От какво грозде да се прави вино

11 юли 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант

Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Но кога гроздето е като хубавата мома и е най-добро за вино?

Отговаряме:

Най-добро вино се прави, когато гроздето е в технологична зрялост, т.е.когато количеството на захар, киселини и ароматични вещества е оптимално, а това за всеки сорт е различно

Постигането на технологична зрялост зависи от много фактори. Ето кои са по-важните.

Натоварване на лозата - колкото по нея има повече гроздове, толкова тя е по-натоварена. За всеки сорт си има оптимално натоварване, което тя може да понесе и да даде на гроздето най-добри условия за постигане на технологична зрялост. Ако лозата е много натоварена, защото стопанинът иска да получи повече грозде, това затруднява много изхранването и зреенето и често дори и в края на гроздобера гроздето не е успяло да узрее и да достига технологична зрялост.

Това е най-често срещаният конфликт между лозар и винар

В повечето винарски страни този проблем е решен. В България за съжаление вече има недостиг на винено грозде, лозарите се възползват от това и натоварват много растенията.

Често винарските изби получават грозде с по-ниски показатели от договорените и техните очаквания да се получи качествено вино не се оправдават въпреки усилията на технолога.

За да се елиминира претоварването на лозата, е необходимо да се коригира добивът чрез зелена резитба

За тази цел се отстранява част от листната маса и от чепките, които често са наранени от градушка, повредени са от болести, а може и да са съвсем нормални. По този начин се регулира добивът.

За съжаление това се прави задължително само в лозовите масиви, които са собственост на винарските изби, както и от някои лозаро-винари, но малцина, които произвеждат грозде за собствено производство.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Съвети за беритбата на грозде

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

Няма снимка

Калиев метабисулфит или серниста киселина за виното

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

Няма снимка

Пробата е като руска “брага”

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

Няма снимка

За чиста серпентина на казана водата е майсторът

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

Няма снимка

Какви грешки се допускат при производството на ракия

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

Няма снимка

От кои сортове какво вино става

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно Вино се произвежда от прясно грозде, знаят добрите майстори. Но е важно и да знаем от кои сортове какво да очакваме и от кои сортове какво

Още от Фермер
Няма снимка

Професионалистите съветват: Важни моменти при есенното зазимяване

В зависимост от силата им пчелните семейства в кошерите система Дадан-Блат и лежак трябва да бъдат осигурени за зимата с по 14-18 кг мед и 2-3 пити цветен прашец,

Няма снимка

Кивито се формира и като асма

На какво разстояние се засажда кивито: . Ако се отглежда на редове, то се засажда на 2.5-3 м между тях и 3-3.5 м вътре в реда. . При асмовидно отглеждане, разстоянието е по-малко 2-2.5 м.

Няма снимка

На 141 дка подпомогнаха растежа на млади горски култури в Тервел

Лесовъдите от ддържавното ловно стопанство „Тервел” подпомогнаха растежа на две- и тригодишни горски култури в землищата на селата Коларци и Ангеларий.

Няма снимка

Разкриха подпалвача на 220 бали сено в монтанско село

Криминалисти разкриха подпалвача на пожар в земеделски масив на стопанин от монтанско село. За времето от 16 часа на 19- ти до 8 часа на 20-ти септември пламнал пожар в нива в местността „Край село“

Няма снимка

Утре настъпва есента, температурите остават летни - до 31 градуса

Утре в 4 ч. и 54 мин. настъпва астрономическата есен, съобщават от НИМХ-БАН. През нощта ще има разкъсана облачност. В Дунавската равнина ще се появи умерен западен вятър.

Няма снимка

Колко тежат старите пити

Новоизградена Дадан-блатова пита тежи 0,140-0,150 кг, но след излюпването на шест поколения пило – двойно повече, а след 15 поколения – почти три пъти повече, информира pchelari.com.