растежа им или на растителната продукция, съобщава за сп. Successful Farming Лиан Донг - професор по електротехника и компютърно инженерство и създател на устройството.

Процесът е следният: поставят се сензори на две листа – долно и горно, полива се растението (царевица), след което сензорите показват времето, необходимо за достигане на водата от корените към всяко отделно листо, обяснява Донг. Изобретението ще бъде много полезно и при различни бъдещи изследвания, споделя той. Например за създаването сензори за биомедицинска диагностика, за проверка на структурната цялост на сградите или за наблюдение на околната среда. След няколко промени сензорите могат да се използват и за тестване на болести или пестициди в културите.

Открит за първи път през 2004 г., графенът първоначално е представлявал пластове пчелна пита, направени от въглерод с дебелина само един атом. Свойствата му завладяват учените, тъй като той е силен и стабилен, в същото време тънък, почти напълно прозрачен, изключително лек и невероятен проводник на електричество и топлинна енергия.

Екипът от растениевъди и инженери обаче намира по-евтин вариант, който е със същите качества. „Новият процес на производство е прост. Нужно ни е само тиксо, а цената е няколко цента", казва Донг.

Сензорите са направени от графен оксид, материал, който е много чувствителен към водни пари. "Наличието на водни пари променя проводимостта на материала, което може да бъде количествено определено, за да се измери точното проникване от листа", обяснява той.

С извоюван патент и успешно тестван в лабораторни и пилотни полеви експерименти, тригодишна субсидия ($ 472,363) от американското министерство на земеделието ще съдейства на екипа на Донг за по-големи полеви тестове в царевичните насаждения.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Ябълкова градина на инат

Мариян Маринов планира увеличаването ѝ, както и създаване на 10 дка със сливи Тревогите му са дали ще удържи на пазарния дъмпинг на полските и италианските ябълки Жени Владинова с. Глава, общ.

Няма снимка

ЕК прехвърля отговорността за оценката на глифозат от Германия към Франция

Стремежът на Монсанто да запази продукта си за борба с плевелите на европейския пазар е изправен пред друго предизвикателство. Франция вече планира поетапно да прекрати действието на активната

Няма снимка

Запознаха казахстански учен с растителната селекция в Садово

Подписване на научно сътрудничество в областта на растителните генетични ресурси между Аграрния университет в Казахстан и Института по растителни генетични ресурси "К.

Няма снимка

Открит ден в Кнежа събра водещи земеделци от района

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

Няма снимка

Открит ден в с. Якимово

Съвместен открит ден проведоха фирмите Екофол, Пионер и Дюпон в землището на с. Якимово, Монтанско. Фермерите, присъствали на форума, се запознаха с част от технологията на отглеждане на царевица и

Няма снимка

Дъждовете предопределят успех за пролетниците

Дъждовете, които почти съсипаха есенниците, вещаят успешен сезон за царевицата и слънчогледа. Специалистите са категорични, че картината и при двете пролетни култури в цялата страна, е отлична.

Още от Фермер
Няма снимка

Отново дъждове днес, температурите ще са до 33 градуса

В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Над Северна България още преди обяд, а над Южна - по-късно през деня,

Няма снимка

Градушки във вторник, крийте колите

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

Няма снимка

Производители от Пловдивско: Вземат ни зарзавата за стотинки, продават го 4 пъти по-скъпо

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

Няма снимка

Роми от България - новите роби на полето в Италия

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

Няма снимка

Порожанов: Умъртвени са всички животни в Шарково

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

Няма снимка

Свръхпроизводство на картофи очакват в Европа

Но в прогнозата за реколтата все още може да се намеси сушата Асоциацията на производителите на картофи картофеля NEPG, която включва редица страни от Северозападна Европа,