Овошки

Няма снимка

Някои симптоми, ако има измръзване

Симптомите, които подсказват, че дръвчето е измръзнало, могат да се различни и да се проявят по различни начини. . Много лесно се разпознава в основата на дървото, в областта на кореновата шийка.

Няма снимка

Зимна резитба на дръвчетата

Прави се след силните студове, но преди набъбване на пъпките Зимната резитба на овощните дръвчета се извършва всяка година. Сроковете за отделните видове и за различните овощни видове варират в

Няма снимка

Резките промени са опасни

Резките температурни промени са много по-опасни от ниските температури при нормални зимни условия. Те могат да доведат до повреди по някои растителни части. Какви мерки могат да се предприемат: .

Няма снимка

Ако засаждате нови дръвчета през пролетта

Ако през пролетта ще засаждате нови дръвчета, добре е да подберете не само вкусни сортове, но и такива, които са устойчиви на опасни вредители. За различните овощни видовете те са: .

Няма снимка

Съберете резници за присаждане

В този период може да съберете резници от актинидия, арония, нар, облепиха и смокиня. Събраните резници се нарязват на дължина около 20 см. Навързват се на спопчета и се етикетират.

Няма снимка

Т-образна подпора за малините

Малините са растения, които се нуждаят от опорна конструкция, за да растат и да се развиват без проблеми. Т-образната конструкция е една от най-лесните за изграждане.

Няма снимка

Актуално при касиса

За градинарите, които имат няколко храста с касис в двора, ето кои са актуалните дейности:  . Извършва се резитбата за плододаване на касисовите храсти. . Продължава събирането на резници. .

Няма снимка

Подпорна конструкция за малините

За изграждане на подпорни конструкции в малиновите насаждения се използват бетонни, железни или дървени колове. Те се забиват 50-60 см в почвата, а крайните колове е необходимо да се укрепят с

Няма снимка

Дръвчетата са в дълбок покой

Студът е важен за овошките, за да се развиват правилно Зима е, естествено е, градинарите да се притесняват за състоянието на дръвчетата през студените месеци.

Няма снимка

Ранни ягоди в пластмасови тунели

В пластмасови тунели може да се отгледат ягоди за ранно производство. Според размерите те са малки - ширина 50-80 см и височина 40-70 см, средни – 100-130 на 80-90 см и големи - 4-7 м на 1,8-2,0 м м.

Няма снимка

Силна резитба на застаряващи кайсиеви дървета

Резитба за подмладяване се извършва през 5-6 години. Така добивът се увеличава с около 30 % и се повишава качеството на плодовете. Преди извършването й задължително е да наторите обилно с минерални

Няма снимка

Не допускайте сгъстяване на короната на дръвчетата

Овощарите любители най-често оставят дърветата да растат свободно, при което короната им се сгъстява прекомерно. Поради недостиг на светлина във вътрешната част на короната намиращите се във

Няма снимка

Зимната резитба започва от по-старите плододаващи дръвчета

Зимна резитба се извършва най-рано на стари плододаващи дръвчета, тъй като при тях плодните пъпки започват да се развиват по-рано. Ако зимната резитба закъснее, ще се оронят много плодни пъпки.

Няма снимка

Прасковите Крестхейвън – едри и вкусни

Крестхейвън е американски сорт праскови, стандарт. Дървото е умерено до силнорастящо, с ширококълбовидна корона. Цъфтежът е средно ран. Самофертилен, високопродуктивен сорт.

Няма снимка

Актуално в овощната градина

. В по-топлите райони на страната започва зимната резитба на овощните дръвчета. . Ако през есента не е внесен оборски тор, може да се направи и сега. . Събират се калеми за присаждане през пролетта.

Няма снимка

Кардинал е от най-ранните сортове праскови

Един от един от най-отглежданите ранни сортове. Често срещан у нас, основен стандартен сорт. Дървото е умерено до силно растящо, с ширококълбовидан корона. Цъфтежът е средно ран и изобилен.

Няма снимка

Прасковите Хале зреят в края на август

Хале е един от най-популярните и широко разпространявани сортове в световен мащаб. Дървото е умеренорастящо, с кълбовидна корона. Цъфтежът е средноранен. Мъжкостерилен сорт.

Няма снимка

Струпясване по ябълката

Напада всички растителни части Причинява се от гъба Струпясването е една от най-опасните болести по ябълката и крушата. При силно нападение вредата от нея е много сериозна,

Полезни съвети
Няма снимка

Червената боровинка – вкусна и полезна

Червената боровинка е вечнозелен храст с ядливи плодове. В България е най-разпространена в Родопите, Стара Планина, Пирин, Рила, Средна гора, Витошки район и Западни гранични планини.

Няма снимка

Правилно отрязване на дебели клони при резитба

Правилото е при отрязване да не се оставя чеп. Целта е да се избегне отчесване и обелване на кората. Ако то се случи, раните от резитбата не могат да заздравеят, а дървесината загнива,

Няма снимка

Опора за малините

Ако отглеждате малини в градината, знаете, че растенията се нуждаят от опора. Ако не сте я изградили при засаждането, трябва да го направите преди пролетта,

Няма снимка

Агротехнически мерки за справяне с болести и неприятели след листопада

Изхвърлете и унищожете опадалите листа Причинителите на струпясването по ябълка и круша, на белите листни петна по крушата, на червените листни петна по сливата, на антракнозата по ореха,