Овошки

Няма снимка

Варосване на стъблата

Почиства се старата кора Сега е подходящо време да се остърже кората на старите овощни дръвчета с помощта на телена четка. С тази мярка яйцата и какавидите на много опасни за овошките неприятели,

Няма снимка

Ябълки Шарден

Това е съвременен френски сорт, получен от Голдън Делишъс, но с по-добра устойчивост на болести. По-важни характеристики . Дървото има силен растеж и образува кълбовидна корона. .

Няма снимка

Правила при пръскане в късна есен

Пръскайте в сухи и спокойни есенни дни, когато температурата на въздуха е над 5 градуса. Ако използвате бордолезов разтвор, задължително го изпръскайте в деня на приготвянето.

Няма снимка

Резитба на дръвчетата в двора

Извършването на зимната резитба може да започне непосредствено след листопада и да продължи до средата на месец март, докато овощните дървета все още са в принудителен покой.

Няма снимка

Дръвчетата са в относителен покой

Неприятелите вече са в местата на зимуване През ноември овощните култури се намират в състояние на относителен покой. В същото време по-голяма част от неприятелите и причинителите на болестите по

Няма снимка

Как да размножите лешниковия храст

Използват се едногодишни издънки, които остават на майчиното растение Лешникът е култура, която набира все повече почитатели и сред любителите овощари.

Няма снимка

Лишеи и мъхове по дърветата

Често градинарите се притесняват, когато забележат лишеи и мъхове по ствола или клоните на овощните дървета. Дори има опасения, че те могат да загинат. Няма обаче такава опасност.

Няма снимка

Плодните дръвчета са в относителен покой. Третирането сега е препоръчително

През ноември овощните култури вече се подготвят за презимуване и са в състояние на относителен покой. Условията на средата стават все по-неблагоприятни и голяма част от неприятелите и причинителите

Няма снимка

Пръскане на дръвчетата сега

. Ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напръскат обилно с 5% разтвор карбамид или с 1,5% фолиарел N.

Няма снимка

Касисът се реже през есента

Резитбата на касиса е много важна за правилното развитие и плододаване на растенията. Ако не се извършва, храстът се сгъстява много и до клонките не достига светлина.

Няма снимка

Засаждане на касисови храсти

Касисът е непретенциозна ягодоплодна култура. Може да се отглежда в цялата страна. Кои са основните изисквания: . Предпочита по-хладни месторастения.

Няма снимка

Почистване на градината от изгнилите, паднали на земята, плодове

Изсъхналите и болни дървета са огнище на зарази от корояди, дървесинояди, бактерийно изсъхване, огнен пригор, шарка по сливата и други опасни вредители. Ето защо те се изкореняват и изгарят.

Няма снимка

Вземете мерки срещу крушовата бълха

Сред най-опасните вредители е Крушовата бълха е най-сериозният неприятел по крушата. Развива 5 поколения през година, което обуславя нападение през цялата вегетация на растенията.

Няма снимка

През ноември - санитарна резитба

Изрязват и се унищожават заразените клонки Овощните дръвчета се готвят за зимуване, но сега може да направите санитарна резитба. С нея ще улесните работата си при зимната резитба и ще подобрите

Няма снимка

По дръвчета зимуват вредители

През ноември овощните култури вече се подготвят за презимуване и са в състояние на относителен покой. Условията на средата стават все по-неблагоприятни и голяма част от неприятелите и причинителите

Няма снимка

Как да изберем нови фиданки

Купувайте от проверени разсадници От ноември започва засаждането на нови овощни дръвчета в градината. То може да продължи до настъпване на трайните студове.

Няма снимка

Прима е устойчива на струпясване

Сортът е изключително подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване.

Няма снимка

Пръскайте с карбамид срещу вредители по овошките

През ноември овощните култури се намират в състояние на относителен покой, а голяма част от неприятелите и причинителите на болестите по тях преминават в неактивна форма.

Полезни съвети
Няма снимка

За да са здрави дръвчетата при засаждането

* Добре е корените да се обработят с пресен говежди тор За да се ускори зарастването на отрезите, което прави по-сигурно прихващането на дръвчета, корените се потапят в каша от 1 част пресен говежди

Няма снимка

Есенни пръскания на фиданките

* Ако имате крушови дървета, следете за наличие на крушовия пъпкопробивач. Борбата с неприятеля е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента.

Няма снимка

Мерки срещу кръгломиниращия молец

* Изгаряне или заораване на окапалите листа през есента. * Химичната борба се извършва срещу излюпващите се гъсеници и при съвсем малки (пресни) мини.

Няма снимка

Подготовка за новите дръвчета

Есента е подходящо време да засадите нови овощни дръвчета в градината. За целта е необходимо да подготвите почвата по-рано. В зависимост от това, колко бройки ще засадите и къде ще ги разположите,