Опасно ли е виното от "Отел"

28 ноември 2017 В лозята 1     
Няма снимка
1 2 3
 

Според консултантът на в. "Хоби фермер" по вино и спиртни напитки инж.Николай Бакалов за сорта "Отел" е известно, че спада към т.н. директни сортове грозде.

Това означава, че той може да се засажда директно от пръчка без подложка и не страда от известните опасни заболявания като филоксера, която, между другото, причини унищожаването на лозарството в Европа през 19-и век.

Този сорт бива наричан още с популярното дива американска лоза.

По какво се различава лозата от европейската - най-вече по вкуса и аромата.

Има силно подчертан ягодов и малинов вкус и аромат, нетипичен за европейската лоза.

Именно поради това и виното произведено от тези сортове няма типичния вкус на това от европейските сортове.

Това е една от причините международната организация по лозата и виното OIV да забрани използуването на директните сортове за производство и продажба на вино по света.

Наличието на такъв сорт грозде във виното се открива лесно чрез химически анализ на дигликозида малвин.

Той е багрилно вещество от типа на антоцианите, което не се съдържа в европейската лоза.

Отдавна съществува схващането, че малвинът е канцерогенен затова се забранява наличието му във виното.

Но лично аз, а и много колеги, доказателства за това не сме открили, казва Бакалов. А в същото време се знае, че малвин има в много други храни, които никой няма желание да забранява.

Например:

- Има го в зеленчуци като авокадо, цвекло, зеле, моркови, патладжани, зелен грах, царевица, зехтина (зелен и черен), лук, картофи, и плодове като ябълка, смокиня, диня, ревен, ягода, дюля, праскова, круша, слива, грозде, кайсии, банани, къпини, боровинки, череши.

Но и аз като технолог смятам, че от от такова грозде е по-добре да се произведе ракия отколкото вино. Тя е с приятен плодов аромат, твърди инж. техн. Николай Бакалов.

Никой не е доказал, че сортовете са отровни

Алжирка, липа, лисича опашка - хубаво е да се заменят, но това да стане, когато ще ги изкоренявате

"Отел" и другите директни сортове, наричани от хората по места алжирка, липа, лисича опашка и други отдавна се отглеждат в страната ни.

Почти от десетилетия са обвинени като канцерогенни.

Товапроизлезе от европейски и световни изследвания, за които обаче и днес не може да се каже, че са категорично доказани с анализи и факти.

Вярно е, че отдавна са забранени за промишлено производство на вино - заради наличието на дигликозиди, неразрешени за производството му.

Това обаче е валидно за промишленото производство, а според специалистите - технолози, биха могли да се използват за домашно производство на ракия и вино и да се консумират - и това на практика става.

Правилно е обаче, ако един ден трябва да сменяте лозите, да ги замените с културни сортове, които днес ги има в изобилие.

Що се отнася до дигликозидите те са нелетливи което означава, че при дестилацията няма опасност да преминат в ракията и направена от такива сортове, тя няма да бъде опасна за консумация.

При виното се проявяват в характерния лисичи тон, който на мнозина напомня животински аромат. Често този аромат напомня на силно плодов - на ягоди или на горски плодове и дори се харесва.

Да знаете, че понякога ароматът може да стане и неприятен

Причина за това е, че може да се трансформира при окисление или при дестилация и да се превърне от фруктов в тежък и неприятен.

Какво каза науката до тук?

Сортът грозде "Отел" е от тези, които имат свойството да акумулират в себе си по-големи дози от дадени химични елементи.

За "Отел" се смята, че може да акумулира повече селен от почвата.

Заради това сортът е отдавна забранен във френското лозарство и в други държави, не се отглежда и от него не се правят вина и ракии.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Птичи тор за лозите

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

Няма снимка

Няколко съвета за най-качествена ракия

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Няма снимка

Падне ли температурата, тихата ферментация спира

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

Няма снимка

Загрибване на лозята да се прави след листопада

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

Няма снимка

Отделеното вино - в чист съд

И да не се забави първото претакане След като е уцелен правилният момент за отделяне на виното от джибрите /след приключване на бурната ферментация/,

Няма снимка

Окопаването на лозята е задължително, резитба не всеки прави

Окопаването е задължително, резитба не всеки прави В късна есен в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и

Още от Фермер
Няма снимка

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта.

Няма снимка

От какво зависи образуването/отделянето на нектар

Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция,

Няма снимка

България изпреварила по туризъм Кипър и Черна гора

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев,

Няма снимка

Най-подходящото място за новото дръвче

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

Няма снимка

Помощ от 34 млн.евро за България, Гърция, Полша и Литва

За нашата страна са 2,2 млн. евро Подпомагането е от фонд "Солидарност" по предложение на Еврокомисията и е одобрено от Европарламента и Съвета заради природни бедствия през изминалата година.

Няма снимка

Започва смяна на водопроводната мрежа в 3 села в община Генерал Тошево

Договор с държавен фонд „Земеделие” за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на селата Спасово, Кардам и Люляково подписа кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.