За чиста серпентина на казана водата е майсторът

14 септември 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

Това задължително да се прави както преди зареждане на казана, така и след дестилацията, и то веднага след демонтиране на казана.

Когато дестилацията е проведена по изискванията, изплакването два-три пъти с вода е достатъчно.

Това да става като долният край на серпентината, от който излиза ракията, се запушва плътно с коркова или друг вид тапа. Серпентината се пълни с вода. Изчакват се 2-3 минути и водата се излива.

Тази операция се прави няколко пъти.

Проблем има, когато се препълни казанът

Тогава част от образувалата се пяна, заедно с частици от кашата, преминат през лулата и попаднат в серпентината.

В такъв случай веднага след демонтажа тя трябва да се напълни с чиста гореща вода. Изчакват се 3-5 минути и се излива.

Проверява се дали в източената вода има частици, операцията може да се повтори няколко пъти до момента, в който източената вода е съвсем чиста.

Това се прави своевременно

В противен случай частиците залепват и изсъхват по вътрешната стена на серпентината.

Тогава тя трябва да се напълни и с горещ разтвор на препарат за измиване на кухненски съдове, но неутрален - без аромат.

Изчакват се 10 минути и разтворът се излива. Изплаква се поне 3 пъти, която се проверява за наличие на частици и мирис. Операцията се повтаря до момента в който, изтичащата вода е бистра, чиста и без мирис.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Съвети за беритбата на грозде

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

Няма снимка

Калиев метабисулфит или серниста киселина за виното

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

Няма снимка

Пробата е като руска “брага”

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

Няма снимка

Какви грешки се допускат при производството на ракия

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

Няма снимка

От кои сортове какво вино става

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно Вино се произвежда от прясно грозде, знаят добрите майстори. Но е важно и да знаем от кои сортове какво да очакваме и от кои сортове какво

Няма снимка

Торенето само с азот е едностранчиво

Не е желателно да се допуска То увеличава растежа на лозите и добива, но намалява захарността на гроздето. При едностранчиво азотно торене се забавя зреенето,

Още от Фермер
Няма снимка

Разширени вени

Не бързайте да искате операция Д-р Емилия Бенова Терминът разширени вени или варикоза (на латински: varicose - разширение) е заболяване, обозначаващо състояние на разширение,

Няма снимка

Изнасяме повече пшеница и ечемик

Експортът на пшеница и ечемик нараства съответно с 10,6% и 24,5%, в сравнение с предходния пазарен сезон, докато този на рапица намалява с 12,3% за 2017/18 пазарна година.

Няма снимка

По-високи добиви от трайните насаждения

При почти всички трайни насаждения и етерично-маслени култури, в средата на септември, експертите от земеделското министерство отчитат ръст на производството на годишна база - с 2,

Няма снимка

Слънчево и без валежи през почивните дни, температурите ще са до 32 градуса

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

Няма снимка

Подновете поне половината пити в гнездото

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

Няма снимка

Кога горчат зеленчуците

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,