Препоръчваме ви пчеларска литература: Всичко за нозематозата

12 септември 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Липсата на клинични признаци усложнява диагнозата на нозематозата по всяко време на годината. Прилагането на добри практики е решението, напомня д-р Илиян Гечев, двм., на to-bee.blogspot.com.

Клиничните признаци при нозематоза, предизвикана от Nosema ceranae не са характерни. Заразяването става чрез контаминиране (замърсяване) на цветен прашец със спори от болни пчели събирачки. Те го внасят в пчелното гнездо, след което прашецът се консумира от младите пчели работнички. Спорите достигат до средно черво и проникват в епителните клетки на чревната стена. В резултат на опаразитяването, кислородният стрес в клетките се увеличава и се предизвиква дегенерация на антиоксидантните ензими. В епителните клетки на средното черво при опаразитените пчели нaстъпва дегенерация.

През последните години инвазия с Nosema ceranae е широко разпространена по медоносните пчели Apis mellifera, но без проява на клинични признаци. Редица автори доказват, че този паразит няма отношение към смъртността на пчелните семейства през зимата в Европа, с изключение на Испания.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Подновете поне половината пити в гнездото

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

Няма снимка

Старите пити в гнездото са източник на инфекции

Многогодишни наблюдения на Института по пчеларство показват, че пчелите от семейства, където гнездото е формирано преимуществено от стари тъмни пити, събират с 40-47 % мед по-малко,

Няма снимка

Пчеларите не са запознати с действащите наредби

Затова и търпят много загуби - не знаят на какво да се осланят, как да се защитят и да търсят правата си, твърди зам.-председателят на Пчеларско сдружение Бургас Павлина Кесерджиева,

Няма снимка

С българска технология разширяват фабрика за мед

Новата база трябва да бъде готова през април догодина. В село Масларево, община Полско Тръмбеш ще бъде изградена нова база на фабриката за преработка на мед и пчелни изделия,

Няма снимка

В тъмните пити медът по-често и по-бързо вкисва

В черните пити обемът на меда е с 12 % по-малко, отколкото в светлите, което оказва значително влияние върху масата на новородените пчели. Пчелите, излюпени в килийки на стари пити,

Няма снимка

Кога медът кристализира бързо и кога бавно

Медът, извлечен от новоизградените пити, не кристализира в продължение на 2 месеца, което е 5 пъти по-дълго в сравнение със срока за кристализиране при центрофугирането от тъмни пити от същото

Още от Фермер
Няма снимка

Разширени вени

Не бързайте да искате операция Д-р Емилия Бенова Терминът разширени вени или варикоза (на латински: varicose - разширение) е заболяване, обозначаващо състояние на разширение,

Няма снимка

Изнасяме повече пшеница и ечемик

Експортът на пшеница и ечемик нараства съответно с 10,6% и 24,5%, в сравнение с предходния пазарен сезон, докато този на рапица намалява с 12,3% за 2017/18 пазарна година.

Няма снимка

По-високи добиви от трайните насаждения

При почти всички трайни насаждения и етерично-маслени култури, в средата на септември, експертите от земеделското министерство отчитат ръст на производството на годишна база - с 2,

Няма снимка

Слънчево и без валежи през почивните дни, температурите ще са до 32 градуса

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

Няма снимка

Съвети за беритбата на грозде

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

Няма снимка

Кога горчат зеленчуците

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,