Зеленчуци

Няма снимка

Актуално в лехите

. Веднага щом освободите някоя зеленчукова леха, може да пристъпите към почистването й. За целта изскубете растителните остатъци и ги изхвърлете извън градината.

Няма снимка

Карфиолът да се пази от студ

Карфиолът е по-чувствителен към студовете от останалите видове зеле и затова трябва да го пазите от измръзване. Кратки студове няма да го повредят, но ще се понижат вкусовите му качества и добрия му

Няма снимка

Дървесната пепел съдържа калий

Всички комплексни торове съдържат в състава си макроелемента калий. Там формата на калия също е под различна форма, както и с различно процентно съдържание.

Няма снимка

Калият определя зреенето

Когато на зеленчуците не им достига калий, листата губят своя блясък и между жилките им се образуват хлоротични участъци. По-късно, предимно по периферията им, се явяват кафяви петна,

Няма снимка

Торене с калий

Калият е основен макроелемент, който е жизненоважен за културните растения. Основното торене с почвата се прави през есента, преди основната обработка на почвата.

Няма снимка

Зимен и летен чесън

Летен чесън . образува по-дребни луковици; . в една луковица има повече на брой скилидки; . скилидките са по-дребни; . луковиците се съхраняват по-дълго. Зимен чесън . има по-едри луковици; .

Няма снимка

Зелев молец по късното зеле

. По зелето гъсениците повреждат външните листа. . По-късно се вгризват във вътрешността на зелката. . При карфиола гъсениците навлизат в съцветията и ги нагризват. Борба .

Няма снимка

Късното зеле още нараства

На много зеленчуци вече приключва вегетацията, но късното зеле продължава развитието си. Главите са се завили, но все още се дооформят. От грижите, които полагате за късното зеле,

Няма снимка

Сезонни грижи за спанака

Ако през лятото сте засели спанак, трябва да полагате грижи за растенията. . Плевете редовно, за да осигурите добро развитие на растенията. . Разрохквайте почвата няколко дни след всеки дъжд или

Няма снимка

Как картофите се съхраняват дълго

Оставят се само здрави клубени В домашни условия картофите може да се запазят по няколко начина: в мрежести чували, в дървени касетки, насипани на ниска купчинка, ако са по-голямо количество.

Няма снимка

Използват се препарати с къс карантинен срок

На начинаещите градинари напомняме, че действието на продуктите за растителна защита продължава известно време и след употребата им. В този период продължава разпадането на активното им вещество.

Няма снимка

В зеленчуковата леха

Редовни беритби Продължава прибирането на реколтата от късните зеленчуци - домати, пипер, краставици, патладжан, картофи. Препоръчително е да се прави в по-хладните часове на деня.

Няма снимка

Събиране на семена

Всеки градинар, който е отгледал голям и вкусен зеленчук в градината, иска да повтори резултата и през следващата година. Затова много често по-големите плодове се оставят на растението,

Няма снимка

Листата на праза се режат

Празът в лехата продължава да нараства. Съкращаването на листата му е стара градинарска практика, която се извършва от много любители. Смята се, че с намаляването на листата се дава възможност

Няма снимка

Листа от домати срещу неприятели

За градинарите, които предпочитат народни методи за борба с вредителите, могат да си приготвят разтвор от листа на домати. За целта наберете 4 килограма листа и леторасли от домати и ги залейте с 10

Няма снимка

Сеитба на репички

В зеленчуковата градина вече се освобождават доста лехи. На някое от тях спокойно може да се засея репички. Те имат къс вегетационен период и ще станат за месец - месец и половина. .

Няма снимка

Нощенките - сериозна напаст за зеленчуците

В последните години нощенките станаха сериозните вредители за много от зеленчуците в любителските градини. Въпреки че пръскат редовно, градинари се оплакват, че няма голяма полза.

Няма снимка

Млечен филм срещу насекоми

При пръскане на растенията с разтвор, приготвен от мляко, върху тях се образува т.нар. филм. Той ги предпазва от вредните насекоми, които кацат върху тях и се опитват да смучат сок.

Полезни съвети
Няма снимка

Какво им е на доматите

пита Галина Ушева Снимката, която ни е изпратила нашата читателка недвусмислено подсказват за т.нар. върхово гниене по доматите.

Няма снимка

Люта чорба срещу гъсеници

Рецептата сподели с нас наша редовна читателка от град Нова Загора - Станка Попова. Тя твърди, че тази година масово по дворовете им са плъзнали гъсеници и няма отърване.

Няма снимка

Домашна рецепта срещу ръжда, петнистост и брашнеста мана

При ръжда, петнистост и брашнеста мана смесете 1 супена лъжица сода, 1 чаена лъжичка течен препарат за миене на съдове, 1 супена лъжица растително масло, 1 таблетка разтворим аспирин, 4,5 литра вода.

Няма снимка

Профилактика на оранжерията и дезинфекция в края на сезона

След прибиране на реколтата, но задължително преди да започне сериозно захлаждане, трябва щателно да се дезинфекцират парниците и оранжериите. Това включва изхвърлянето на остатъците от растенията,