През април се сменя сорта на стара лоза

15 април 2016 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

Ашладисването на обикновен разцеп е подходящо, когато стопани искат да сменят сорта на лозата,или когато надземната част е повредена в доста висок процент от зимни студове.

Както е известно кореновата система при случаи на сериозни повреди остава няколко години жизнена и чрез присаждане лозето може да бъде възстановено растението.

В резултат - присадените калеми развиват буйни леторасти и новите лози встъпват спокойно в плододаване.

Как се постъпва

Подземното стъбло на лозата се открива и се прерязва с трионче напречно под спойката от предишното облагородяване. Ако е необходимо, се изчаква да затихне плачът. Задължително се почиства старата кора, а отрезът се заглажда с остро ножче.

През средата, по диаметъра се прави разцеп с нож или специален инструмент - цепач, трябва да си помогнем и с почукване с чук.

До поставянето на калемите отворът трябва да се поддържа разтворен с помощта на дървено клинче.

В двата му края се поставят калемите, подготвени клинообразно, като се внимава кората им да съвпада с кората на подложката, а долната пъпка да е насочена навън.

Мястото на присаждането се привързва, а отворът между двата калема се покрива с изрезка от кора и се замазва с овощарски мехлем.

Така присадената лоза се покрива с купчинка рохка пръст до 4-5 см над калемите. В средата на август обикновено се разравят купчинките и се отстраняват росните корени, израснали от калемите.

Внимание: може да се присажда и само по един калем - тогава разцепът се прави само от едната страна на подложката, по радиуса. Това е така нареченият обикновен единичен разцеп. В този случай клинът на калема от страната срещу пъпката се изостря. Трябва вътрешният слой на кората на калема да съвпада с вътрешния слой на кората на подложката.

Може да се присади и във височина на растението - печели се една година казва майсторът Наско Геотенов от гр.Септември. Прави се по същия начин както приземното ашладисване.

Но в случая трябва да се използва кофичка - от кисело мляко например, която е пълна с трици.

Те задържат влагата на присаденото място и помагат за по-бързото прихващане.

Номерът е в това, че наистина по втория начин стопанинът-лозар може да спечели една година в сравнение с другия начин - при повърхността на почвата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Важно е есенното торене с естествени торове

Оборският тор да е добре угнил, за да не заразите почвата и лозите При лозята през есента е много добре да се внася оборски тор, но това не се прави всяка година, а през 3-4 години

Няма снимка

За проявен калиев дефицит има поне няколко причини

Може да е от засушаване За появило се недостатъчно калиево хранене на лози и асми може да има няколко причини. То може да е предизвикано например от временно или по-трайно засушаване и от там

Няма снимка

Издребнява ли гроздето

И защо това се получава от година-две, питат читатели Когато в дадено лозово насаждение се забелязва няколко години подред, че гроздовите зърна са издребняли, тогава едно от основните подозрения е

Няма снимка

Как се съхранява десертното грозде

От какво записи правилното му запазване За да се удължи периодът на консумацията на прясно грозде е най-важно съхранението му. В древността са били практикувани различни начини на съхраняване

Няма снимка

Съвети за лозарите и майсторите на домашно вино

Тази година много лозя бяха поразени от черно гниене по гроздето и се оказа, че голяма част от производителите, както професионални, така и полу- трудно разпознават проблема, да не кажем

Няма снимка

Сериозна подготовка за гроздобер 2019

Съветите на д-р инж.техн. Николай Бакалов Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце и даде надежда на лозарите и винарите, че със задържане на хубавото време

Още от Фермер
Няма снимка

Как да приготвите инвертиран сироп

Това е най-добрият начин за подхранване на пчелните семейства. За тази цел в подходящ съд се смесва 8% течен, нектарен мед (от здрави семейства) с 20% мека вода (дъждовна

Няма снимка

Кога се берат орехите

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

Няма снимка

Млекопреработватели искат оставката на Васил Грудев

Според тях от фонда е създаден хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, пише БНР. Двете програми имат осигурено европейско финансиране и битката за

Няма снимка

Нова система за връзване при балировачките Case IH LB4

Максимално постижимата плътност без риск от разкъсване на бали, намаленото замърсяване на фуражите за животни и елиминирането на остатъци от канап, останали на балата или на полето

Няма снимка

При недостатъчно храна, използвайте и сгъстен сироп

Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно. Когато количеството на храната е недостатъчно

Няма снимка

Средно по 218 кг/дка слънчоглед прибраха в Търговищко

Земеделските стопани в Търговищка област вече приключват с прибирането на реколтата от слънчоглед. Към момента са обработени над 80% от площите, заети с културата