Хлебопроизводителите настояват ДДС на хляба да е 10%

29 август 2013 Агробизнес 0 12367
Няма снимка
Снимка: ТВ7
 

От Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите отдавна са дали предложение на правителството да се намали ДДС-то на българския хляб, като по този начин ще се помогне при защитата на националното производство. Това обясни Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, пред ТВ7.

Идеята е ДДС-то да стане 10%. Според Кукушева така ще се изсветли сектора, в който, според нея 40% са в сивата икономика.

Тя твърди, че досега правителството не проявява чуваемост към исканията на хлебопроизводителите.

За пример Кукушева даде Румъния, която е намалила ДДС-то на хляба, а това съответно може да се окаже пагубно за българските производители.

Румънските производители успяха да свалят ДДС-то от 24 на 9%. Според Кукушева това може да доведе до заливане на българския пазар с евтин хляб от северната ни съседка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Ръст в цените на зърното

Стабилен пазар за царевицата Цените на зърното продължиха да растат в края на изминалата седмица. Пазарът все още се поддържа от високите цени в Черноморския регион и силното търсене от Китай

Няма снимка

България настоява за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Новите страни-членки на ЕС, включително България, продължават да настояват за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Няма снимка

По-малко пари за екосхемите в новата ОСП предлага германският агроминистър

Почти на прага на пленарното гласуване на ОСП 2023-2027, предвидено за октомври, земеделският министър на Германия Юлия Кльокнер някои съществени предложения

Няма снимка

Очакват се по-строги правила за етикетирането на имитиращи продукти в млечния сектор

Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти предвижда по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти

Няма снимка

Три цели и 1,2 милиарда евро ще стабилизират агросектора на Франция

Укрепване на хранителния суверенитет, ускоряване на агроекологичния преход и адаптиране на селското и горското стопанство към изменението на климата. Това са трите цели за подпомагане на агросектора

Няма снимка

ДФЗ: Всички заявления по подмярка COVID 1, подадени преди 3 септември, са легитимни

Не е необходимо да се подават наново заявленията. Изменението, което бе направено на 3 септември, дава възможност на близо 200 земеделски стопани с констативни протоколи за пропаднали площи също да

Още от Фермер
Няма снимка

Производство на стафиди в оранжерия или сушилня

Сушеното грозде е с висока хранителна и диетична стойност Сушеното грозде или стафидите имат голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари

Няма снимка

Кога пъдпъдъците стават "канибали"?

Птиците трябва да разполагат винаги с прясна и чиста вода на воля. Дори и кратковременното жадуване може да предизвика срив на носливостта. Освен това жаждата изостря агресивността на птиците

Няма снимка

Утре ще е слънчево, температурите стигат до 28 градуса

Ще е предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево, на места в сутрешните часове с ниска облачност или

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

* Продължава прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат в беритбена зрелост, като се запазват и дръжките им. Не бива да се допуска нараняване

Няма снимка

Лалето - Историята на един вирус, създал красота

Родината на лалето е Централна Азия, но интересната част от историята му започва от Персия и Турция. Всъщност името на лалето, в началото „дюлбаш“, а по-късно Tulipа, идва от думата тюрбан

Няма снимка

Аспержите – забравени или пренебрегвани

Как един зеленчук, за който се твърди, че е бил разпространен и широко отглеждан на българска територия, в един момент напълно изчезва от полето, трапезата и дори традиционната кулинария