10 грешки при отглеждането на пипер

15 април 2017 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3
 

1. Бързаме със засаждането.

Не трябва да се бърза със засаждането на разсада на открито, докато температурите не достигнат 20-25 градуса. В противен случай развитието се забавя, а реколтата е слаба. Ранното засаждане трябва да става само в парници или под найлон.

2. Недостатъчно светлина.

На сянка пиперът линее, стъблата му се източват към светлината и съответно често са поваляни от вятъра. Плодовете, ако изобщо ги има, са дребни. За да не страдат от липса на светлина в градината, разсадът се сади на отстояние не по-малко от 25 см и 60 см между редовете.

3. По-добре по-плитко, отколкото по-дълбоко.

Кореновата шийка на растението не трябва да бъде заривана, а растението трябва да се развива така, както е било в разсадника. По време на подготовката на разсада не трябва да се допуска изтегляне. При прехвърлянето на постоянното място разсадът не трябва да се сади по-дълбоко от първите семеделни листенца.

4. Ще са ви нужни опори.

Дори когато са засадени близко едно до друго, растенията ще се нуждаят и от допълнителни подпори. В противен случай при силен дъжд и вятър, пиперът ще полегне и не е изключено корените да се оголят. Привързването е желателно за всички сортове и особено за хибридите, които растат бързо. Задължително е привързването, когато стъблата са слаби и лесно се чупят.

5. Внимателно пресаждайте.

Растенията преболедуват при пресаждането. За да се съхрани максимално кореновата система, най-добре е пресаждането да става като се прехвърлят растенията заедно с пръстта от кофичките, в които са гледани. Препоръчва се даже да се откажем от пикирането, за да се съхранят корените.

6. Нито топло, нито студено, нито сухо, нито влажно.

Пиперът се „страхува“ и от студ и от пек. При температура над 35 градуса цветовете окапват. Въпреки че обичат влагата, растенията не понасят и преполиването. Когато прекалим с водата, цветовете и завръзите окапват по същия начин както и при недостиг на вода. Растенията трябва да се поливат често и по малко. Така ще се получат големи и здрави плодове. Пиперът реагира чудесно и на капково напояване.

7. Опасно е да се прекопава надълбоко.

Въпреки че корените на чушките са плитки, растенията трябва да се прекопават на всеки две седмици. Прекопаването не трябва да е дълбоко - само няколко сантиметра от повърхностния слой. Ако корените бъдат наранени, растението започва да линее и загива или просто цветовете и завързите окапват. Проблемът може да се реши, ако мулчирате лехите с пипер със слама или стърготини с пласт 7-10 сантиметра.

8. Подхранването е задължително.

След прехвърлянето на открито чушките трябва да се подхранват през 1–1,5 седмица. Пиперът се нуждае от азот и калий и по-малко от фосфор. Трябва обаче да се внимава, тъй като растенията не понасят и излишък от торове. Задължително трябва да се спазват дозите и да не се внася пресен тор – плодовете започват да загниват.

9. Опрашването не е излишно.

Макар че знаем, че пиперът е самоопрашващо се растение, често се случва кръстосано опрашване между сортове, които растат близо един до друг. Това става с помощта на насекомите. Отдавна е доказано, че когато в близост са засадени различни сортове пипер, плодовете винаги са по-големи и по-добри.

10. Не позволявайте появата на болести и вредители.

За профилактика срещу болестите (а при пипера те са доста) добре е веднъж или два пъти през сезона да се пръска с медсъдържащи препарати. Най-добре е да се използват комплексни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

След поливка се окопава

През лятото най-важните грижи за зеленчуците са редовно напояване, окопаване и борбата с вредителите - болести и неприятели. . В горещините поливайте редовно, но вечер късно или сутрин много рано. .

Няма снимка

Актуално при зеленчуците

. Най-актуалната сеитба в момента е на зеления фасул, който ще е готов през есента и е подходящ за консервиране. . В края на юли и началото на август може да засявате семената на ряпата.

Няма снимка

Бактериални болести по доматите

Доматите се нападат от някои бактериали болести. Най-опасните са бактериално петносване и бактериално струпясване. По плодовете се появяват малки, воднисти петънца, които по-късно стават черни,

Няма снимка

Мароканският скакалец - кога е опасен

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите. Мароканският скакалец е видът,

Няма снимка

Бактериално увяхване се пренася от насекоми

Бактериално увяхване е друга важна бактериална болест, която напада краставичите растения. Тя се характеризира със завяхване на отделни части по листата,

Няма снимка

Ъгловати петна петна по краставиците

Краставиците се нападат бактериен пригор или т. нар. ъгловати петна. Болестта се причинява от бактерия. Симптомите на заразените растения са появата на хлоротични ъгловати петна по листата

Още от Фермер
Няма снимка

Крем супа с прясна царевица

Използвайте млади кочани Продукти: 6 млади кочана царевица, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 4 суп. лъж. масло, 1 ч. чаша сметана, 4 ч. чаши бульон (или вода), 1 ч. лъж. млян кимион, 0,5 ч. лъж.

Няма снимка

Световното производство на слънчоглед ще намалее с 1 милион тона

През сезон 2019/2020 г. световното производство на слънчоглед ще спадне с 1 млн. Тона и ще достигне 50,51 млн. тона. Двамата основни производители на горепосочените продукти, Украйна и Русия,

Няма снимка

Урсула фон дер Лейен забрави земеделието в речта си, отбелязаха депутатите

Някои евродепутати бяха малко разочаровани от речта на Урсула фон дер Лейен в Страсбург, тъй като тя не спомена земеделския сектор. Според EURACTIV този пропуск не остана незабелязан от

Няма снимка

Хората целуват по-често кучетата си, отколкото своите партньори

С цялата си безусловна любов и лоялност кучетото без съмнение са най-добрите създания на света. Най-малкото, което можем да направим, е да ги уверим, че ценим усилията им. И ние го правим.

Няма снимка

Трилион рубли загуба от масова смърт на пчели в Русия

Сигналите се подават в Прокуратурата Поради масовата смърт на пчелите в някои райони това лято Русия може да загуби повече от трилион рубли, смята Алфир Манапов,

Няма снимка

Панаир на киселото мляко се провежда в Разград

За 18-и пореден път в Разград ще се проведе тридневният Панаир на киселото мляко, а паралелно с него и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти, съобщава БНР.