Овошки

Няма снимка

Няколко нови сортове ягоди

Плодовете се отглеждат за прясна консумация, но може и да се преработват Вибрант е ранен сорт. Плодовете са с конусовидна форма и заострен връх, с тегло между 25-40 грама.

Няма снимка

Трябва ли да се премахват сега издънките на къпините?

През втората половина на лятото от коренището на къпината се развиват зачатъчните пъпки. През есента много от тях прорастват и се превръщат в кълнове.

Няма снимка

Защо понякога дървета не дават плод

Причините за това, разбира се, може да са различни, но най-честите са неправилна резитба, както и недобро опрашване и оплождане. Правилното формиране на дръвчетата е от основно значение за

Няма снимка

Ако листата на прасковата жълтеят

Дръвчето страда от липса на желязо Често градинари се оплакват, че листата на дръвчетата жълтят. Такъв е случая и с Тодорка Тодорова от Две Могили, която ни пише, че прасковата й пожълтява.

Няма снимка

Защо крушите нямат плодове

Причините за безплодие може да са няколко – неправилна резитба, както и недобро опрашване и оплождане. . Правилното формиране на дръвчетата е много важно за навременно им встъпване в плододаване.

Няма снимка

Полейте дръвчетата за последно

Тъй като есента е сравнително топла и суха, може да се полеят за последен път овощните дръвчета. Така ще се подпомогнете процесът на залагане на плодни пъпки за догодина.

Няма снимка

Актуална растителна защита през септември

Плодови червеи при ябълките При нужда да се третира срещу второто поколение През септември приключва вредната дейност на голяма част от неприятелите по овощните култури.

Няма снимка

Кои плодове да приберем през септември

Точният момент за беритба на всеки сорт е от съществено значение за правилното съхранение на плодовете. За овощарите най-лесните показателите за определяне момента на беритбената зрялост са: появата

Няма снимка

Актуално в овощната градина

. Започва прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Препоръчително е плодовете да се берат в беритбена зрелост, като се запазват дръжките им.

Няма снимка

Кои са опасните вредители на плодовата реколта в края на лятото

Продължава вредната дейност на ябълковия и източния плодови червеи, които червясват плодовете. В този период плодовете се нагризват и от корогризачки.

Няма снимка

Присаждане на пъпка се прави през лятото

Може да се извършва до средата на септември Присаждането на пъпка или т.нар. окулиране се практикува често в овощарството. Според това кога се прави може да е присаждане на будна пъпка и присаждане

Няма снимка

Подгответе мястото за засаждане на овошките

Когато се засаждат едно или две овощни дръвчета в градината е лесно. Много любители обаче правят истински обособени овощни градини от един или повече овощни видове.

Няма снимка

Трябва да се режат праскова и череша

При кайсията има някои особености По-специфична е лятната резитба при младите кайсиеви дръвчета. В случая клоните бързо нарастват и се удължават. Ако не се извърши резитба, короните се променят,

Няма снимка

Операции при лятната резитба на дръвчета

Филизене, пензиране, накланяне  При филизенето се отстраняват ненужните млади леторасли. Прилага се, когато филизите са с дължина до 8-10 см, а при прасковата - до 15-18 см.

Няма снимка

На дръвчетата да се прави лятна резитба

С нея се просветлява короната Лятна резитба на овощните дръвчета се извършва през вегетационния период. Това става през летните месеци - юли и август.

Няма снимка

Ако ще засаждате дръвчета

Още е рано за засаждането на нови овощни дървета, което се прави през есента, но любителите, които искат да правят по-големи градини, трябва да се подготвят отсега.

Няма снимка

Последна поливка за късните сортове

В момента продължават да нарастват плодовете на късните сортове ябълки, круши, сливи, праскови, дюли. За да развият максимално потенциала на сортовете, те се нуждаят от грижи,

Няма снимка

Стъблената муха вреди на малините и къпините

Нанася поражения и по къпината Малиновата стъблена муха е дребно (до 7 мм в дължина) насекомо, кафеникаво-сиво на цвят и с прозрачни крила. Неприятелят нанася повреди по малините и къпините през май

Полезни съвети
Няма снимка

Беритбена и консумативна зрелост

. При беритбената зрелост плодовете са достигнали характерните за сорта големина, форма и цвят. В този момент те могат да издържат на по-дълъг транспорт. .

Няма снимка

Малиновите издънки са израснали много

* Препоръчително е след беритба, плододалите да се изрежат През летните месеци издънките на малините са в усилен растеж. След обирането на малините, трябва да се изрежат плододавалите издънки.

Няма снимка

Принципи на резитба при ягодоплодните

ЧЕРЕН КАСИС През пролетта се изрязват болните и счупени клонки, а ако има измръзнали издънки - те се режат до здрава тъкан. През есента се отстраняват изсъхналите и нападнати от болести и неприятели

Няма снимка

Подхранете дръвчетата, за да подсигурите следващата година

Въпреки променливите климатични условия тази година, на много места в страната ще има добра реколта от плодове. Затова каквото зависи от овощарите трябва да се направи,