Хитът на европазара е BG ярешко

09 юли 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Ферма “Юстина”, единствената у нас, отглежда месодайната порода и вече има заявки за доставки и в Европа на разплодни животни и свежо ярешко месо

Жени Владинова с. Устина, община Родопи

През последните години козето месо от породата Боер се придвижва в класацията на червените меса, и то нагоре. Възможно ли е ярешкото да стане следващият голям хранителен тренд, и то в световен мащаб? И дали следващото ястие, което ще сервираме за семеен празник, няма да е от ярешко месо Боер? Ако е така, предстои жестока пазарна битка, където доминират крехкото агнешко, финото телешко, лекото пилешко и други диетични меса.

Добрата новина е, че у нас вече работи почти на пълен капацитет ферма “Юстина”, чийто краен продукт е перфектно на вкус и аромат българско ярешко месо от кози Боер.

Антон Цветков, главен мениджър и управител на фермата за кози Боер в с. Устина, обяснява защо ярешкото от породата Боер е деликатесно месо: Първо, няма онзи специфичен мирис, който най-често е причина козето да не се консумира от много хора. Но месото на тази порода кози е абсолютно без миризма. Прави ни впечатление, че хората направо се побъркват, когато участваме на изложение. Те са силно впечатлени от вида на породата Боер, още повече, че у нас кози се отглеждат предимно за мляко, обяснява Антон Цветков и си припомня последното животновъдно изложение в Сливен, където интересът е бил огромен. И с основание, защото породата кози Боер е за производство само на месо а през последните години то е сред топ-месата в света.

В Западна Европа са "полудели" - търсенето е огромно и от фермери, и от ресторантьори, и от потребители. А качеството на месото е уникално - по-малко мазнини от пилешкото, повече протеини от телешкото, крехко, вкусно и ароматно. В класацията на леките меса държи първо място. Козето месо съставлява 60% от червеното месо в световен мащаб. Но сякаш досега е било недооценно. Може би причината е в традициите и в липсата на месна порода - особено в Европа, където досега кози са отглеждани само за мляко.

А месото е от излишните мъжки приплоди, нещо като страничен продукт на млечната козевъдна промишленост, от които фермерите бързат да се освободят. Според данните на Евростат обемът на козето месо в производството на месо в ЕС-28 е “скромен” - едва 0,1%.

Освен това е съсредоточен само в седем държави-членки на ЕС, осигуряващи 95,6% от козето в Съюза. Разбира се, и у нас, и в Европа винаги се е консумирало ярешко, но само от ценители-кулинари, а специфичната миризма се е туширала със специално приготовление.

Единствената ферма за кози Боер у нас е по европейски проект и до края на годината трябва да отчетат 300 кози-майки и 500 ярета.

Това е и капацитетът й. В момента имат 230 майки и 151 ярета. Породата Боер е южноафриканска, месодайните й качества, както стана ясно, са уникални, а млякото й е само за отглеждане на приплодите.

Ферма "Юстина" е оборудвана по всички европейски стандарти. За да си подсигурят резерв от основните фуражи, обработват около 1500 дка земя. Все още част от фуражите засега купуват, но предстои да заработи фуражната кухня, която ще гарантира перфектно изхранване на козите. Във фермата още от началото работи и тревомат, който осигурява зелен фураж целогодишно. Например слагат ечемик и след 7 дни е покълнал, след което го смесват с другите фуражи за козите, за да обогатят дажбата с ценни хранителни вещества. От 100 кг ечемик на зърно се получават до 500 кг кълнове и зелена маса. Това е от голяма полза особено за зимата, когато няма качествени зелени фуражи.

Разполагат и с фотоволтаици - 160 киловата. А на 70 метра над фермата са изградени два резервоара - единият 1000 кубика, другият 500 куб. През деня се използва слънчевата активност чрез фотоцентралата, за да се напълнят, а през нощта поливките на фуражните култури са без разходи

Ефектът от тази схема е около 90% спестени разходи. Във всяка своя дейност се стремим да минимизираме разходите, така себестойността на крайния продукт е ниска, което веднага вдига рентабилността на производство, обяснява главният мениджър Антон Цветков.

