Агробизнес

Няма снимка

Създадоха още по-полезни домати

Генната модификация води и до увеличаване на полезността на зеленчуците, твърдят учени от САЩ. Повишено е съдържанието на различни витамини, както и на антиоксиданти.

Няма снимка

ЕС подпомогна производителите на плодове и зеленчуци с 490 млн. евро

Помощта от страна на Европейския съюз за производителите на плодове и зеленчуци, лишени от руския пазар, след въведеното от РФ ембарго за внос, е общо 490 млн. евро.

Няма снимка

Китайски учени разработват тестер за определяне свежестта на зеленчуците

. Новият инструмент за мониторинг ще ви позволи да купувате само пресни продукти Критерият за свежест е много важен както за продавачите на продукти, така и за потребителите.

Няма снимка

ФАО настоява за устойчив подход в селското стопанство заради сериозни проблеми с климата

Това стана ясно на събитието за глобалното изменение на климата, което се провежда тази седмица в Бон, Германия. Заедно с правителствата на Унгария и Франция,

Няма снимка

Плодовете и зеленчуците - по-скъпи от миналогодишните

Средните цени на едро на пипер (зелен и червен), ябълки, полски домати и картофи на тържищата в страната /към 10.11.2017 г./ се повишават с между 0,8% и 13,3% на седмична база,

Няма снимка

Експортът на пшеница нараства, а на рапица се свива

През първите два месеца на пазарната 2017/18 година от страната са изнесени 1 661,3 хил. тона пшеница, 185,9,6 хил. тона ечемик и 178,6,7 хил. тона рапица.

Няма снимка

Добивите от трайните насаждения у нас растат

Продукцията от малини, кайсии и лавандула надхвърля между 23,5% и 74,9%, отчетената по същото време на 2016 година. Това показват оперативните данни на земеделското министерство към 09.11.

Няма снимка

Асоциация "Биопродукти" е срещу високите осигуровки за малките фермери

В проекта за Държавен бюджет за 2018 година е заложено драстично увеличение на базата за изчисление на осигуровките на земеделските производители - физически лица.

Няма снимка

Рекордно производство на бадеми в света

През този агросезон световното производство на бадеми нарасна с 6% спрямо 2016/17, като достигна рекордните 1,3 млн. тона. Това показват последните оценки на американското министерство на

Няма снимка

В цифри: около 50 ст./дка от фермерите за защита от градушки

Между 40 и 50 ст. на декар може да се наложи да плащат земеделските производители, когато влезе в сила новата система за защита на посевите им от градушки.

Няма снимка

180 млн. евро за реклама на земеделски продукти от ЕС през 2018 г.

Европейската комисия съобщава, че ще подкрепи рекламата на селскостопанската продукция на фермерите в ЕС на пазарите в Китай, Япония, Мексико и Канада. За целта от бюджета за 2018 г.

Няма снимка

Сметната палата на ЕС критикува програмите за фермерско подпомагане

От Европейската сметна палата разкритикуваха програмите на ЕС за субсидии в агросектора, цитират Wirtschaftswoche от сайта Нива.бг. Експертите са ги определили като "сложни" и "отчасти неефективни",

Няма снимка

Закриват дирекция "Хидромелиорации" в Министерството на земеделието

С цел оптимизиране на дейността в специализираната администрация в Министерството на земеделието, храните и горите ще бъде закрита Дирекция "Хидромелиорации".

Няма снимка

Правителството прие годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2017 г.

В него са анализирани икономическите показатели за състоянието и развитието на земеделието през миналата година и са дадени прогнозни данни и тенденции. През 2016 г.

Няма снимка

Кампания за консолидация на земята започна в Македония

Национална кампания за комасация на земята започна в Македония, осъществявана от ФАО и Министерството на земеделието, горите и управлението на водите, научихме от пресцентъра на ФАО.

Няма снимка

Днес в София - ценен холандски опит в подкрепа на българските агроиновации

Днес в Дома на Европа посолството на Кралство Нидерландия в България, съвместно с български и холандски партньори, организира едно по-различно събитие.

Няма снимка

Фонд "Земеделие" разсрочва кредитите на животновъдите и картофопроизводителите

Да разсрочи кредитите, отпуснати на животновъди през периода 2008 – 2012 г. и на картофопроизводителите, получили заеми през 2012 г., реши УС на Държавен фонд "Земеделие".

Няма снимка

The Wall Street Journal: Американските фермери са победени от стария си съперник - Русия

Цената на американската пшеница пада, докато САЩ затварят своят офис на Асоциацията на пшеницата в Египет. Основната причина според The Wall Street Journal е голямата реколта зърно в

Полезни съвети
Няма снимка

Какво се изисква, за да се получи субсидия за затревена площ

За да получат директна субсидия за площи от новия слой на постоянно затревените, стопаните трябва да спазват вече определени строги изисквания. Въпреки, че те са публикувани в наредбите,

Няма снимка

Какви са екосанкциите на ЕС, ако не се спазват селскостопанските практики

Подробна информация за санкциите от страна на ЕС, ако не се спазват изискванията за селскостопанските практики, благоприятни за климата и околната среда,

Няма снимка

Службата за съвети обучи над 100 фермери, за да не бъдат санкционирани

Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/ обучи наскоро над 100 фермери и помогна на други с одобрени по агроекология проекти да избегнат санкции от фонд "Земеделие",

Няма снимка

Биопродукти и вино - възможности за пробив на японския пазар

Населението на Япония е около 1.9% от населението на света, но страната произвежда 9.61% от световния БВП. По общ обем на БВП, равняващ се на 5,29 трлн.