Зеленчуци

Няма снимка

Краставиците се нуждаят от снабдяване с макро- и микроелементи

Нуждаят се от снабдяване с макро- и микроелементи Краставиците се нуждаят от равномерно разпределение на хранителните вещества през вегетацията си. Това налага внасянето на по-високи количества

Няма снимка

Бобовите искат молибден

Въпреки че са в симбиоза с грудковите бактерии, и те трябва да се торят Семейство Бобови доста често няма нужда от допълнително подхранване, тъй като използва остатъчните количества фосфор и калий

Няма снимка

Култури с къса вегетация

Зеленчуковите  култури  с  къс  вегетационен  период,  каквито  са  репички,  марули,  салати,  лук  и  чесън  за  зелено,  се  подхранват  само  предсеитбено  с  азот.

Няма снимка

Празът да се прибира, ако още не сте го направили

Градинарите, които още не са извадили праза, да го направят. Обикновено любителите не бързат, тъй като този лук безпроблемно може да стои в градината.

Няма снимка

Съхранение на зеле

Градинарите, които са произвели повече зеле, могат да оставят част от него за съхранение. За да го запазите максимално дълго, трябва да го поставите при подходящи условия. Кои са акцентите: .

Няма снимка

Размножете джоджена

Джодженът е една от най-разпространените подправки във всяка българска градина. Обикновено подправките са засаждат около лехите с основните зеленчуци или покрай огради,

Няма снимка

Хранителни дефицити в младите части на растенията

Някои от хранителни елементи и симптомите на дефицит от тях се наблюдават само върху млади листа и растежни точки на зелените части или на кореновата система.

Няма снимка

Органична храна за растенията

Полезна е и за микроорганизмите Торовете са разделени в две основни групи въз основа на произхода им. Към органичните торове се отнасят и могат да се използват оборския тор - говежди, конски, овчи,

Няма снимка

Подходящата почва за зеленчуците

През студения период, когато няма много работа в градината, трябва да решите какви култури ще засаждате догодина. За да ви улесним, ще ви дадем малко информация,

Няма снимка

Брюкселското зеле дозрява и в парник

Най-подходящото време за прибиране на брюкселското зеле е в края на октомври и през ноември. Зелчетата са узрели, когато са плътни и са достигнали характерната за сорта големина. Прибиране .

Няма снимка

Собствени семена от кореноплодни

Кореноплодните видове - моркови, цвекло, коренов магданоз, целина, пащърнак и ряпа, са двугодишни растения и затова семена от тях се получават през втората година на отглеждането им им.

Няма снимка

Подгответе лехата за пролетните репички

Репичките са сред първите култури, които се засява рано напролет. Затова ако имате свободно време, започнете подготовката още сега. Сега . Изберете място, където ще отглеждате репичките.

Няма снимка

Ако искате лук от семена

Луковички се засаждат сега Градинарите, които искат да си отгледат семена от лук, сега е моментът да засадят луковиците. Отглеждането на луковици майки или т. нар.

Няма снимка

Подхранете и загърлете презимуващото зеле

Ако през септември се засели семена за производства на разсад, през октомври сте ги засадили на постоянно място в градината. Тези, които още не са го направили, трябва да побързат,

Няма снимка

Марулите не се боят от студ

По принцип салатата и марулята са студоустойчиви култури и без проблем зимуват в градината. Разбира се, препоръчително е преди настъпване на трайните студове растенията да са се прихванали добре.

Няма снимка

Растенията са чувствителни на хлор

Все пак има и такива, които понасят известни количества Признаците на дефицит на хлор са хлороза и увяхване на листната маса, а кореновата система остава къса и с удебелени разклонения.

Няма снимка

Хранителни дефицити в младите части на растенията

Някои от хранителни елементи и симптомите на дефицит от тях се наблюдават само върху млади листа и растежни точки на зелените части или на кореновата система.

Няма снимка

Актуално в лехата

. Продължете с предзимните сеитби. Засажда се лук и чесън за зелено, като се използва попска фракция, т.е. по-едри луковички и външните скилидки, тъй като са по-големи. .