В индустриални ферми се отглеждат 95% от всички свине в Северна България

14 септември 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

За предприемането на конкретни мерки и действия за превенция на заболяването с цел намаляване на икономическите загуби в сектор "Свиневъдство", от голямо значение е познаването на особеностите в сектора, каза земеделският министър Румен Порожанов по време на Първия епизоотичен съвет в Министерския съвет. Свиневъдният сектор в страната е добре структуриран и специализиран, което е предпоставка за устойчивото му и стабилно развитие. Свиневъдството е един от най-динамичните отрасли на животновъдството. С 34% от общото произведено в страната месо, свинското е едно от най-консумираните. Структурата на фермите е от типично индустриален вид, а изискванията на ЕС за хуманно отношение към свинете са довели до окрупняване на сектора.

В 63 индустриални обекти в цялата страна се отглеждат 456 690 свине, което представлява 93 % от общия им брой.

Предвид факта, че основният процент от свинете в България е съсредоточен в индустриалните ферми, в случай на нахлуване на заболяването секторът ще претърпи огромни загуби.

В индустриалните ферми, разположени в Северна България (най-рисковият регион) размерът на инвестициите, вложени в изграждането и оборудването, заедно със стойността на животните, възлиза на 351 807 959 лв. Загубите за свиневъдния бизнес (преки и косвени) в национален мащаб биха достигнали приблизително 0,5 млрд. лв.

В индустриалните ферми се отглеждат 95% от всички свине в Северна България, а останалите 5% се отглеждат в свинеферми с недостатъчно висока степен на биосигурност (тип А, тип Б и "заден двор").

Изчислената стойност на животните в свинефермите тип А, тип Б и обектите тип "заден двор", намиращи се в 3- и 10-километровата зона около индустриалните свинеферми е в размер на 1 904 816,85 лв. Тази категория ферми са с ниска степен на биосигурност или без такава. Обезщетяването на собствениците и редуцирането на броя на възприемчивите животни в зоните в случай на проникване на заболяването на територията на страната е с цел да бъдат предпазени индустриалните ферми, както и за да бъде сведена до минимум възможността за разпространение на заболяването.

Съгласно Регламент (ЕС) 652/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 г. за установяване на разпоредби за управлението на разходите, свързани с хранителната верига, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и растителния репродуктивен материал, се възстановяват на държава-членка, направени от нея разходи за ограничаване разпространение на заболявания, като размерът на финансирането е определен като максимален процент при предоставяне на безвъзмездни средства и варира от 50 до 75% процента.

Предвид усложнената епизоотична обстановка в Румъния и констатирано огнище на заболяването на територията на страната Министерство на земеделието, храните и горите е предприело и следи за стриктното изпълнение на всички мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта.

За държавата ни от стопанска и икономическа гледна точка е важно да се гарантира прилагане на мерките за ограничаване на разпространението на болестта в индустриалните ферми, от които зависи развитието на селското стопанство в областта на свиневъдството и икономиката в тази сфера. Една от опасностите за тези ферми е, че в непосредствена близост до тях са разположени малки стопанства, които отглеждат свине за лични нужди. Опитът на други държави-членки показва, че редуцирането на броя животни в този тип стопанства е успешна превантивна мярка срещу разпространение на заболяването. Към настоящия момент тази мярка е препоръчителна и не задължава стопаните да я прилагат, тъй като не е нормативно установена. Ето защо е необходимо да се извършат съответните промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, което ще даде възможност на компетентните органи да разпоредят изпълнението мярката. По този начин ще се повиши ефективността на предприетите мерки, като ще се създаде и нормативно основание стопаните да бъдат компенсирани за своите загуби.

В най-модерния свинекомплекс у нас в сливенското село Мечкарево се отглеждат 1400 животни

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Заради мастит много юници не доживяват до края на първата лактация

Заради мастит много юници не доживяват до края на първата лактация Разходите за лечение са от 170 до над 800 евро Д-р Петер Цигер Иновационна група "Млякото на Хесен" Една трета от кравите в

Няма снимка

Огнище на птичи грип в промишлена птицеферма за кокошки-носачки в пловдивското с. Трилистник

Българската агенция по безопасност на храните констатира първично огнище на заболяването инфлуенца по птиците (грип) в промишлен животновъден обект за отглеждане на кокошки-носачки, намиращ се в с.

Няма снимка

Ново: Пилетата се излюпват в птицефермата

Птицевъдите от Северозападна Европа, които отглеждат бройлери, вече не зареждат еднодневни пилета от люпилните, защото работят по иновативната концепция NestBorn.

Няма снимка

БАБХ: Заразени с бруцелоза животни могат да предадат болестта и на хората

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) припомнят, че в резултат на изследване на 28 овце от стопанство в село Вуково, община Бобошево, обл.

Няма снимка

От АЧС може да са заразени до 400 диви свине в Белгия, опасяват се експерти

Япония, Сингапур и ЮАР се присъединиха към Китай, Тайван, Филипините, Южна Корея, Мексико и Беларус са в списъка на трети страни, които спряха вноса на свинско месо от Белгия заради огнището на

Няма снимка

Заради случай на бруцелоза при овца правят инвентаризация на преживни и еднокопитни животни в Кюстендилско

При изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри

Още от Фермер
Няма снимка

Разширени вени

Не бързайте да искате операция Д-р Емилия Бенова Терминът разширени вени или варикоза (на латински: varicose - разширение) е заболяване, обозначаващо състояние на разширение,

Няма снимка

Изнасяме повече пшеница и ечемик

Експортът на пшеница и ечемик нараства съответно с 10,6% и 24,5%, в сравнение с предходния пазарен сезон, докато този на рапица намалява с 12,3% за 2017/18 пазарна година.

Няма снимка

По-високи добиви от трайните насаждения

При почти всички трайни насаждения и етерично-маслени култури, в средата на септември, експертите от земеделското министерство отчитат ръст на производството на годишна база - с 2,

Няма снимка

Слънчево и без валежи през почивните дни, температурите ще са до 32 градуса

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. През деня ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще остане почти без валежи.

Няма снимка

Подновете поне половината пити в гнездото

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

Няма снимка

Съвети за беритбата на грозде

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.