Съвети за хоби-пчелари: Припомняме как да приготвите правилно захарния сироп

14 септември 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Не се повтаряме, като напомняме, че най-добрата храна за успешното презимуване на пчелите е натуралният мед. Но ако по различни причини това не може да стане, тогава се минава на варианта подхранване със захарен сироп, който според някои пчелари е най-целесъобразно да се приготвя в следната пропорция: 3 кг захар на 2 л вода. Получава се около 64% разтвор. (виж таблицата). Смята се, че именно този разтвор най-лесно се преработва от пчелите.

Другият вариант - сироп, приготвен от бяла захар. Той е с по-гъста консистениця (2х1 и 1,5х1). Приготвя се в чисти съдове. Когато водата заври, се сваля от огъня (за да не загори захарта, защото тогава сиропът не става за подхранване на пчелите), сипва се захарта и се размесва до пълното й разтваряне.

И още важна информация:

0 Използваната вода трябва да е мека, защото сиропът, приготвен с твърда вода, кристализира по-бързо. Твърдата вода трябва да постои и да кипне предварително, за да омекне.

0 Натуралният мед има характерна кисела реакция, което не може да се каже за захарния сироп. Така че за да се придаде на сиропа слабо кисела реакция, в него се добавя винена киселина (лимонтузу) 70% - 0,3 г на 1 кг захар.

0 Добавянето на киселина служи и като профилактично средство против нозематоза.

0 Охладеният до 30 градуса сироп вече може да се дава на пчелите. Те не харесват студен сироп.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Подновете поне половината пити в гнездото

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

Няма снимка

Старите пити в гнездото са източник на инфекции

Многогодишни наблюдения на Института по пчеларство показват, че пчелите от семейства, където гнездото е формирано преимуществено от стари тъмни пити, събират с 40-47 % мед по-малко,

Няма снимка

Пчеларите не са запознати с действащите наредби

Затова и търпят много загуби - не знаят на какво да се осланят, как да се защитят и да търсят правата си, твърди зам.-председателят на Пчеларско сдружение Бургас Павлина Кесерджиева,

Няма снимка

С българска технология разширяват фабрика за мед

Новата база трябва да бъде готова през април догодина. В село Масларево, община Полско Тръмбеш ще бъде изградена нова база на фабриката за преработка на мед и пчелни изделия,

Няма снимка

В тъмните пити медът по-често и по-бързо вкисва

В черните пити обемът на меда е с 12 % по-малко, отколкото в светлите, което оказва значително влияние върху масата на новородените пчели. Пчелите, излюпени в килийки на стари пити,

Няма снимка

Кога медът кристализира бързо и кога бавно

Медът, извлечен от новоизградените пити, не кристализира в продължение на 2 месеца, което е 5 пъти по-дълго в сравнение със срока за кристализиране при центрофугирането от тъмни пити от същото

Още от Фермер
Няма снимка

Разширени вени

Не бързайте да искате операция Д-р Емилия Бенова Терминът разширени вени или варикоза (на латински: varicose - разширение) е заболяване, обозначаващо състояние на разширение,

Няма снимка

Изнасяме повече пшеница и ечемик

Експортът на пшеница и ечемик нараства съответно с 10,6% и 24,5%, в сравнение с предходния пазарен сезон, докато този на рапица намалява с 12,3% за 2017/18 пазарна година.

Няма снимка

По-високи добиви от трайните насаждения

При почти всички трайни насаждения и етерично-маслени култури, в средата на септември, експертите от земеделското министерство отчитат ръст на производството на годишна база - с 2,

Няма снимка

Слънчево и без валежи през почивните дни, температурите ще са до 32 градуса

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

Няма снимка

Съвети за беритбата на грозде

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

Няма снимка

Кога горчат зеленчуците

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,