Бременните зайкини имат завишени нужди

06 юли 2018 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Това означава повече протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д, Е и К

Добре е да добавяте към храната: креда; дикалциев сулфат; монокалциев сулфат; сол.

Дажбата трябва да съдържа 160-170 г суров протеин, както и 12-14% сурови влакнини, е препоръката на специалистите по хранене.

ВНИМАНИЕ! Плесенясалите и загнили зелени фуражи са опасни! Те могат да предизвикат отравяния и други неразположения, които да предизвикат аборт.

Какво да осигурите: зелени фуражи - 70-90 г; пшенични трици - 15-20 г; шрот - 15-20 г; сено люцерново - 0;

Примерни дажби за бременни зайкини: зелени фуражи - 70-90 г; пшенични трици - 15-20 г; шрот - 15-20 г; сено люцерново - 0; корено- и клубеноплодни - 0; зелена люцерна или трева - 850-900 г; креда - 1-1,5 г;сол -1,5 г.

Ако давате гранулиран комбиниран фураж имайте предвид, че количеството вода за пиене рязко се увеличава. Бременните зайкини се нуждаят според сезона от 0,8 до 1 л вода дневно. При кърмещите количеството вода е в зависимост от броя и възрастта на зайчетата - от 2 до 2,5 л вода дневно.

Добре е да знаете, че при хранене със зелени фуражи потребностите от фуражи са по-малки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Стресираният кон е неработоспособен

Хроничният стрес се отразява отрицателно на здравословното състояние, на дълголетието и на работоспособността на домашния кон. Постоянно повишеното нервно-психично напрежение напрежение,

Няма снимка

Как да храните отбити зайчета

Първите 10-15 дни след отбиването са критични за зайчетата и не е случайно, че именно тогава смъртността е най-голяма,

Няма снимка

Здравата коза е със здрави копита

Здравето на козата зависи и от състоянието на копитата й. Но специалистите уточняват, че на състоянието им се отразяват и условията, при които се отглежда козата и изхранваните фуражи.

Няма снимка

Овцата е с диария

Какво да правим Може да давате само сено и вода, докато дойде ветеринарят. Много стопани, за да спрат диарията на овцете, дават няколко пъти дневно отвара от дъбова кора Приготвя се от 1 супена

Няма снимка

Младите птици снасят малки яйца

Като пораснат, ще дойдат и големите, напомнят специалистите Ако имате ярки - млади кокошки, няма защо да се притеснявате, че яйцата им са по-дребни. С времето вероятно те ще започнат да снасят

Няма снимка

Суровите тиквени семки гонят глистите

Давайте ги на гладно на птици и животни Всеки знае колко вкусни и полезни са тиквените семки. Това се отнася и за домашните птици и животни. Съдържащото се в тях тиквено масло парализира чревните

Още от Фермер
Няма снимка

Професионалистите съветват: Важни моменти при есенното зазимяване

В зависимост от силата им пчелните семейства в кошерите система Дадан-Блат и лежак трябва да бъдат осигурени за зимата с по 14-18 кг мед и 2-3 пити цветен прашец,

Няма снимка

Кивито се формира и като асма

На какво разстояние се засажда кивито: . Ако се отглежда на редове, то се засажда на 2.5-3 м между тях и 3-3.5 м вътре в реда. . При асмовидно отглеждане, разстоянието е по-малко 2-2.5 м.

Няма снимка

На 141 дка подпомогнаха растежа на млади горски култури в Тервел

Лесовъдите от ддържавното ловно стопанство „Тервел” подпомогнаха растежа на две- и тригодишни горски култури в землищата на селата Коларци и Ангеларий.

Няма снимка

Разкриха подпалвача на 220 бали сено в монтанско село

Криминалисти разкриха подпалвача на пожар в земеделски масив на стопанин от монтанско село. За времето от 16 часа на 19- ти до 8 часа на 20-ти септември пламнал пожар в нива в местността „Край село“

Няма снимка

Утре настъпва есента, температурите остават летни - до 31 градуса

Утре в 4 ч. и 54 мин. настъпва астрономическата есен, съобщават от НИМХ-БАН. През нощта ще има разкъсана облачност. В Дунавската равнина ще се появи умерен западен вятър.

Няма снимка

Колко тежат старите пити

Новоизградена Дадан-блатова пита тежи 0,140-0,150 кг, но след излюпването на шест поколения пило – двойно повече, а след 15 поколения – почти три пъти повече, информира pchelari.com.