Лятното торене е като десерт за лозата

06 юли 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

За повишаване на съдържанието на микро- и макроелементи в листата, за по-висок добив и по-добро качество на плодовете много помага листното подхранване.

Неговите плюсове

То е незаменимо в критични ситуации и особено при ограничено кореново хранене, прричинено от почвено засушаване, неблагоприятна температура и рН на почвата, когато хранителните вещества са силно фиксирани от почвата.

Особено ценно е в по-късния период на вегетацията, когато хранителните вещества са насочени към плодовете, а кореновата активност за поглъщането им може да стане ограничаващ фактор по една или друга причина.

То снабдява растенията много по-бързо от почвеното торене, но ефектът е по-краткотраен и препаратите трябва да бъдат прилагани повече пъти през вегетацията със сравнително ниски концентрации - поради опасността от получаване на пригори по листата.

Листните торове оказват значителен ефект върху адаптацията на трайните насаждения към различни стресови фактори и за възстановяване след различни повреди и стресове - измръзване, градушки и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Съвети за беритбата на грозде

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

Няма снимка

Калиев метабисулфит или серниста киселина за виното

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

Няма снимка

Пробата е като руска “брага”

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

Няма снимка

За чиста серпентина на казана водата е майсторът

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

Няма снимка

Какви грешки се допускат при производството на ракия

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

Няма снимка

От кои сортове какво вино става

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно Вино се произвежда от прясно грозде, знаят добрите майстори. Но е важно и да знаем от кои сортове какво да очакваме и от кои сортове какво

Още от Фермер
Няма снимка

Разширени вени

Не бързайте да искате операция Д-р Емилия Бенова Терминът разширени вени или варикоза (на латински: varicose - разширение) е заболяване, обозначаващо състояние на разширение,

Няма снимка

Изнасяме повече пшеница и ечемик

Експортът на пшеница и ечемик нараства съответно с 10,6% и 24,5%, в сравнение с предходния пазарен сезон, докато този на рапица намалява с 12,3% за 2017/18 пазарна година.

Няма снимка

По-високи добиви от трайните насаждения

При почти всички трайни насаждения и етерично-маслени култури, в средата на септември, експертите от земеделското министерство отчитат ръст на производството на годишна база - с 2,

Няма снимка

Слънчево и без валежи през почивните дни, температурите ще са до 32 градуса

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

Няма снимка

Подновете поне половината пити в гнездото

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

Няма снимка

Кога горчат зеленчуците

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,