Домашна ферма

Няма снимка

Подготовка на терена за охлювната ферма

Циклите по открития метод започват през пролетта Подготовката на терена се състои в засаждане и изграждане на ламаринена ограда. После се извършва химическа обработка срещу вредители.

Няма снимка

На каква възраст да се заплоди юница и крава?

ВЪПРОС ОТ ПЪРВОСТЕПЕННА ВАЖНОСТ 1. Препоръчително е осеменяването на юници да се прави, когато достигнат тегло 380-400 кг. Възрастта зависи от породата на животното - между 14-16 месеца.

Няма снимка

Козите сами си правят педикюр

Трябва само да им осигурите...тухли итонг Копитата на козите постоянно растат и затова се нуждаят от редовно изрязване. За разлика от дивите си посестрими,

Няма снимка

Яйцата без жълтък са запазена марка на ярките

Снасянето на яйца без жълтък е запазена марка на младите, току-що пронесли ярки. Това е свързано с изглаждане на механизма на снасяне при тях. Освен това обикновено първите 12-18 яйца снесени от

Няма снимка

Току-що излюпените пилета не се хранят

Те се захранват със сдребнено твърдо сварено яйце Опитните птицевъди се стараят да изключат всички фактори, които могат да доведат до заболяване и гибел на подрастващото поголовие.

Няма снимка

Следете за признаците на преяждане при козите

Случва се често при хранене със зърно Оставени без надзор, животните ядат много фураж. Признаците на преялата коза са загуба на апетит; късо, вяло и рядко преживяне (търбухът и другите предстомашия

Няма снимка

Зоофотооко

Зайците великани надвишават 2-3 пъти обикновените породи по тегло и размер, а отделни гиганти - и 5 пъти                                                                                             

Няма снимка

Зайците "Бял великан" тежат 5,5-6,5 кг

Най-голям е прирастът при 4-5-месечни животни Както показва и наименованието им, зайците Бял великан са едра порода - както по размер, така и по тегло Зайкините раждат до 14 малки в зайчило.

Няма снимка

Кои възрастни зайкини са склонни към “медитиране”

Не бързайте да ги бракувате Опитни стопани припомнят една особеност на породата Бял великан, а именно - възрастните зайкини са склонни към "медитиране".

Няма снимка

Преценка по телосложение на зайците

Клас елит - без недостатъци Оглеждат се степента на развитие на костите, широчината и дълбочината на гърдите, формата и размерът на главата, линията и формата на гърба,

Няма снимка

Условия, които определят теглото на зайците

Теглото на отглежданите зайци за месо зависи от следните условия: * особености на породата; *скорост на развитие и прираст на подрастващите животни; *особености в храненето им; * основни условия на

Няма снимка

Опасност от подуване на търбуха на преживните

Зелените фуражи образуват големи количества газове Особено трябва да внимавате, ако животните пасат зелена люцерна, детелина, фий, грах и други. В търбуха на преживните зелените фуражи образуват

Няма снимка

Ако кокошките ви дремят, значи имате проблем

Д-р Валентин Иванов, квмн Заболяването всъщност е комплекс от две болежки: пулороза, засягаща малките пиленца, и птичи тифоид, поразяващ по-възрастните птици.

Няма снимка

В началото на пасищния сезон агнетата страдат от клека

Медицинското ѝ название е мускулна дистрофия Болните от мускулна дистрофия, известна и като клека (коленица), агнета отначало са вяли, залежават се.

Няма снимка

Възможни варианти на вимето на свинята

Добрият стопанин знае кои животни да не използва за разплод Вимето на свинята майка трябва да бъде добре развито - с не по-малко от 12 (желателно е повече) равномерно и симетрично разположени цицки.

Няма снимка

Как да постъпите ако животните преядат

Първата ви задача е да възстановите работата на предстомашията За целта накарайте животното до ходи по половин час 2-3 пъти на ден, правете масаж на търбуха (намира се отляво в стомашната област)

Няма снимка

Осигурете чиста вода на отбитите зайчета

Отговаряме на Иван Бочев от с. Пелишат, Плевенско Д-р Валентин Иванов, квмн Отбитите зайчета трябва да разполагат на воля с чиста вода, която трябва да се сменя периодично - по възможност по-често.

Няма снимка

Пролетно меню за зайци: гъста зеленчукова каша

Първият вариант е от кухненските отпадъци. Нарежете ги на парчета или ленти и леко ги запечете във фурната. Така ще разполагате с вкусни хрупкави зеленчукови бисквити за зайците си.

Полезни съвети
Няма снимка

Следете влажността на въздуха и почвата във фермата за охлюви

 особено по време на летните горещини За да се развиват добре охлювите, трябва да следите още за: * състоянието на растителността; * при необходимост да се додават растения за дохранване.

Няма снимка

Ако искате да отглеждате охлюви

Съобразете се с почвата - тя е основен фактор За да изградите семейна ферма за охлюви, ви трябват от 1 до 5 дка земя и воден източник. Но предварително трябва да изследвате и почвата, и водата.

Няма снимка

Бързи мерки при стомашно разстройство на телето

* Ще ви помогне оризовата каша Ако забележите, че изпражненията на телето ви са редки, значи, че то страда от стомашно-чревно разстройство. Може да го излекувате с различни отвари.

Няма снимка

Калифорнийските зайци са с тегло 4-4,7 кг

Средното тегло на калифорнийските зайци e 4-4,7 кг. Но сред породата се срещат и екземпляри, които достигат и над 5 кг. Калифорнийските зайци растат достатъчно бързо, но не трябва да се забравя,