5 тенденции, които ще променят земеделието

10 август 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Ани Димитрова по материали на Future farming

Според Бостън Консултинг Груп тези 5 тенденции ще променят земеделието:

прецизно земеделие, автоматизация, консолидация, професионализъм, недостиг на работна ръка.

Докладът на проучването, извършено от Boston Consulting Group (BCG), казва, че няколко мегатенденции се съчетават, за да се увеличи търсенето на селскостопански продукти и по този начин да се насърчи развитието на иновации, повишаващи производителността.

Увеличаване

на търсенето и

производството

Въпреки че търсенето и производството на селскостопански продукти, т.е. храна, ще се увеличи глобално, BCG очаква техните нива да се различават в различните континенти.

Северна Америка и Южна Америка ще увеличат нетния износ на повечето суровини, докато в Азия (особено в Китай) ще се наблюдава съответно увеличение на нетния внос.

За страните в Западна Европа растежът на производството ще доведе до запазване на нетния негативен търговски баланс на селскостопанските продукти.

В Източна Европа се предвижда нетен износ на зърнени и маслодайни култури; това обаче ще изисква политическа стабилност в Украйна, основен фактор за излишъка.

Интервюта на фермери

За да се идентифицират основните тенденции, засягащи земеделските стопанства до 2030 г., BCG интервюира европейските фермери във Франция, Германия, Полша и Обединеното кралство и анализира патентните заявки от 2010-2014 г., свързани главно със защитата на културите. "Предоставянето на резистентност срещу вируси би било революционно, тъй като сега не съществуват антивирусни средства за защита на растенията."

Според авторите изследването се фокусира върху Европа, но стратегическите последици са приложими в световен мащаб. Европейските земеделски стопани смятат, че консолидирането на земеделските земи и недостигът на работна ръка ще бъдат сред основните тенденции, засягащи селскостопанските структури до 2030 г.

Недостигът на работна ръка ще се засили, тъй като все повече членове на семейството избират да преследват кариери извън земеделието. В съчетание със стремежа към консолидиране, това ще принуди много земеделци, които се пенсионират, да продадат земята си. Потенциалните купувачи ще включват не само съседните земеделски производители, но и фондовете за дялово участие и държавните инвестиционни фондове, въпреки че в някои страни техните инвестиции могат да бъдат възпрени от ограничения върху собствеността върху земеделските земи. Тези инвеститори могат да се опитат да оптимизират доходността и да подобрят оперативната ефективност, за да увеличат възвръщаемостта.

Прецизното земеделие

- основна тенденция

BCG заключава, че прецизното земеделие ще бъде основната тенденция за преструктуриране на земеделието в световен мащаб. Прецизното земеделие използва данни на ниво квадратен метър или дециметър или дори на единично растение, за да оптимизира потреблението на входни данни и да направи корекции, за да приспособи променливите характеристики в и между полетата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

На 12 септември в София - възлов дебат за ОСП и таваните на субсидиите

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

Няма снимка

Спад на борсата в Чикаго

Доларът намалява темпа на укрепването си. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е загрижен за ръста на американската валута. Търговците ще следят срещата на ръководителите на централните

Няма снимка

Български био-шоколад е отличен с международна награда във Великобритания

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

Няма снимка

Институтът по лозарство и винарство кани на открит ден и дегустация

На 23 август т.г. учените ще представят селекционираните нови десертни и винени сортове лози, както и ще предложат лози за реализация на желаещите. В четвъртък от 10.30 ч.

Няма снимка

Публикувани са уведомителните писма за застъпените площи за 2018

Могат да се намерят на електронната страница на Държавен фонд "Земеделие" и общо са 9 456 на брой - отнасят се за площите, декларирани от повече от един кандидат за кампания 2018.

Няма снимка

Русия ще даде на китайски инвеститори 1 млн. хектара земеделска земя

Русия възнамерява да предостави на китайски инвеститори огромно количество земя за селскостопански проекти. Това заяви директорът на инвестиционния отдел на Агенцията на Далечния изток за привличане

Още от Фермер
Няма снимка

Добрички панаир - от 28 до 31 август

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

Няма снимка

При най-малкия контакт с пчела акарът моментално се прикрепя към нея

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

Няма снимка

Женският акар Вароа живее до 10 месеца

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

Няма снимка

Нови хибриди рапица от Лимагрейн

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

Няма снимка

От днес до 25.08. Пловдив представя майсторска ракия на световен конкурс

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е

Няма снимка

Не Испания, а Дания е страната с повече прасета, отколкото хора

Испания не отглежда повече прасета, отколкото е населението й. Това казва Евронюз, опровергавайки статия от британска медия.  Твърдението все пак е валидно за миналата година,