Все още фермата не развива активна търговска дейност. До края на годината трябва да финализират европроекта. Тогава ще започнат да предлагат на българския пазар кози-майки от породата Боер, но в момента продават само мъжки - малки разплодни животни на фермерите. А това позволява смесване на кръвта с други породи. Тук, в "Юстина", експериментират в създаването на кръстоски на Боер с Алпийска коза, с Англо-нубийска и с Българска бяла млечна. И получават приплоди с уникални качества. От Боера взимат едрината, т.е месото. Англо-нубийската пък има повече мляко и ярето се изхранва повече и става много по-едро. Комбинирали сме мъжки Боер и женска Българска бяла и също имаме перфектни резултати - ярето от кръстоската става с 5-6 кг по-голямо от чистия Боер, казва управителят.

И защото подхванахме породните качества и селекцията, търсим мнението на Минчо Терзиев - зооинженерът на фермата. А той е категоричен: условията на отглеждане във фермата са максимално добри - и климатичните в района, и това, което предлага самата ферма като организация. Може да се каже, че са перфектни за отглеждане на кози Боер, казва зооинженерът.

И обяснява защо е така: Козите пасат на пасище от тревни смески с електропастир - поръчват специални тревни смески от Австрия. Теренът е разделен на сектори и при изпасването на единия, козите се местят на съседния. Докато обиколят всичките, първият отново е готов за паша.

Тревните смески доста добре се оползотворяват от животните.

А когато е добро пасището, се намалява дажбата на изхранване с включена зелена маса. По този начин отново се намалява себестойността на готовата продукция. Целта е във всеки отделен производствен сегмент да се снижат разходите, т.е. себестойността и да се повиши рентабилността. Но се прави само при условие, че не вреди на животните и на качеството на крайния продукт, уточнява Минчо Терзиев. Фермата е разделена на сектори - мъжки и женски, и малки, които са отбити. Всеки месец се проследява прирастът - това е едно от изискванията по проекта. 

Целта е всяка коза за 2 години да има 3 раждания - а тя може да роди 2-3-дори 4 ярета! Цикълът е следният: бременните кози 5 месеца носят, малките бозаят 3 месеца, отбиват ги и ги заплождат отново.

Зооинженерът напомня, че всеки фермер задължително трябва да се съобразява с възрастта на животните, както и с други времеви отрязъци при отделните възрасти. Пример - породистият пръч може да се ползва като осеменител до 5 години. Схемата при козите е за 2 години 3 пъти да се заплождат.

И защото непрекъснато говорим за себестойност, подхващаме цените на козите и на крайния продукт - месото. Не е трудно да се предположи, че ярешко месо от породата Боер е скъпо - още повече, че го няма в България. А и самите животни са много скъпи - тези кози са от Франция, Германия и Австрия. Много пари струват - хиляди евро всяка една. И защото сме първите, започваме внимателно да подготвяме пазара, обяснява управителят Антон Цветков. В момента фермата продава малки мъжки яренца за разплод за 800 лв.

И за да няма възклицания по повод на цената, едно уточнение - в Германия същото мъжко разплодниче струва 1500 лв. Цената тук е наполовина, защото се съобразяваме с българския пазар, казва Антон Цветков. А ярешко месо за консумация, ако върви на трупче, го продават за 24 лв. с ДДС (в Европа е 25 евро/кг с ДДС).

Главният мениджър на фермата уточнява, че много скоро ще започнат да предлагат и породисти женски ярета, но още нямат конкретна цена. Предстои проучване на пазара - възможностите на купувача, обем на търсене и чак тогава взимане на решение за определяне на цена на разплодните животни. Защото за създаване на ферма козите майки са базата, на която се гради. И ако си добър професионалист, ще успееш, обяснява управителят. Ето, самият той планира да вкара още 5-6 вида нова кръв във фермата от Америка, от Холандия и от други държави. Това е задължително, за да се избегне инбридинг - да няма близкородствено съешаване. За този проблем трябва да се мисли отрано, още при създаването на поголовието. Още повече че ферма "Юстина" има и лаборатория за осеменяване

Това е още един пазарен дял, обяснява Цветков.

Плановете са замразяване на сперма, която ще продават в чужбина. Имат пълно оборудване за създаване на семенна банка. Така стават независими по отношение на поддържането на породата и възможност за отделен бизнес за продаване на семенна течност.

Но работата не свършва с окончателното изграждане на фермата, което трябва да приключи по проект до края на 2018 г. Има проект и за цех за преработка на месо където ще се произвеждат перфектните мезета от ярешко.

Когато работиш добре, добрите отзиви не закъсняват. И козевъдна ферма "Юстина" ги получава от европейските министри по земеделие при посещението им на 4 юни. Посрещнахме гостите и ги почерпиха с ярешко и с вино собствено производство - останаха очаровани, разказва Антон Цветков. А председателят на Германската асоциация на козевъдите и овцевъдите заяви, че такава ферма не е виждал в Германия.

