Варта неутрализира киселата почва

21 ноември 2013 Зеленчуци 1 155284
Няма снимка
1 2
 

Често в любителските зеленчукови градини почвата е кисела. Една от причините е неправилното торене. То се получава от завишени дози амониев сулфат, калиев хлорид и обикновен суперфосват.

Най-лесно градинарите може да установят, че почвата е кисела с помощта на индикаторни лентички.

За целта трябва да направите средна проба от почвата в градината. Това става като от 4-5 места вземете по малко почва и я разбъркате. От общото количество избирате малко и я навлажнявате. Накрая поставете индикаторната хартия вътре.

Най-често на опаковката на индикаторната хартия се дават възможните резултати. Ориентировъчно обаче това са:

Червено или розово - почвата е кисела. Жълт цвят - слабо кисела. Зеленият или синият цвят показват неутрална почва.

Какво да направите

Най-лесният начин да се подобри киселата почва е с помощта на вар. Най-подходящото време за варуване е през есента. Варта можа да се внесе едновременно с минералните и органичните торове и след това да се заоре с обработката на почвата.

За 100 кв. м площ ще са ви необходими между 50-100 кг негасена вар или 100-200 кг сатурачна вар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Актуално в зеленчуковата леха

Предзимните сеитби продължават * В топлите и сухи дни продължават късните есенни сеитби. Все още може да се засажда лук и чесън за зелено. Препоръчително е да използвате по-едри луковички, т. нар

Няма снимка

Правила за хранене на биозеленчуци представя онлайн семинар в четвъртък

Онлайн семинар "Хранене на зеленчукови култури в условията на биологично земеделие" организират този четвъртък - 29. 10. Националнтата служба за съвети в земеделието съвместно Института по

Няма снимка

Отглеждане на зимен чесън

3 важни стъпки преди засаждане Топлите есени, които наблюдаваме през последните години, позволяват да се удължи срокът на засаждане на зимен чесън. Разбира се, не трябва и много да се закъснява

Няма снимка

Редуване на зеленчуците

Мястото на всеки вид трябва да се сменя ежегодно Отглеждането на едни и същи зеленчуци на едно и също място в зеленчуковите лехи води до вредни последици

Няма снимка

Звездовиден карфиол

Белият карфиол е традиционен за отглеждане. Напоследък интерес има и към цветните видове, а също и към т. нар. звездовиден карфиол. Цветчетата на звездовидния наподобяват отделни пирамидки

Няма снимка

Актуални грижи за зеленчуците

* Тъй като през октомври има опасност от слани, трябва да защитите растенията, които още плододават. * Почти приключва вегетацията на основните култури

Още от Фермер
Няма снимка

Най-ниските температури през ноември у нас - между минус 7 и минус 2 градуса

Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури ще са между 17 и 22 градуса

Няма снимка

Нов стандарт ще отличава качественото родно агнешко и говеждо месо на пазара

Стандарт за доказване на произход и качество на говеждо и агнешко месо разработва Борд по говеждо и агнешко месо съвместно Института по аграрна икономика

Няма снимка

Добавки към смеските за прасета

Кои са по-важните Смеските за прасета са от 5 вида фураж - царевица, ечемик, пшеница, пшеничени трици и шрот - соев или слънчогледов. Но към тях задължително се добавят и минерали и витамини

Няма снимка

Лагеруване на тиквите

След като тиквите се откъснат, те трябва да преминат процес на дозряване, т. нар. лагеруване. За целта е най-добре да се наредят под навес. Така хем се нагряват от слънцето

Няма снимка

Добро хранене при заплождане на овцете

Основният фактор за висока продуктивност при овцете е храненето. Особени грижи искат младите животни и бъдещите овце-майки. Затова им осигурете най-добрата храна за тях – доброкачествено сено и

Няма снимка

Спад в цените на зърното

Пазарите отчетоха спад в цените на всички агропродукти вчера на фона на валежите в Русия и Америка, както и нови опасения относно световната икономика, свързани с коронавируса