Животновъди от Странджа протестират заради загубите от чумата по овцете и козите

10 август 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Животновъди от Ямболско и региона, засегнати от чумата по дребните преживни животни, блокираха тази сутрин пътя Елхово - Шарково, съобщи БНТ. Те поискаха Българската агенция по безопасност на храните да свали забраната за продажба на месо и мляко заради големите загуби, които търпят.

Със заповед на Агенцията по безопасност на храните на стопаните около огнищата на чума по дребните преживни животни бе забранено пускането на животните на паша. Повече от месец те се отглеждат в оборите, което води до сериозни финансови загуби.

Заради наложената забрана няма пазар на младите животни и купуване на животни за разплод.

Подадените жалби още през юли срещу избиването на животните са прекратени от Върховна административна прокуратура. Междувременно стана ясно, че кръвните проби в 20-километровата зона около огнищата на чума вече са взети и са изпратени за анализ в лабораторията.

По отношение на повдигнат въпрос от страна на животновъди за възможността дребни преживни животни от засегнатите от чума региони да се колят във вътрешността на страната,от БАБХ напомниха, че на този етап това не е възможно.

Ограниченията са наложени с Решение за изпълнение(ЕС) 2018/954 на Комисията от 4 юли 2018 г. за установяване на определени защитни мерки с оглед на предотвратяване на разпространението на чумата по дребните преживни животни в България.

Съгласно това решение животните трябва да се заколят в кланица в зоната (седемте южни общини на Ямболска и Бургаска област) и месото да се реализира в същата зона. Добитото от зоната месо и мляко може да напусне зоната, само ако е преминало подходящата термина обработка, описана в решението.

Действащото решение налага тези ограничения до 28 декември 2018 г. – т.е. преди тази дата овце и кози от тези 7 общини не могат да се колят и да се продават извън тях.

Опитите за реализация на месо и мляко, добити в тази зона във вътрешността на страната може да доведе до увеличаване на зоната с наложени ограничения, както и до удължаване на срока на наложените ограничения. В тази връзка БАБХ призовава животновъдите, както и другите граждани на страната, да спазват наложените ограничения.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Разрешиха на крави да се къпят на нудистки плаж в Швеция

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

Няма снимка

Второ огнище на АЧС в Китай през август - този път в кланица

Второ огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в китайски кланица, беше потвърдено от китайското Министерство на земеделието и от Световната организация за здравеопазване на животните (OIE).

Няма снимка

Първата в света плаваща кравеферма откриват в Ротердам до края на годината

На пристанището на холандскя град Ротердам завършва строителството на първата в света плаваща кравеферма, съобщи MercoPress. Целта на проекта е осигуряване на града с устойчиви млечни продукти.

Няма снимка

Първично огнище на туберкулоза по говедата в кравеферма в Стрелча

Първично огнище на туберкулоза по говедата е регистрирана в кравеферма край Стрелча, съобщават от Община Стрелча. В региона се въвеждат строги мерки за недопускане на разпространяване на заболяването,

Няма снимка

Пасищни мухоловки предпазват кравите

От години американски говедовъди спасяват с тях стадата си от опасни насекоми Може ли да спасите пасящите крави от досадните и пренасящи заболявания мухи?

Няма снимка

От какво зависят добивът и качеството на сеното?

Важни са тънкостите при косенето и сушенето на грубите фуражи Ангел Рангелов Добивът и качеството на сеното освен от времето на косене зависи и от начина на сушене, прибиране и съхранение.

Още от Фермер
Няма снимка

На 12 септември в София - възлов дебат за ОСП и таваните на субсидиите

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

Няма снимка

Добрички панаир - от 28 до 31 август

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

Няма снимка

При най-малкия контакт с пчела акарът моментално се прикрепя към нея

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

Няма снимка

Женският акар Вароа живее до 10 месеца

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

Няма снимка

Нови хибриди рапица от Лимагрейн

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

Няма снимка

От днес до 25.08. Пловдив представя майсторска ракия на световен конкурс

Световният конкурс Spirits Selection стартира днес в Пловдив.  България е с рекорден брой мостри; 1300 напитки от 50 държави се борят за медал. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е