Тази оценка да ти даде германец, не е малко като признание, още повече, че козите ни са доставени от Германската асоциация на козевъдите, уточнява управителят.

Добрите решения не свършват - целият комплекс е изграден така, че съчетава екотуризъм и атракцион- с фермата и винарната "Вила Юстина"

Фермата разполага и с около 450 дка лозови масиви. Във "Вила Юстина" произвеждат бели и червени вина - около 15 вида са, разполагат с винарска изба.

Оттук идва и другият им бизнес - предлагат организирани обиколки на целия комплекс - през лятото почти всеки ден посрещат по един автобус с чужденци. Гостите се наслаждават на прекрасната природа, на уникалните кози, из района на фермата се разхождат двойки пауни, щрауси мътят яйцата си, лами се крият на сянка под екзотична растителност, а някъде горе, по-нависоко - има дори и муфлони. И защото има много туристи, в момента се изгражда и хотелска част - с около 35 стаи, плюс басейн и спортни площадки. До края на годината целият комплекс ще е готов, което означава,че ни чака още повече работа, с усмивка споделя главният мениджър и управител Антон Цветков.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Евроексперти: Африканската чума ще промени глобалното свиневъдство

Епизоотията от африканска чума по свинете (АЧС) може скоро да се превърне в кошмара на европейската месна промишленост, тъй като болестта заплашва да се разпространи в целия континент,

Няма снимка

Въпреки огнищата на АЧС Литва ще изнася прасета за Украйна

Литовските свиневъди се радват на полученото разрешение за износ на прасета в Украйна, съобщава REGNUM. Контролиращите украински органи констатират, че въпреки епизоотията от африканска чума по

Няма снимка

Заради мастит много юници не доживяват до края на първата лактация

Заради мастит много юници не доживяват до края на първата лактация Разходите за лечение са от 170 до над 800 евро Д-р Петер Цигер Иновационна група "Млякото на Хесен" Една трета от кравите в

Няма снимка

Огнище на птичи грип в промишлена птицеферма за кокошки-носачки в пловдивското с. Трилистник

Българската агенция по безопасност на храните констатира първично огнище на заболяването инфлуенца по птиците (грип) в промишлен животновъден обект за отглеждане на кокошки-носачки, намиращ се в с.

Няма снимка

Ново: Пилетата се излюпват в птицефермата

Птицевъдите от Северозападна Европа, които отглеждат бройлери, вече не зареждат еднодневни пилета от люпилните, защото работят по иновативната концепция NestBorn.

Няма снимка

БАБХ: Заразени с бруцелоза животни могат да предадат болестта и на хората

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) припомнят, че в резултат на изследване на 28 овце от стопанство в село Вуково, община Бобошево, обл.

Още от Фермер
Няма снимка

Професионалистите съветват: Важни моменти при есенното зазимяване

В зависимост от силата им пчелните семейства в кошерите система Дадан-Блат и лежак трябва да бъдат осигурени за зимата с по 14-18 кг мед и 2-3 пити цветен прашец,

Няма снимка

Кивито се формира и като асма

На какво разстояние се засажда кивито: . Ако се отглежда на редове, то се засажда на 2.5-3 м между тях и 3-3.5 м вътре в реда. . При асмовидно отглеждане, разстоянието е по-малко 2-2.5 м.

Няма снимка

На 141 дка подпомогнаха растежа на млади горски култури в Тервел

Лесовъдите от ддържавното ловно стопанство „Тервел” подпомогнаха растежа на две- и тригодишни горски култури в землищата на селата Коларци и Ангеларий.

Няма снимка

Разкриха подпалвача на 220 бали сено в монтанско село

Криминалисти разкриха подпалвача на пожар в земеделски масив на стопанин от монтанско село. За времето от 16 часа на 19- ти до 8 часа на 20-ти септември пламнал пожар в нива в местността „Край село“

Няма снимка

Утре настъпва есента, температурите остават летни - до 31 градуса

Утре в 4 ч. и 54 мин. настъпва астрономическата есен, съобщават от НИМХ-БАН. През нощта ще има разкъсана облачност. В Дунавската равнина ще се появи умерен западен вятър.

Няма снимка

Колко тежат старите пити

Новоизградена Дадан-блатова пита тежи 0,140-0,150 кг, но след излюпването на шест поколения пило – двойно повече, а след 15 поколения – почти три пъти повече, информира pchelari.com.