Как да продадем изгодно трактора

09 ноември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Всяка машина е инвестиция, която след време може да бъде реализирана на вторичния пазар

Ася Василева

Подготовката за продажбата на употребявана машина трябва да започне още в момента, в който тази машина е закупена от фермера.

Тук не става дума за купувачите на автомобили втора ръка, за които сервизната история на машината би била просто приятен бонус. За тракторите, които стават все по-скъпи и определено все по-сложни, документацията от сервиза и техническата подръжка осигурява ценна информация за това колко добре, или напротив - зле, са се грижили за машината. Добрата документация определено помага за получаването на по-добра цена за машината.

Важно е редовното обслужване и надграждане, а всички операции надлежно да се документират. Сервизната история на машината е много важна днес, когато тракторите работят много повече часове отколкото в миналото.

Става все по-обичайно да видиш 6 или 7-годишен трактор, отработил повече от 10 000 моточаса. Но ако той е бил коректно и правилно поддържан, това не би трябвало да е проблем.

Запазването на трактора в добра форма и съобразно неговите спецификации по време на работа също така спестява пари, отколкото ако всички ремонти се извършат наведнъж, когато бъде взето решение за продажба на машината.

А в самия ден впечатлението на купувача от машината има решаваща роля. Никой няма да оцени подобаващо срещата с трактор, покрит с кал и мърсотия, които могат да крият под себе си множество проблеми.

Важно е купувачът да види добре изглеждащи, оригинални трактори, които са били старателно измити.

Дребните дефекти, такива като счупено стъкло на огледалото или люпеща се боя, не са голям проблем за търговеца. Но е много вероятно да окажат негативно влияние върху частните купувачи, които често оценяват трактори, които са изрядни и готови да започнат работа.

Боядисването на части от трактора не е добра идея, особено ако това прикрива проблеми, тъй като само привлича вниманието към тези части. Опитите да се накара тракторът да изглежда по-добре може да постигнат обратен ефект, ако работата е извършена зле и ще намалят цената на машината.

От друга страна боядисване с добро качество, почистването на тапицерията в кабината и излъскването на подлакътниците, смазването на тъмните части, като резервоара, може да добавят към цената, която ще получите за машината.

Поддържаните седалки в кабината винаги правят много добро впечатление на купувача. Така че използването на калъфи за седалки от самото начало винаги е добра идея.

Гумите обикновено са най-скъпата част, която трябва да се смени, така че е от полза за всички страни в сделката, машината да бъде продадена, когато в гумите все още има 40 на сто живот.

Честността е определено най-важната част от сделката за покупко-продажба на употребявани трактори, тъй като проблемите които ще настъпят скоро след продажбата създават лошо усещане и репутация, която може да разруши бъдещето в този бизнес.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Ръст на регистрираните нови агромашини до края на септември

Положителна тенденция е, че се купуват повече нови и по-продуктивни   Сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите представи своята традиционна справка за

Няма снимка

Agrosalon събра профи земеделци от цял свят

Повече от 500 компании от 32 държави представиха последните си разработки в областта на агропромишления комплекс, селскостопанското инженерство, биоенергията и системите за управление на

Няма снимка

Тежката машина е безопасна и ускорява работата на фермерите

За трактора серия 9 на Deutz Fahr Жан-Филип Годо казва: “340 к.с. в животновъдна ферма е невероятен избор, но не и лукс!” Френските фермери Жан-Филип Годо и брат му Жан-Кристоф обработват 350 ха.

Няма снимка

Универсал-НВГ направи полева демонстрация на пръскачки и почвообработваща техника (Снимки)

На полева демонстрация днес в землището на гр. Долна Оряховица  компанията "Универсал-НВГ" представи прикачни пръскачки (NAPA 3324), оборудвани със секционен и дистанционен контрол и на няколко дюзи

Няма снимка

Предимствата на автоматиката и безжичния обмен на данни

RAVEN TECHNOLOGIES е новият търговски партньор на “УНИВЕРСАЛ-НВГ” Американският лидер предлага иновативни технологични решения в областта на прецизното земеделие "Универсал-НВГ" ООД, гр.

Няма снимка

В Москва стартира световното изложение AGROSALON 2018

Организаторите очакват над 40 000 посетители тази година Технологична платформа за демонстрация на най-нови решения в аграрно-промишления комплекс Специално за в.

Още от Фермер
Няма снимка

Няма особен оптимизъм за цените на слънчогледа

ЕС е пред рекорден внос на царевица, което обещава добри цени у нас Първите теренни данни от реколтирането на пролетниците в Северното полукълбо не са донесли съществени изменения в оценките на

Няма снимка

Две седмици остават за избор на Дърво на годината

До края на месеца гласуваме за Дърво на годината в две категории, съобщават от фондация "ЕкоОбщност".  Гласуването за "Дърво с корен 2018" е  онлайн и се провежда от 3 до 31 октомври включително,

Няма снимка

Ученици бяха на урок по горска педагогика

Научиха много за прилепите и мимикрията Над 20 ученици от шести клас на училище "Димитър Талев" в Благоевград участваха в урок по горска педагогика, организиран от Югозападното държавно предприятие

Няма снимка

До 26 градуса утре, през уикенда ни очакват дъждове

През нощта ще е почти тихо. В Източна България ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, по морския бряг - до 15 градуса, предава БТА.

Няма снимка

България ще прави проекти за зелени градове

Ключовата лекция на конференция в София ще бъде за стандарта на декоративната растителност у нас  На тази тема ще се проведе конференция на 25 октомври от 9 ч.

Няма снимка

Днес избират млад фермер на Европа

Днес, по време на конгреса на младите фермери, ще бъде избран най-добрият в конкурса за фермер на Европа Днес/, по време на конгреса на младите фермери,