Чимширът - растение със собствен стил

23 октомври 2015 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Чимширът като декоративна култура се отглежда от антични времена и затова има много причини - нито едно друго вечнозелено растение не може да се сравни с него по издръжливост и възможности за преобразяване на короната. Чимширът расте както на слънце, така и на сянка. Можете да го отглеждате на открито или в контейннери. Красивата му корона ще украсява градината ви до късна есен.

Най-доброто време за размножаване на прекрасното храстче е късната пролет непосредствено при появяването на първите филизи. Отделете около 10 см от върха им и отстранете долните листа. Отрязаните стръкчета вкоренете във влажен субстрат за разсад до появяване на коренчетата. Не забравяйте да поливате редовно. След няколко месеца, когато се появят нови светлозелени листа, пресадете растението. За целта използвайте градинска пръст. На дъното на контейнера сложете дренажен слой, за да не допускате застояване на влага.

Поливайте чимшира през втората половина на деня към свечеряване

На яркото слънце капчиците вода ще играят ролята на увеличителна леща и ще причинят изгаряне на растението. Чимширът, растящ в контейнери, се нуждае от обилно подхранване. През април и август го подхранвайте с подобрители с по-продължително действие.

Подрязвате и оформяте фигури

За оформяне на по-красива корона подрязвайте само младите филизи. С течение на времето короната на чимшира ще се уплътни.

Имайте предвид че расте изключително бавно - едва няколко сантиметра годишно. Ако искате да поддържате някаква форма може да го подстригвате през 4 седмици, но не и в най-горещите месеци - ако го направите листата ще пожълтеят. Може да не го подхранвате след подрязване.

Ако сте любители на интересните форми може да вкарате в действие въображението си и да направите от своя чимшир някоя причудлива форма. Съществува и сорт джудже, който е познат още като английски чимшир.

Във Франция подрязването се прави орнаментално, в Англия има традиция в оформянето на най-различни фигури от чимшир. Известни са форми като спирала, топки, конуси, пирамиди, гъби, високи стъбла и скулптури от чимшир като пилета, лебеди и зайци.

Съвети:

Подрязването е особено благоприятно в края на юни, както и през март. Възможно е леко многократно подстригване при вече оформените растения през целия период на израстване. Важна подробност е, че чимширът е силно отровен - особено листата, затова ако имате малки деца бъдете изключително внимателни с използването на този вид.

Грижа за контейнерите

Тъй като чимширът е дълголетен, подрязаните растения може да се засаждат в ценни старинни съдове. Заради презимуването те трябва да бъдат непременно студоустойчиви.

Чимширът, който се отглежда в контейнери, е много по-чувствителен от градинския. Колкото по-голям е съдът, толкова корените са по-малко заплашени от замръзване.

Ако оставите саксията навън до късна есен, непременно сложете под нея поставка на крачета или колелца.

Малките му овални листа излъчват доста силен аромат при топло време. Чимшира цъфти от март до май, но цветовете му са доста дребни и невзрачни и нямат никакъв декоративен ефект.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Златна пръчица в личната градина

Дивото злато помага на бъбреците Облагодетелствани сме ние в България да разполагаме с аптека на всеки ъгъл. Но не от ония с лъскавите реклами и пластмасовите опаковки

Няма снимка

Как правилно да съхраним цветята през зимата?

Помещенията трябва да са чисти, топли и светли Септември може да обещава циганско лято, но студените нощи вече напомнят за есента и зимата. Нощните температури все по-често се доближават и задържат

Няма снимка

Теменуги за красота и за лекарство

През този месец всички ще говорят за едроцветните теменужки, които се засаждат сега и ще красят градината и балкона, докато падне сняг тази година и докато петунията не ги измести през следващата

Няма снимка

Грижи за цветята през септември

Е, вече я има буквата Р в името на месеца, с което работата в градината става все повече. Буркани, консерви, зимнини, пълним мазета, килери и фризери за зимата

Няма снимка

Бъз за красота и здраве

Бъз и за птиците, а и за декоративната градина Род Sambucus (бъз) включва около 30 вида растения, разпространени предимно в умерения пояс. Те са храсти или ниски дървета със сложни листа и доста

Няма снимка

Живовляк има навсякъде...

Заклеймяван за плевел, а всъщност е ценна билка Plantago major не е просто досаден плевел, за какъвто го смятат всички. Той е безценна билка, за чиито качества много рядко се замисляме.

Още от Фермер
Няма снимка

И днес ще е слънчево, с максимални температури до 34 градуса

Времето отново ще бъде слънчево. След обяд ще има разкъсана висока облачност, главно над Северна България. Ще духа слаб запад-северозападен вятър, в Дунавската равнина временно умерен.

Няма снимка

Как да се грижите за годжи бери

Растението не е претенциозно и се отглежда лесно. Годжи бери се засажда на слънчево място. Развива се на почти всякакви почви, но предпочита алкални.

Няма снимка

Софтуер за проследимост на храните спечели първия Агро Хакатон у нас

AgriTechHack показа как технологиите премахват бариерите пред агросектора Екипът ONE на Александър и Борис Брестнички се класира на първо място и получи 15 хил.

Няма снимка

Впечатляваща версия на Amazone Pantera

Amazone ще покаже специална версия на своята самоходна Pantera 4503 на Agritechnica през ноември. Подчертавайки 50 години технология за защита на културите Amazone

Няма снимка

Макаронени сламки - еко алтернатива на пластмасовите

Британският стартъп Stroodles представи на пазара отличен начин за заместване на пластмасовите тръбички - сламки от паста. По-рано потребителите приемаха тези алтернативи на пластмасовите сламки без

Няма снимка

До 50 000 лв. може да спестите, ако купите комбайн до 10 декември

До 10 декември 2019 г. всеки клиент на ИНТЕРАГРИ БЪЛГАРИЯ има възможност да закупи или поръча своя комбайн NEW HOLLAND, като се възползва от специалните условия на предсезоннната кампания.