Американски учени създадоха „татуировки“ стикери за мониторинг на растения

03 юли 2018 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Изследователи от щатския университет в Айова създадоха електронни сензори за мониторинг на растенията - как поемат нитрати и вода. Прикрепени за листото с лека и прозрачна лепяща лента, авторите ги наричат “plant sensor tattoo” (растителна сензор-татуировка).

Сензорите са толкова тънки, те могат да открият поглъщането от растенията, но няма да повлияят на растежа им или на растителната продукция, съобщава за сп. Successful Farming Лиан Донг - професор по електротехника и компютърно инженерство и създател на устройството.

Процесът е следният: поставят се сензори на две листа – долно и горно, полива се растението (царевица), след което сензорите показват времето, необходимо за достигане на водата от корените към всяко отделно листо, обяснява Донг. Изобретението ще бъде много полезно и при различни бъдещи изследвания, споделя той. Например за създаването сензори за биомедицинска диагностика, за проверка на структурната цялост на сградите или за наблюдение на околната среда. След няколко промени сензорите могат да се използват и за тестване на болести или пестициди в културите.

Открит за първи път през 2004 г., графенът първоначално е представлявал пластове пчелна пита, направени от въглерод с дебелина само един атом. Свойствата му завладяват учените, тъй като той е силен и стабилен, в същото време тънък, почти напълно прозрачен, изключително лек и невероятен проводник на електричество и топлинна енергия.

Екипът от растениевъди и инженери обаче намира по-евтин вариант, който е със същите качества. „Новият процес на производство е прост. Нужно ни е само тиксо, а цената е няколко цента", казва Донг.

Сензорите са направени от графен оксид, материал, който е много чувствителен към водни пари. "Наличието на водни пари променя проводимостта на материала, което може да бъде количествено определено, за да се измери точното проникване от листа", обяснява той.

С извоюван патент и успешно тестван в лабораторни и пилотни полеви експерименти, тригодишна субсидия ($ 472,363) от американското министерство на земеделието ще съдейства на екипа на Донг за по-големи полеви тестове в царевичните насаждения.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Патици вместо пестициди в оризищата е 2 в 1

Специално отглеждани патици се пускат в оризовите полета, които изяждат всички насекоми и плевели, които вредят на културата. Те дори изяждат семената на плевелите, което означава,

Няма снимка

Чисти царевични посеви с подходящи хербициди

На демонстративното поле на Порфолио Фарм - Тръстеник, в насажденията на ПК „Зора“ сме приложили две хербицидни комбинации, които са насочени срещу смесен тип заплевеляване в царевица,

Няма снимка

Сухоустойчивите хибриди гарантират по-високи добиви

Рекордни добиви ще отчетат тази година фирмите, предлагащи качествени семена от царевица и слънчоглед. Няма съмнение, че сред лидерите е и Пионер Семена. В опитните парцели на Портфолио Фарм в с.

Няма снимка

Сеитбата на рапица напредва

Сеитбата на рапица върви с бързи темпове. Фермери от някои райони на страната споделят, че вече са приключили със засяването на маслодайната култура.

Няма снимка

С биостимулатор за безпроблемно поникване

Новата сеитбена кампания на есенниците започна, а с нея и предизвикателствата пред фермерите. Често обаче в периода на сеитба климатичните условия не винаги са благоприятни за бързото покълване на

Няма снимка

Преджътвено кълнене на класовете

До началото на жътвата от есенните посеви се очакваха добри добиви, доближаващи до максималните, получени през 2017 г. Обаче необикновените по честота,

Още от Фермер
Няма снимка

Професионалистите съветват: Важни моменти при есенното зазимяване

В зависимост от силата им пчелните семейства в кошерите система Дадан-Блат и лежак трябва да бъдат осигурени за зимата с по 14-18 кг мед и 2-3 пити цветен прашец,

Няма снимка

Кивито се формира и като асма

На какво разстояние се засажда кивито: . Ако се отглежда на редове, то се засажда на 2.5-3 м между тях и 3-3.5 м вътре в реда. . При асмовидно отглеждане, разстоянието е по-малко 2-2.5 м.

Няма снимка

На 141 дка подпомогнаха растежа на млади горски култури в Тервел

Лесовъдите от ддържавното ловно стопанство „Тервел” подпомогнаха растежа на две- и тригодишни горски култури в землищата на селата Коларци и Ангеларий.

Няма снимка

Разкриха подпалвача на 220 бали сено в монтанско село

Криминалисти разкриха подпалвача на пожар в земеделски масив на стопанин от монтанско село. За времето от 16 часа на 19- ти до 8 часа на 20-ти септември пламнал пожар в нива в местността „Край село“

Няма снимка

Утре настъпва есента, температурите остават летни - до 31 градуса

Утре в 4 ч. и 54 мин. настъпва астрономическата есен, съобщават от НИМХ-БАН. През нощта ще има разкъсана облачност. В Дунавската равнина ще се появи умерен западен вятър.

Няма снимка

Колко тежат старите пити

Новоизградена Дадан-блатова пита тежи 0,140-0,150 кг, но след излюпването на шест поколения пило – двойно повече, а след 15 поколения – почти три пъти повече, информира pchelari.com.