Сивото гниене тръгва с кафяви петна

10 юли 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Десертните сортове са по-податливи

През юли в лозовите насаждения се провежда третиране и срещу сиво гниене, което е една от икономически важните болести по лозата и може да провали гроздовата реколта.

Гъбата e широко разпространена в природата, а болестта се развива по всички части на лозата, но най-сериозни повреди тя причинява по зърната през периода на зреене на гроздето

Благоприятните условия са налице - продължителен дъждовен период, висока атмосферна влажност - над 90%, и температури от порядъка на 20-25 градуса. Болестта има кратък инкубационен период - 2-3 дни.

Нападнатите гроздове първо се покриват с кафяви петна, а след това със сива плесен.

Повишен е рискът след повреди от градушка както и от брашнеста мана (оидиум) и гроздови молци.

Десертните сортове и тези с нежна кутикула и сбити гроздове са по-податливи на заразяване с патогена.

От червените сортове по-устойчиви на болестта са Каберне совиньон, Руен, Мавруд, Рубин, Широка мелнишка.

Не бива да се разчита само на това, което може да свърши химията, а се изисква да се правят и редовни агротехнически мероприя като просветляващите резитби.

Пръсканията обаче са си задължителни, а и най-полезни, когато се извършват навреме - това важи и за гроздовите молци, и за маните, и за профилактични третирания през критичните фази от вегетацията на лозата.

Профилактичните третирания се правят в края на цъфтежа на ресите, преди затварянето на чепките, при прошарване на зърната и 3-4 седмици преди узряване на гроздето.

За борба със сивото гниене могат да се използват фунгицидите Суич 62,5 ВДГ 0,08% (35 дни карантинен срок), Топ Плюс 70 ВП - 0,1% (14 дни), Топсин М ВДГ - 0,1% (14 дни), Тирам 80ВГ - 0,4% (21 дни). Фунгицидите Топ Плюс 70 ВП - 0,1% и Топсин М ВДГ - 0,1% се използват с ефект за комбинирана борба срещу сивото гниене и брашнестата мана.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Съвети за беритбата на грозде

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

Няма снимка

Калиев метабисулфит или серниста киселина за виното

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

Няма снимка

Пробата е като руска “брага”

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

Няма снимка

За чиста серпентина на казана водата е майсторът

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

Няма снимка

Какви грешки се допускат при производството на ракия

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

Няма снимка

От кои сортове какво вино става

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно Вино се произвежда от прясно грозде, знаят добрите майстори. Но е важно и да знаем от кои сортове какво да очакваме и от кои сортове какво

Още от Фермер
Няма снимка

Професионалистите съветват: Важни моменти при есенното зазимяване

В зависимост от силата им пчелните семейства в кошерите система Дадан-Блат и лежак трябва да бъдат осигурени за зимата с по 14-18 кг мед и 2-3 пити цветен прашец,

Няма снимка

Кивито се формира и като асма

На какво разстояние се засажда кивито: . Ако се отглежда на редове, то се засажда на 2.5-3 м между тях и 3-3.5 м вътре в реда. . При асмовидно отглеждане, разстоянието е по-малко 2-2.5 м.

Няма снимка

На 141 дка подпомогнаха растежа на млади горски култури в Тервел

Лесовъдите от ддържавното ловно стопанство „Тервел” подпомогнаха растежа на две- и тригодишни горски култури в землищата на селата Коларци и Ангеларий.

Няма снимка

Разкриха подпалвача на 220 бали сено в монтанско село

Криминалисти разкриха подпалвача на пожар в земеделски масив на стопанин от монтанско село. За времето от 16 часа на 19- ти до 8 часа на 20-ти септември пламнал пожар в нива в местността „Край село“

Няма снимка

Утре настъпва есента, температурите остават летни - до 31 градуса

Утре в 4 ч. и 54 мин. настъпва астрономическата есен, съобщават от НИМХ-БАН. През нощта ще има разкъсана облачност. В Дунавската равнина ще се появи умерен западен вятър.

Няма снимка

Колко тежат старите пити

Новоизградена Дадан-блатова пита тежи 0,140-0,150 кг, но след излюпването на шест поколения пило – двойно повече, а след 15 поколения – почти три пъти повече, информира pchelari.com.