Зеленчуци

Няма снимка

Краставиците са взискателни към почвата

Краставиците имат високи изисквания към почвата и към хранителните вещества в нея. . Най-добре се развива на дълбоки, наносни, добре аерирани и богати с органични вещества почви. .

Няма снимка

Краставиците искат влага

Краставиците са много взискателни към въздушната и почвената влага. За да се развиват и плододават нормално, изисква около 80 % относителна въздушна влажност.

Няма снимка

Засаждане на зеленчуци по лунния календар

ВАЖНО! Всички градинари без изключение познават лунния календар. Някои стриктно следват неговите препоръки и сеят, пикират и засаждат само в благоприятните дни.

Няма снимка

Краставиците нямат претенции към светлината

Към светлината краставиците не са много взискателни. Разбира се, добре им се отразява повечето светлина. Въпреки това краставицата е растение на късия ден.

Няма снимка

Краставиците обичат топлина

Краставиците са сред най-топлолюбивите зеленчукови култури. Те са взискателни към нея във всеки един момент от развитието си. . Семената на краставиците при 25-30 градуса поникват за 4-5 дни,

Няма снимка

Кой доматен разсад е качествен

За засаждане в градината, използвайте само здрави и закалени растения. Качественият разсад, трябва да има следните характеристики: . да е висок 20-25 см . стъбло да е дебело и не много дълго .

Няма снимка

Да се засажда на оптимални разстояния

В резултат на изследвания при отделните култури са изчислени най-подходящите разстояния за засаждане както между редовете, така и между растенията вътре в реда. Защо е важно? .

Няма снимка

Едногодишен лук с директна сеитба

Прави се на високи лехи В специализираните магазини за семена се предлага голямо разнообразие от едногодишни сортове кромид лук. Има както с бяла и жълта люспа, така и с червена или виолетова.

Няма снимка

Още е рано за дини и пъпеши

Oтговаряме на Стоян Василев от Хисаря Въпрос: Тази година съм решил да се пробвам да отгледам няколко гнезда с дини. Време ли е вече за сеитбата им? Отговор: Дините,

Няма снимка

Ранни домати в топлите райони

Ранните домати се засаждат в градината, когато температурата на почвата достигне 10 градуса. Ориентировъчно се дават следните срокове: . За Южна България и по Черноморието от 5 до 15 април .

Няма снимка

Сеитба на летни моркови

Морковите може да се сеят в много продължителен период от време - от февруари - до средата на юни. Акценти: . Когато сеете семената, почвата задължително трябва да е влажна.

Няма снимка

Подготвят се лехите за ранните посеви

До средата на април трябва да се подготвят площите за засаждане на ранните домати, пипер и патладжан. За доматите и патладжана почвата се набраздява на разстояние 80 см, а за пипера - на 60 см.

Няма снимка

Опасни вредители нападат разсадите

По време на развитието си разсадите също се нападат от болести и вредители. За да не допуснете развитието им, необходимо е да прилагате растителна защита отрано.

Няма снимка

Наторете, ако не сте го направили

Въпреки че е правилно оборският тор и повечето от минералните торове да се внасят през есента, някои градинари не успяват да го правят. Ако и вие сте от тях, не отлагайте повече. .

Няма снимка

Какво да свършите

. Продължава сеитбата на разсадите на основните зеленчукови култури. Сеят се семената за производство на средноранно зеле и средноранни краставици. .

Няма снимка

Вадете внимателно младите растения

Преди да пристъпите към пикиране на растенията, трябва да полеете почвата. По този начин най-добре се запазва кореновата система. Съветваме ви да извадите растенията с малко почва около корените.

Няма снимка

Гъстият разсад се пикира

Ако сте засели гъст разсад, задължително е да го пикирате. Най-често пикирането се извършва в по-големи саксийки. То може да направи както при домашните разсади, така и при тези,

Няма снимка

Ранни тиквички се сеят сега

Имайте предвид, че тиквовите култури поникват и растат много бързо. Тъй че растенията ще са готови за засаждане в градината след 20-25 дни. Ако засеете сега,

Полезни съвети
Няма снимка

Какаото може да вирее и в саксия у дома

Какаовото дърво в саксия расте бързо. Отглеждането му е сравнително лесно, стига да се поддържа подходяща температура и да се полива редовно. Започва да цъфти след третата година.

Няма снимка

Какаото е много богато на минерални вещества

В какаото на прах се съдържат много и разнообразни минерални вещества - желязо, магнезии, калций, фосфор, манган. То е добър източник на селен, калий и цинк.

Няма снимка

Може да експериментирате с какаото като тор

Може да направите опит в домашни условия. Едно от растенията си третирайте с какао, а друго от същия вид - отглеждайте по традиционния начин. Наблюдавайте дали двете растения се различават по силата

Няма снимка

Може ли какаото да се отглежда у нас?

Какаовото дърво е екваториално растение. Ареалът му на разпространение е изключително малък. Естествените условия там са постоянни - висока въздушна влажност,